Hvor meget vin til bryllup, og hvilken bryllupsvin? Få svaret her!

Et bryllup er en helt speciel begivenhed, som de fleste gerne ofrer lidt ekstra på. Vin til bryllup er også en stor del af forberedelserne. Spørgsmål er blot - hvor meget vin til bryllup, og ikke mindst hvilke vine man skal se i retning af til maden. Læs med her i artiklen hvor jeg vil komme omkring bryllupsvin i alle dens afskygninger.

Hvor meget vin til bryllup, og hvilken bryllupsvin? Få svaret her!

Find den bedste bryllupsvin

Under planlægningen af et bryllup går det virkelig op for en hvor mange udgifter der rent faktisk er forbundet med den store dag. Forberedelserne, ceremonien, festen og alle de andre højdepunkter på dagen.

Der er ingen tvivl om, at størstedelen af selve festen tilbringes ved bordet hvor vin er en stor del af måltidet. Der handler derfor om, også at finde et fornuftigt budget til bryllupsvin, da den bedste vin kan løfte menuen til helt nye højder.

Ligesom en god undertekst-forfatter på en film ville sige det, så handler det om, at skrive nogle undertekster der falder i et med filmen og ikke bemærkes. Det samme gør sig næsten også gældende for vin. Vinen skal komplimentere maden på bedste vis og bare spille 100%. Den må selvfølgelig gerne bemærkes, men den skal følge maden.

Man kan nemt servere en god vin til de forskellige retter, men oplevelsen bliver bare lige lidt bedre når den matcher menuen. Måske menuen står på fisk? Laks er en klassiker, hvorfor I skal finde den bedste vin til laks. Vinverdenen kan være en jungle. Det handler om og spørge sig frem i vinbutikken, læse online og smage sig frem. vinsmagning af bryllupsvin er nu også anbefalelsesværdigt!

Den bedste vin kan løfte bryllupsmiddagen

Man vil ofte servere tre retter under bryllupsmiddagen - forret, hovedret og dessert. Det handler derfor om og finde den bedste vin til hver og en af dem. Hvor meget vin pr person til bryllup kan være svært, men påregn 1-2 glas pr ret, pr gæst.

Selv de fleste vil opleve hvordan udgifterne til et bryllup kan løbe derudaf er det ikke en god idé og servere den samme vin til alle retterne. Du kan med garanti få et godt bryllupsvin tilbud fra arrangøren, din lokale vinpusher eller fra en online vinbutik - uagtet antallet af forskellige flasker. Hver ret tilbyder forskellige smage, og man bør derfor servere bryllupsvin der matcher den på bedste vis.

Vælg vin til retten

Der findes som sådan ikke et facit, men en lang række muligheder når det kommer til og finde den bedste vin til bryllupsmiddagen, og dem skal der så findes et par stykker af - til hver ret på menukortet. Den helt klassiske tilgang til bryllupsvin er:

 • Hvidvin til forretten
 • Rødvin til hovedretten
 • Dessertvin til desserten

Jeg har selv været til ihvertfald et bryllup hvor der også kom små anretninger ind i mellem de ‘store retter’. Om man også vil servere god vin til disse mellemretter, om man lader gæsterne nyde den forrige rets vin eller måske lade gæsterne tage en pause fra alkoholen, og tage en sodavand - er op til værterne. Man kunne jo sigte i retning af, at eventuelle mellemretter matcher vinen før eller efter denne.

Budget til bryllupsvin

Ligesom man formentlig har afsat et budget til brudekjolen, til bryllupsfotografen, til musik o.l., bør man også gøre det til drikkevarer, og herunder bryllupsvin til bryllupsmiddagen.

Valg af vin skal selvfølgelig ikke overskygge den store dag, men blot passe til de smagsindtryk man får under bryllupsmiddagen.

At finde den bedste bryllupsvin, måske endda på budget - kan være lidt af en opgave. Der er mange smagsløg der skal tilfredsstilles og imødekommes. At tro kunne tilfredsstille alle gæster ville være fantastisk, men om det er muligt er en anden ting. Kan man give størstedelen en god vinoplevelse, har man også gjort det godt med sit valg af vin!

