Bedste Sommervin 2020: Find de lette og friske sommervine

Sommervine finder deres vej når solen bager og vi vil forfriskes med et glas et-eller-andet-lækkert. Det er ikke altid man vil sløves af alkohol og ej heller have munden fyldt med overdrevne tanniner. Sommervinen må selvfølgelig meget gerne smage og dufte af vin, når vi sidder der med benene over kors på altanen, terrassen eller stranden, og slynger glasset rundt, nyder synet af livet og tager det ind. De bedste sommervine skal nu blot findes, læs med.

Bedste Sommervin 2020: Find de lette og friske sommervine

🥇Dagens tilbud på rosévin

"Frisk, livlig og sensuel rosévin fra Valle Central i Chile. Du får her 1 kasse á 6 flasker leveret frit til døren med daoFOOD for kun 300kr! Aromatik og sensualitet er nøgleordene i denne..."

50 kr.
100 kr.

Sol og varme kalder på kold sommervin

Rosévin er en absolut klassisk sommervin. For de fleste tilmed synonym for sol, sommer og varme. Udover en dejlig forfriskende rosé kunne en god frisk hvidvin gå an. Udvider man horisonten bare lidt mere vil man faktisk opleve, at rødvin også kan være en god sommervin. Det handler i bund og grund blot om, at man finder en rødvin hvor der er sparet på tanninerne.

Hvordan finder du så en rødvin med få tanniner? Tanniner kommer fra drueskallerne. Undervejs i alt vins tilblivelse ligger druemost og drueskaller sammen i en given periode. Rosé 12-36 timer, hvidvin et par dage og for rødvin en til to uger. En god tommelfingerregel vil derfor være, at man kan spotte en vins indhold af tanniner på farven. Des lysere farve, desto mindre tanniner. Som sommervin-rødvin bør man derfor vælge en der tangerer klar, og dermed en der har få tanniner.

En bedste uforpligtende terrassevin

Du kommer hjem fra en varm og saltet dag på stranden og trænger måske blot til og komme lidt til hægterne førend aftensmaden skal finde sin vej. Den bedste terrassevin vil være en der ikke kræver den store opmærksomhed, men blot slår benene væk under dig og giver dig ro i sind og smagsløg. Ja tak!

Et godt sommervin-valg kunne her være en portugisisk Vinho Verde. En vin der er synonym med med friske, easy-going og let mousserende hvidvine, men lad dig ikke snyde at dette, for nogle af de bedste og mest komplekse tørre hvidvine i Portugal bærer prædikatet DOC Vinho Verde. Der findes ligeså rødvin fra Vinho Verde, som også er meget lette, frugtige og med god syre. Dog ville jeg, som den bedste sommer-terrassevin gå med en Vinho Verde hvidvin eller mousserende vin.

En sikker pink sommervin

Jeg taler selvfølgelig om rosé sommervin! Skal man kun have én vin hele sommeren, skal det være en rosévin. Den pinke pastel er lig med feriestemning og matcher stemningen på en varm sommerdag.

Den bedste rosévin kan matche de fleste typer af sommermad, men kan ligeså stå alene som aperitif. Så hvad enten menuen står på fisk og skaldyr, grøntsager og salater eller sommerretter med kalv, kylling, kanin, lam og hvad man ellers lige kan komme på af kød i den lyse ende af skalaen, vil rosé kunne følge med.

Den bedste grillvin

Sommer er lig med grill, lange aftener og selvfølgelig sommer grillvin. Når man skal vælge den bedste grillvin bør man have sig for øje, at den skal have en god krop og noget rygrad, som ikke umiddelbart lader sig overdøve af det brændte og røgede smagsunivers man begiver sig ud i på en grill.

En billig californisk zinfandel kan sagtens gøre det ud for en god grillvin. Vil man holde sig til kolde drikkevarer og ikke en lunken rødvin, kan man overveje en kølig rød pinot noir. Pinot Noir rødvin er let, men med en rygrad der fint vil matche mad fra grillen.

De bedste sommerbobler

Bobler har det med og bringe en fantastisk stemning til ethvert selskab og kan fint være et godt bud på den bedste sommervin!

