Den bedste rosévin til de lune sommeraftener, strandturen eller havefesten finder du lige her hos Vinico. Vi har samlet de bedste rosevine fra danske butikker! Læs med længere nede hvor jeg vil fortælle om hvordan den pinke vin bliver fremstillet og får sin flotte farve.
"Frisk, livlig og sensuel rosévin fra Valle Central i Chile. Du får her 1 kasse á 6 flasker leveret frit til døren med daoFOOD for kun 300 kr! Aromatik og sensualitet er nøgleordene i..."
Nej, rosévin er ikke en blanding af rødvin og hvidvin.
Når vi taler rosévin er det her nok den største myte. Spørgsmål hedder sig om rosevin i virkeligheden blot er en blanding af rødvin og hvidvin. Nej - er det helt korte svar. Så er den misforståelse ryddet af banen.
Der findes dog mousserende rosévin, som faktisk er hvidvin tilsat en lille bitte sjat rødvin. Vidste du, at rosévin ej heller har fået tilsat farvestoffer? Det er naturlige farver.
Måske du selv har bemærket det, men skærer man en vindrue over - uanset skindets farve - så er druens frugtkød gennemsigtigt. Nedenfor vil jeg gå lidt mere ned i detaljerne omkring fremstilling af rosévinen - læs med hvis du vil vide hvordan rosévin fremstilles - jeg skal mit for ikke og blive alt for teknisk.
Tager man udgangspunkt i en rødvinsdrue og presset saften ud, fjerner skindet og laver vin af ‘resterne ‘ - en most - så vil man få en konsistens der kaldes “blanc de noir”. Bland de noir betyder hvid ud af sort.
Det er ofte denne teknik der anvendes når man fremstiller mousserende rosévin. Udgangspunktet er ofte rødvinsdruen pinot noir, som man bruger til fremstilling af en hvid mousserende vin.
Blanc de blanc betyder hvid lavet ud af hvid - og det er f.eks. denne teknik man når man tager udgangspunkt i en chardonnay drue.
Farven i rosévin kommer fra de blå druers skind. Man trækker denne ud i druemosten. Teknikken hedder “maceration” og kaldes ligeså også for “skin contact”.
I forbindelse med denne process trækkes både smag og tanniner fra drueskindet med ud i mosten.
Jo længere tid mosten trækker over, des mørkere farve opnår man i vinen. En kraftig farvet rubinrød bordeaux-vin har ofte trukket i mere end to uger hvor en lettere Beaujolais kan nøjes med en lille uge.
Hvor længe mosten til rosévin skal trække førend den rammer den perfekte farve afhænger selvfølgelig også af druen. Det er her at kendskab til vinproduktion også spiller en stor rolle.
En god tommelfingerregel vil være, at jo mørkere rosévin, des længere har den trukket farve, smag og tanniner ud af de blå druer.
Du har måske allerede nu gættet på hvor længe en rosévin trækker førend man fortsætter bearbejdelsen af sin most? Rosévin trækker 12 - 36 timer førend man arbejder videre med produktet. En sjov detalje vil være, at hver evig eneste rødvin på et tidspunkt i sin tilblivelse også har været en flot pink rosévin. Det er da sjovt!
Pink er i dag også mandens farve - specielt når vi taler farven på trendy sommershorts og skjorter - og rosévin!
Rosévinen har gjort sit indtog og er kommet for og blive! Pink vin er ikke noget man rødmer over, men nyder koldt og i godt selskab. Der findes selvfølgelig også rosévin til enhver smag og lejlighed:
Trenden med rosévin i Danmark har virkelig taget fat - og det er ikke tilfældigt. Med den støt stigende interesse for netop de pinke vine er udvalget ligeså eksploderet. Man kan finde vellavede, smukke, friske, easy-drinking, frugtagtige rosévine der passer til stortset alle former for selskab. Så hvad enten du er værten der serverer buffet, grillmad, salat eller noget helt fjerde vil du kunne finde en matchende rosévin.
For mig personlig er rosévin en ting der hører sig sommeren til, men serveres der en kraftigere rosé til mad i vinterhalvåret nyder jeg bestemt også et glas! Jeg serverer selv de pinke dråber fra påske til omkring midt-slut oktober.
Jeg er af den holdning, at man altid bør omgive sig med nogen der ved mere end en selv. Er man den klogeste i rummet bør man andre ord finde nye græsgange - groft sagt! Jeg har taget min sommelier ven med på råd og fået presset et par gode rosé tips ud af ham. Læs med:
Rosévin er ikke en blanding af rød- og hvidvin, men derimod en ‘tidlig rødvin’, som ikke har trukket nær’ så meget smag, farve og tanniner ud af vindruen, som en klassisk rødvin har. Alle rødvine har også været en flot pink vin under sin tilblivelse.
Rosévin er lavet på vindruer og er IKKE en blanding af rødvin og hvidvin. Fremgangsmåden er den samme som til rødvin, der dog trækker op til en uge - hvor rosévin trækker 12 til 36 timer.
Nej. Der er ingen farvestoffer i rosévin. Den pinke farve kommer fra druens skrald. Farvens kraft afhænger af hvor længe vinen trækker smag, farve og tanniner ud af druerne inden den bearbejdes og hældes på vinflasker.
Uåbnet 2 år. Åbnet 5-7 dage i køleskab.
Man presser saften ud af rødvinsdruen (typisk Pinot Noir) og fjerner skindet. Den tilbageværende most er udgangspunkt for den rosévin man kan købe. Herefter trækker den i 12 til 36 timer førend den viderebearbejdes og hældes på flaske.
Ja, og nej. Jeg vil anbefale at man drikker en rosévin indenfor 2 år efter dens tapning. En rosévin vil med tiden blive mørkere i farven, men ikke ‘bedre’. En åbnet rosévin mister blot sin smag efter et par dage, hvorfor man bør konsumere den indenfor 5-7 dage. Procenterne forsvinder dog ikke.