Det sikre valg med hvidvin, rødvin og dessertvin til hhv. forret, hovedret og dessert, gerne kombinere med en høj drinkability - vil give jer en skøn bryllupsfest!

Vælg vin ud fra årstiden

Vælger man bryllupsvin ud fra årstiden vil det formentlig også fint følge retterne.

 • Den bedste vin til sommerbryllup kunne være forfriskende og let
 • Den bedste vin til vinterbryllup kunne være tungere og kraftige

Har du bryllupsgæster der ind imellem retterne beder om mere vin, og evt. tager glasset med rundt i rummet, udenfor osv. - så er dit valg af vin til brylluppet en stor succes!

Hvor meget vin til bryllup?

Hvor meget drikker dine gæster?

Har du ingen idé om svaret, og skal jeg give dig en god tommelfingerregel, som måske kan hjælpe med hermed? Så lad mig starte ud med og sige, at man ofte underestimerer antallet af vinflasker til bryllupper. Stemningen er god og bryllupsgæsterne drikker vin i lange baner. Det er altid ærgerligt og have for lidt vin til et bryllup.

Kender du ikke svaret på hvor meget dine gæster drikker? Så bør du nok hellere købe et par kasser ekstra, udover mit oplæg nedenfor, som per person er:

 • Velkomstdrink, 1 glas
 • Vin til forret, 2 glas
 • Vin til hovedret, 4 glas
 • Vin til dessert, 2 glas
 • Vin til kaffen, 1 glas

Det giver ca. 1 1/2 til 2 flasker vin pr bryllupsgæst.

Er I 50 gæster bør I derfor påregne godt og vel 50-75 flasker vin, og er I f.eks. 100 gæster lander man selvsagt på estimat der hedder 100 - 150 flasker vin.

Returner uåbnet bryllupsvin

Spørger du pænt, der hvor I køber vinen, vil vinbutikken formentlig gerne sælge et par ekstra kasser vin, som I måske/måske ikke kommer retur med igen.

Hvidvin og rosévin til bryllupsmiddagens forret

Hvor hvidvin vil være det absolut mest sikre valg til forretten, er rosévin en joker, som dog kan overraske dine gæster. Er der tale om et sommerbryllup med høj sol og godt humør er der ingen tvivl om, at bryllupsgæsterne vil sætte pris på den bedste rosévin I har kunne finde den den servere forret.

De pink dråber er gode til forretter med fisk, skaldyr og lyst kød.

Hvidvin som bryllupsvin

Vil I dermed gå med det sikre valg, en hvidvin til forret - så giver jeg her et par eksempler på hvilke typer hvidvin, som I med fordel kan overveje samt til hvilke retter:

 • En chardonnay hvidvin vil gøre sig godt til østers, kyllingeretter og gris. Det er også en god vin til ost hvis der er ostebord til dessert.
 • En sauvignon blanc hvidvin vil gå godt med alt lige fra østers, rejer og hummer til grillet fisk.
 • En tysk riesling, gerne en tør hvidvin - vil gå godt i spænd med rejer, krabbe, hummer, grillet frisk og fjerkræ.

Rosévin som bryllupsvin

En kold rosé vil gå godt godt med salat, kolde grøntsager i form af asparges, grillet peberfrugt og squash. Af kød vil rosé gå godt i spænd med laks, rejer, kalv, skinke og kylling.

En pinot noir rosé vil være et godt valg til salater, fisk og skaldyr, mens en zinfandel rosé vil gå godt med mere krydret mad, pasta og risretter.

En no brainer vil være og servere rosé i sammenhæng med friske jordbær. Den ideelle velkomstsnack og aperitif. Til velkomstdrink kan man også overveje en velkomstdrink emd rosévin - det vil være et hit!

Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 4. august 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 27. juli 2020.

Du vil måske også læse om...

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Torsk er i sig selv et utroligt lækkert måltid - så hvorfor ikke lade den bedste vin til lys fisk følge trop? Giv...
Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Økologisk vin er en spændende tilgang til vin, som vinder mer og mer indpas i vinbutikker og vinafdelinger rundt...
Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Står du med en vin uden årgang? Så er det ikke det store problem, men hvordan er det så lige med de vine hvor der...
Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Rødvinsdruen syrah er en sand klassiker, som hører til i de sydfranske vinregioner. Syrah kan repræsentere både den...