Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud på produkter, vi allerede elsker og anbefaler! Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud ❯
Vin til laks, sådan finder du vinen til laks uanset tilberedning

Vin til laks, sådan finder du vinen til laks uanset tilberedning

At vælge den rigtige vin til laks behøver slet ikke og være så svært. Jeg har nok selv, set i bagklogskabens lys - valgt forkert valgte den forkerte vin til laks af flere omgange, men jeg har lært af hver og en gang. Her i artiklen vil jeg forsøgte og gøre dig klogere på valg af vin til den fede fisk. Jeg vil komme omkring egne erfaringer samt viden fra min sommelier-ven.

Af Vinicos vinentusiast
Indholdet er opdateret tirsdag d. 26. oktober 2021 og er oprindeligt udgivet søndag d. 12. juli 2020.

Den bedst vin til laks - danskers favorit fisk fra havet

Den sunde og ikke mindst fede fisk, laksen - er en hyppig spise ved de danske middagsborde. Laks er uden sammenligning en fantastisk spise, og dens orange-rosa fiskekød kan blive tilberedt på et hav af spændende måder.

Med en god middag kommer god vin. Spørgsmål vil derfor hurtigt melde sig; hvilken vin til laks?

Som oftests vil man nok anbefale en fyldig vin der kan modsvare laksens kraftige og fede smag, men den må gerne samtidig have en tilpas syre. Jeg har spurgt min sommelier-ven og taget egne erfaringer med i mine anbefaler nedenfor.

Før jeg kaster dig ud i et væld af informationer omkring den bedste vin til laks - vil jeg huske dig på, at tilbehører ofte er det udslagsgivende faktor, når valget skal stå mellem forskellige vin-rivaler.

Vin til lakseroulade

Man vil som oftests lave lakseroulade på en fed flødeost og lade den ledsages af syre fra citron. Man bør derfor vælge en vin der har noget syre, som kan balancere den ellers bombastiske fedme og ikke mindste ‘rense munden’.

En tør tysk hvidvin, f.eks. Riesling fra Tyskland eller Alsace kunne være et godt modspil til den fede bombe af fløde, som, lakseroulade nu engang er. En fyldigere vin kunne også sagtens gå an - det handler i bund og grund blot om, at finde en vin med god syre.

Jeg har selv fået serveret et glas Champagne til lakseroulade - det var en stor succes rent smagsmæssigt!

Vin til lakselasagne

Den bedste vin til lakselasagne kan måske findes i selvsamme favoritter, som til en lakseroulade. I den klassiske lakselasagne opskrift indgår en cremet ostesauce og ofte babyspinat. Spinaten har en let bitter og syrlig smag. Man kan derfor overveje en aromatisk Sauvignon Blanc med syre fra f.eks. New Zealand eller franske Loire. En hvidvin i retning af Grüner Veltliner fra Østrig er også en mulighed.

Vin til laksetatar og sushi

Den bedste vin til rå laks, herunder laksetatar og sushi vil være en let vin. Man behøver derfor ikke slavisk og vælge den fyldige Chardonnay, som ellers ofte anbefales og serveres til fed laks.

En Riesling eller Sauvignon Blanc vil med sin kølige charme være et godt bud på vin til rå laks. Champagne eller anden mousserende vin med en god syre vil ligeså være et godt valg til laks og sushi. bobler har da også en evne til og løfte stemningen ved de fleste middagsselskaber…

Vin til ovnbagt laks

Den bedste vin til ovnbagt laks vil være en med god fylde. Det kunne være en amerikansk Chardonnay eller en fransk hvid Bourgogne i en fed og fadlagret stil.

Serveres laksen med rodfrugter kan man med fordel vælge en hvidvin med et strejf af sødme, der fint vil matche rodfrugternes sødlige smag, der fremkommer når de bages i ovnen.

Vin til stegt / grillet laks

Når man steger laks på panden eller griller den på grillen vil kødet få en mere kraftig og ristet smag. Den bedste vin til stegt og grillet laks skal derfor virkelig brage igennem for og akkompagnere denne tilberedning på bedste vis. En amerikansk Chardonnay fra Californien eller måske en fra Sydafrika vil begge være gode bud.

Skal man virkelig forkæle gæsterne om bordet eller en selv kan man finde en Meursault eller Puligny-Montrachet. Vil man gå all-in og vise sine evner indenfor vin kunne et utraditionelt valg såsom Pouilly-Fumé, der med sin røgede noter fint kunne agere modspil til den ristede smag.

Vin til varmrøget laks

Den bedste vin til varmrøget laks finder man igen i en amerikansk fadlagret, fed og fyldig Chardonnay fra Californien. Den røgede karakter og kraftige smag vil gå godt i spænd med smagen fra røget laks.

Vin til gravad laks

Den bedste vin til gravad laks er en sødmefyldt variant. Gravad laks serveres typisk med sukker og sennep - dijon dressing. Vinen må derfor gerne være i den søde ende. En tysk riesling eller anden sødmefyldt vin vil være det oplagte valg. Overordnet set vil alle europæiske vine med god syre fungere.

Rødvin til fisk - en spændende kombinationer

Rødvin til fisk vil være et noget utraditionelt valg, men absolut en mulighed. Vælger man og gå den mere utraditionelle vej og servere rødvin til fisken bør man være opmærksom på, at man vælger en rødvin med minimal tannin. Den bedste rødvin til fisk skal derfor være frisk og let - i retning af en let Beaujolais eller Pinot Noir. En tung Rioja, en heavy Cabernet eller en Barolo vil i min optik være et no-go.

Rødvine fra fransk Loire egner sig fortrinligt til fisk grundet deres lave indhold af tanniner og ikke mindst den svævende lethed. Beaujolais har samme egenskaber

Rødvin til fisk skal derfor have en profil med syre og frugt.

Server altid rødvin til fisk afkølet - det giver den ekstra friskhed, som fisk fortjener. Serverer man rødvin til fisk der er grillet eller stegt kan man finde en lidt kraftige rødvin frem, men hold igen med de helt kraftige der hurtigt overdøver fiskens smag.

Hvilken vin til laks?

Det afhænger, som du har kunne her i artiklen - af laksens tilberedning og tilbehøret. Ovenfor har du nu fået en sommeliers bud på den bedste vin til laks.

Man skal dog altid huske på, at serverer man en vin man selv holder af - så går man nok ikke helt galt i byen…

Artiklen er skrevet af • Vinicos vinentusiast
Skriv til Tobias H. Rasmussen

Tobias er Vinicos vinguru. Han elsker at blive rost for sit valg af vin til mad og sætter stor pris på god rosévin - specielt de franske. Han er ansvarlig for vores anbefalinger i denne kategori.

Bedøm denne artikel
170 stemmer, gennemsnit: 4.9 / 5