Champagne til maden - 10 gode råd fra Tobias

Champagne til maden - få mine 10 gode råd

Man kan sagtens drikke champagne gennem et helt måltid - det har jeg selv gjort og anbefalet andre og gøre af flere gange. Champagne har en fantastisk evne til og løfte stemningen ved bordet, men ligeså en utrolig fleksibel madvin, som kan ledsage de fleste retter.

Champagne til maden - få mine 10 gode råd

🥇Dagens tilbud på champagne

Gratis fragt
-55%

Champagne Brimoncourt Blanc De Blancs

"Brimoncourt Blanc de Blancs er perfekt som apéritif og balancerer smukt en frisk profil med en fyldig Champagnestil. Det er en præcis og knivskarp Champagne du her får i glasset. Den klassiske..."

210 kr.
458 kr.

Champagne-guide til forskellig mad

Vidste du, at champagne er en af de absolut mest fleksible madvine? Mad til champagne eller champagne til mad - faktum er, at de skønne bobler kan ledsage alt fra sashimi til moskusokse. En unik egenskab ved boblerne i champagne og anden mousserende vin er, at de har en evne til og ‘rense munden’ på bedste vis mellem de forskellige smagsindtryk.

Om man vil gå all-in på champagne under hele middagen eller ej vil jeg lade være op til dig selv. Jeg vil dog anbefale at man vælger nogle gode flasker med mere kraft end den billigste standard-cuvée.

Nedenfor får du 10 gode råd om champagne til maden:

1. God madchampagne

En god tommelfingerregel om champagne - madchampagne, vil være, at de kraftigste champagner bør følge maden, men de mere fine og lette bobler bedste egner sig som aperitif.

Skal budgettet strækkes over mad og champagne kan man eventuelt springe vintage- eller prestige champagner med alder over, og vælge et par domain-champagner i stedet.

2. Champagne på sin hjemmebane

Der er ingen tvivl om, at champagne og skaldyr går hånd i hånd og matcher hinanden umådeligt godt. Jeg har selv af flere omgange fået serveret god champagne i sammenhæng med både krabber og rejer - begge kombinationer var udsøgte oplevelser!

Står menuen på jomfruhummer, hummer eller kammuslinger vil jeg anbefale en kraftig champagne.

God boblevin er ligeledes fremragende til grønt, herunder salater, men også ting såsom asparges og artiskok. Både asparges og artiskok kan ofte være svært at sætte vin til, men nu kender du Vinen - champagne!

3. Champagne og østers

Det er ikke nogen tilfældighed, at champagne og østers ofte ses i sammenhæng. Kærlighedsforholdet er dog ikke helt gengældt; læs med:

Østers har brug for noget syrligt, det kunne være dryp af citron eller eddike inden serveren - eller bobler.

Omvendt er boblevinen ikke speciel glad for østers. Østers er meget kraftige i smagen og mindst salte, hvorfor de overdøver derfor smagen fra boblerne.

Vil man alligevel begive sig ud i en sådan romance og følge den traditionsrige disciplin - bør man tilpasse de to dele. Man kan f.eks. vælge mindre salte østers fra f.eks. Limfjorden og måske spise dem tilberedt eller i mindre stykker i form af f.eks. en vinaigrette.

Uanset om du følger dit hjerte og går efter østers og champagne - bør du have in mente, at det skal være en kraftig vin. Er vinkælderen tom for bobler eller vil du hellere bruge flere penge på maden, kan en god kraftig hvidvin bestemt også anbefales.

4. Champagne og kaviar

Mod historien ovenfor med østers og champagne kan champagne og kaviar helt fint praktiseres! Man bør dog, igen, være opmærksom på, at man ikke får en alt for salt kaviar. størrogn kunne fint være den perfekte makker til et godt glas champagne.

Rosévin kunne ligeså være et godt match til kaviar, evt. en mousserende variant - mere herom nedenfor...

5. Rosé- og pinot-champagne

Med en pinot-domineret champagne,bør man tænke ligesom med en rød pinot, f.eks. rød bourgogne - tænke fjerkræ og svampe. En kombination jeg har oplevet af flere omgange og tilmed nyder og servere for gæster.