En god mousserende vin, f.eks. en Prosecco fra Norditalien eller Crémant d’Alsace fra Frankrig ville begge være bud på sommerbobler der ville vinde hjertet hos (de fleste) både yngre og ældre sjæle i et sommerselskab.

Man kan finde bobler der matcher forret, hovedret eller dessert, og som aperitif er bobler altid en succes. Jeg har tidligere skrevet om champagne til mad, hvori jeg netop tog udgangspunkt i tesen om, at man kan finde champagne der matcher ethvert måltid.

De bedste sommervine til skaldyr

Måske sommerhusets-, hjemmets- eller feriedestinationens-placering muliggør frisk fisk og skaldyr, som selvfølgelig skal akkompagneres med den bedste vin til skaldyr!

En dejlig kølig hvidvin vil altid fint gå med diverse delikatesser fra havet. Er udtrykket og den røde tråd i anretningen rent eller i det syrlige med f.eks. østers med citron/eddike kan en Sauvignon Blanc hvidvin være et godt bud. Gerne en sprød, frisk og aromatisk en af slagsen.

Et andet godt bud vil være en mere syrlig-frisk tysk riesling.

Serveringstemperatur for sommervin

De bedste sommervine skal serveres kølige så glasset dugger i varmen! Med kold antyder jeg en 5-7 grader, og en servering kort efter den er taget ud af køleskabet. Denne anbefaling dækker alle farver af vin.

Slyng vinen i glasset for en kort stund og lad den ramme en 8-10 grader. Inden glasset er tomt vil den formentlig være ramt en 16 grader, som nok nærmer sig grænsen for hvornår en sommervin kan nydes. Det gør sig specielt gældende for en sommer rødvin - den skal være kølig.

Sommervin og isterninger

Isterninger or not to isterninger. Jeg er splittet omkring den her del. På den ene måde siger mit amatør-vinhjerte mig, at man aldrig må fortynde god vin, men omvendt, når vi taler sommervin - skal den næsten også kunne tåle en fortynding.

Kan rosévinen tåle en 1:1 fortynding med en isterning, uden og miste smag og elegance? Det er i sidste ende nok op til den enkelte, men fordelene er jo klare:

  • En isterning i sommervin vil halvere alkoholindtaget
  • Man sløves ikke af alkoholen, men bliver forfrisket, afkølet og får væske

Det er bestemt ikke alle sommervine der kan tåle en fortynding. Men da man ofte køber mere en én flaske af gangen, kan man jo blot tage ved lære af den første vin - og lade de næste servere på anden vis.

Finder man en sommervin der kan tåle fortynding vil iskold vin dirkete fra køleskabet med en isterning i være en af helt fantastisk søn sommer-vand-vind!

Sommervin til mad

De bedste sommervine kan fint skylles ned uden mad, men som skyggerne bliver længere og flaskerne tomme, skal der trods alt lidt mad til og tæmme alkoholen. Sommermad er ofte let, men står den på treretters med gæster kunne man starte ud med en let aperitif og ende i en tungere dessert-sommervin.

Vinrester i køleskabet

En god tommelfingerregel vil være, at vin fint kan holde sig en dag eller to i køleskabet med prop i. Man behøver derfor ikke og tømme hver og en flaske af den bedste sommervin man har fundet frem til lejligheden.

Anskaffer man sig en vindispenser er man på den helt sikre side og kan fint præservere vinen i op til flere uger.

Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 25. august 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 13. juli 2020.

Du vil måske også læse om...

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Torsk er i sig selv et utroligt lækkert måltid - så hvorfor ikke lade den bedste vin til lys fisk følge trop? Giv...
Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Økologisk vin er en spændende tilgang til vin, som vinder mer og mer indpas i vinbutikker og vinafdelinger rundt...
Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Står du med en vin uden årgang? Så er det ikke det store problem, men hvordan er det så lige med de vine hvor der...
Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Rødvinsdruen syrah er en sand klassiker, som hører til i de sydfranske vinregioner. Syrah kan repræsentere både den...