6 typiske fejl i vin, og hvad du kan gøre!

Fejl på vin handler som oftest omkring iltning af dråberne eller det altomfavnende begreb, prop. Jeg vil her i artiklen komme omkring de 6 typiske vinfejl, hvordan du spotter dem og hvordan du kan komme videre. Jeg er ingen vin-snob, men elsker selv et godt glas, som ikke har fejl.

6 typiske fejl i vin, og hvad du kan gøre!

Hvad er prop vin og andre typiske fejl ved vin?

Vi har nok alle prøvet og åbne en flaske vin og noteret os noget besynderligt. Ved rødvin kan det være en ‘forkert duft’, en lift for lilla farve o.l. Har du endnu ikke oplevet det er du heldig. Vin er et organisk produkt der arbejder selv efter påfyldning på flaske. Det er jo netop dette, som gør vin unikt på så mange måder.

Fejl på vin er rigtigt ærgerligt - specielt hvis man har købt den bedste flaske vin, som man havde glædet sig til og drikke. Det kan også være, at man havde gemt en god flaske rødvin der nu blot ventede på og blive nydt. Jeg har selv af flere omgange måtte opleve en vin der efter åbning ikke var helt god. Den værste oplevelse jeg har haft med fejl på vin endte ud i 17 kasserede flasker. Det var en trist dag.

Nedenfor vil du få et overblik over de 6 typiske fejl på vin, hvordan du kan identificere dem og evt. blive klogere på hvad vinen fejlede inden den hældes i vasken eller kommer retur til vinbutikken.

Iltning af vinen

Den nok mest almindelig vinfejl er, at vinen på den ene eller anden måde har været udsat for iltning under oplagring. Du kan også opleve denne fejl hvis du har haft en åbnet flaske vin stående på køkkenbordet. Efter et par dage vil den opleves på samme måde.

En vin der får ilt oxiderer. Det giver den en eddike-lignende smag, som stikker på tungen. I en rødvin der har oxideret opleves eddike-smagen til sidst, og på en hvidvin vil oxideringen give den en mere æblemost agtig smag.

 • I en iltet rødvin opleves eddike-smagen til sidst
 • I en iltet hvidvin opleves en mere æblemost agtig smag

Har en vin fået ilt ses det også tydeligt på farven. En rødvin vil ofte changere mere brunlig eller orange i farven, hvorimod det kan være sværere og spotte en farveforskel på hvidvin. En sjov detalje vil være, at rødvins højere indhold af garvesyre oftest hjælper de røde dråber med og modstå påvirkningen fra ilt.

 • Iltet rødvin får en brunlig/orange farve
 • Iltet hvidvin bevarer mer’ eller mindre sin farve

Prop vin

Prop i vin, et begreb der i dag synes og blive brugt i flæng, som dække for et hav af fejl på vin. Propvin kan opleves ved vin der er lukket med den klassiske korkprop, hvorimod det sjældent opleves ved vin med skruelåg.

Man kan dufte til proppen efter vinen er trukket op med en proptrækker. Har proppen en lugt af våd kælder eller mug - så er der tale om en prop i vin!

 • Prop vin opstår oftest i vin med korkprop og sjældent i vin med skruelåg
 • Lugter proppen af kælder eller mug, er det en prop vin

Den videnskabelige forklaring på prop vin starter ved stoffet trikloranisol, forkortet TCA, som er et kemisk stof der findes i kork samt i vintøndens træ. Det er derfor, at prop vin også kan forekomme i vin med metalskruelåg.

TCA’et i kork eller vintøndens træ kan gå i forbindelse med vinen og give den dårlige, mugne lugt, som minder mest af alt om våde aviser og fugtig kælder.

Vin med prop er ikke behagelig og drikke, men nogle hævder, at man kan komme prop vin til livs ved og hælde den op i en skål med et stykke folie-wrap over… Hokus pokus eller ej - det er nok nemmere og levere varen tilbage til vinbutikken og få en ny flaske.

Mugsporer der har sat sig i korkproppens revner kan også være åsagen til prop. Herudover findes der også andre kilder til den mugne lugt, men hvorom alt er - levér altid, om muligt, blot flasken tilbage og få en ny.