Har vinen lidt alder kan stegt frisk og svampe ligeså være fantastisk i kombination med rosé- og pinot-champagne.

6. Champagne og sushi

Champagne og sushi er gode ledsagere - faktisk er bobler og japansk mad altid en sikker vinder.

Til trods for at champagne føles tør, så har de fleste en sur sød balance pga. den tilpasset dosage, som på bedste vis matcher den fitto sure-sød marinere ris, som er indeholdt i sushi.

Sushi består selvfølgelig ikke kun af skaldyr, men det giver næsten sig selv, at bobler vil gå godt til det meste fisk, skaldyr og rogn man anvender i netop sushi.

Og så renser boblerne munden godt efter hvert stykke sushi.

7. Champagne og ost

Får man serveret ost på restaurant eller spørger man i en dansk ostebutik vil svaret formentlig ofte være, at man skal vælge en rødvin, f.eks. en kraftig amarone rødvin til ost - og bestemt ikke en champagne. Der er noget om snakken, men champagne og ost kan også være et match made in heaven! Du kan evt. prøve:

  • En sprød champagne serveret til frisk gedeost
  • En rigere oxideret champagne til en nøddeagtigt gruyere ost
  • En demi-sec fyldt med sødme til lagrede oste, f.eks. den mildere blåskimmel

Succesen når det kommer til champagne og ost ligger i hvilken sammensætning man begiver sig ud i. Hvis du følgert mine tre punkter ovenfor vil du være tættere på en succesfuld oplevelse!

8. Champagne og tapas

Tapas er i dag et begreb der dækker over alle små former for småretter. Hvorom alt er vil champagne generelt set fungere glimrende mellem de små godbidder - rense munden og klargøre til næste smagsoplevelse.

9. Champagne og sødt

Tidligere var champagne primært sød, hvilket formentligt fortsat er den primære årsag til, at vi danskere nyder kransekage og bobler når klokken siger midnat nytårsaften. En sjov detalje vil være, at man i champagnes hjemland, Frankrig - nyder boblerne til desserten.

Sød går godt med sødt, det gør sig også gældende når man skal matche bobler og søde sager. Gem den knastørre brut eller extra brut til andre dage og find i stedet en sec eller demi-sec frem. Selv med disse søde bobler synes jeg dog, at man bør gå uden om de alt for søde desserter, herunder også chokolade.

Jordbær, hindbær o.l. bær - og frugt generelt set, vil altid være et perfekt match til boblerne!

10. Champagne og kød

At matche champagne og kød kan være noget af en udfordring. Det er nok nærmere en disciplin hvor specielt rødvin bare er et bedre match. Det kan lade sig gøre, men det er få gange hvor jeg selv har nydt de to elementer i sammenhæng.

Skal hovedretten bestå af ‘kød’ - ville jeg gå med skaldyr i en eller anden retning i stedet. Alternativt gå med rødvin til kødet og så gemme nyde bobler til forret og dessert.

Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 4. august 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 12. juli 2020.

Du vil måske også læse om...

Mousserende vin: Hvad betyder brut, sec, demi sec osv.?

Mousserende vin: Hvad betyder brut, sec, demi sec osv.?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Skal den mousserende vin være brut, sec, demi sec eller noget helt fjerde? Hvad er forskellen på de forskellige...
Hold vinen kold i sommervarmen, få vores 5 tips lige her!

Hold vinen kold i sommervarmen, få vores 5 tips lige her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
At holde vinen kold i sommervarmen kan være noget af en bedrift. Vi har nok ikke opfundet den dybe tallerken, men vi har...
Sød vin? Se de 5 bedste søde vine lige her!

Sød vin? Se de 5 bedste søde vine lige her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Sød vin er meget mere end blot vin proppet med sødme. Går man i dybden med de søde vine vil man opleve hvordan...
Er der forskel på stille vin & mousserende vin?

Er der forskel på stille vin & mousserende vin?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Du er formentlig allerede bekendt med, at nogle vine har bobler og dermed går under betegnelsen mousserende vin....