Svovl i vin

Svovl i vin er helt naturligt. De eneste vine der ikke indeholder svovl er naturvin. Svovl i vin sikrer en bedre holdbarhed. Dog vil man fra tid til anden kunne opleve, at svovlen har taget overhånd. Det kan ske hvis der er kommet for meget svovl i vinen ved en fejl, eller fordi gæringen i vinen har slået fejl og der dermed er dannet yderligere.

Man er ikke spor i tvivl hvis man har trukket en vin op med (for meget) svovl i. Den vil lugte af rådne æg, prut eller brændt gummi. Husmorrådet hedder sig, at man kan dekantere vinen af flere omgange og dermed komme lugten til livs… Jeg ville dog til hver en tid blot aflevere den retur om muligt, og få en ny flaske.

 • Svovl i vin dufter af rådne æg, prut eller brændt gummi
 • Er lugten ‘let’ kan man forsøge og dekantere den velduftende
 • Er lugten slem bør man aflevere den retur eller hælde den i vasken

Andengæring i ikke-mousserende vin

Det kan måske lyde tiltalende med bobler i rødvin, hvidvin eller måske i rosévin? Nogle gange er bobler i en ikke-mousserende vin tiltænkt og velovervejet, mens det andre gange kan være tegn på en vin med fejl. Boblerne kan skyldes:

 • Restsukker i vinen fra gæringsprocessen, der aktiverer en andengæring i flasken
 • Vinproducenten har tilført vinen lette bobler (kuldioxid) for bedre konservering af vinen

Hvordan kender jeg så forskel, og hvornår er en ikke-mousserende vin med bobler så dårlig? Jeg vil sige det sådan, at oplever man en voldsom mousserende i effekt i vinen er der altid tale om en vinfejl. Man kan måske allerede høre det når man åbner flasken. Boblerne kan give et champagneagtig knald idet proppen trækkes op af vinflasken.

Smager man på vinen og er smagen god, så burde man godt kunne drikke den. Hvis du vil boblerne til livs kan man med fordel dekantere vinen i en karaffel (ilte vinen) og ryste den kraftigt med hånden over åbningen. Man dermed være heldig og komme kuldioxiden til livs. Oplever du derimod en vin hvor:

 • Syren i vinen er helt skæv
 • Vinen smager af frugtsyre
 • Vinen bruser i munden

... bør du lade vinen gå retur eller hælde den ud.

Bemærk: der kan på italiensk rødvin o.l. stå ‘frizzante’, det er derfor ikke en vinfejl hvis man oplever en lettere mousserende effekt. Det er vinproducentens sidste bemærkning på en god fin.

Varmeskadet vin

En vin kan nemt blive udsat for varme under transport og opbevaring hvorfor begrebet varmeskadet vin er opstået. En varmeskadet vin er nem og spotte, den får en let smag af gløgg og lidt for moden sød banan. Smagen er meget kort; frugt i starten og dør hurtigt hen.

 • Varmeskadet vin får smag af gløgg og moden banan
 • Smagen er meget kort - frugtig i starten og dør hurtigt hen

Solskadet vin

Det er nok ikke nogen hemmelig og ej heller overraskelse, at vin - uanset typen - ikke har godt at sollys. For meget sollys dræber vinen smagsmæssigt. En solskadet vin kan spottes på at den er kedelig og se på samt har en flad og kedelig smag.

At vin ikke tåler er selvsamme årsag til, at vi taler om mørke og kølige vinkældre frem for lyse og varme rum... Vin skal opbevares mørkt og køligt. På den måde undgår man solskader på sin vin. Med et vinkøleskab forkæler man virkelig sin vin - og den vil altid være klar til servering!

Og alle de andre fejl…

Man kan også komme ud for, at vinen er meget aggressiv på syren eller har andre smagsmæssige fejl, som gør, at den bestemt ikke smager godt.

Årsagerne hertil kan være mange, men der er ofte tale om bakterieangreb eller indvirkning af TCA, som jeg rundede i afsnittet omkring prop vin.

Hvad kan jeg gøre, hvis der er fejl på vinen?

Er vinen købt for nylig bør du returnere den og få en ny. Er der tale om en hjemme gemt vin, som du måske virkelig har set frem til - kan du forsøge dig med de husmorråd jeg har nævnt under de enkelte vinfejl.

Bedøm denne artikel
108 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 17. juli 2020.
T