Er der forskel på stille vin & mousserende vin?

Du er formentlig allerede bekendt med, at nogle vine har bobler og dermed går under betegnelsen mousserende vin. Vine uden bobler kaldes derimod stille vine. Det er selvsagt vin uden bobler. En sjov detalje vil være, at alle vine, bobler eller ej, starter ud som almindelig vine, altså stille vine uden bobler. Hvad er forskellen så på almindelig vin og mousserende vin? Læs med og få svaret!

Er der forskel på stille vin & mousserende vin?

🥇Dagens tilbud på mousserende vin

Hvad er forskellen på almindelig vin og mousserende?

Introen afslørede det måske lidt, men den helt store forskel ligger i om vinen har bobler eller ej. Om en vin har fået tilsat bobler er ingen tilfældighed og er en videreudvikling af vinens karakter. Tilfører vinbonden bobler vil det understrege en frisk og livlig stil i vinen.

Vin uden bobler kaldes både almindelig vin, men også stille vin. Begge kaldenavne dækker over selv samme type af vin.

Den tekniske forskel

Den tekniske forskel mellem en stille-og mousserende vin ligger i om vinen har fået tilsat kuldioxid (kulsyre).

Skal man sammenligne de to typer af vin med et element fra hverdagen, kunne det være et glas vand fra hanen uden bobler, og et glas danskvand der har altså har fået tilsat bobler.

Boblerne i mousserende vin kan fremkomme med forskellige metoder. I de klassiske mousserende vine hvor produktionstiden ikke er lang fra drue til færdig produkt tilsættes kulsyren ofte kunstigt. Ser man derimod i retning af f.eks. champagne, som fremstilles ved champagne-metoden, så tilkommer boblerne under andengæringen i selve champagneflasken.

Boblerne i vin består selvsagt af kulsyre, der har den kemiske betegnelse CO2, og kan frembringes på forskellig vis:

  • Méthode traditionelle
  • Charmat-metoden, tank method
  • Transfer-metoden, transfer method
  • Kulsure-maceration, carbonic maceration
  • Ancestral-metoden, ancestral method
  • Kulsyretilsætning, carbonation

Den stilistiske forskel

Som tidligere kort rundet her i artiklen har alle vine samme udgangspunkt, mousserende eller ej. Det forholder sig derfor sådan, at alle mousserende vin starter som en såkaldt almindelig vin (stille vin), og boblerne er en videreudvikling af vinens ønskede karakter. Det vil ofte være en metode man bruger til og fremhæve det friske og livlige element i en vin.

En hvidvin er i sig selv en frisk vin. Når den videreudvikles med bobler får den et boost til sin i forvejen fine friske og livlige stil. Man videreudvikler både tør hvidvin samt sød hvidvin, og kan dermed skabe både tør-og sød mousserende vin.

Ser man på udgangspunkt for en god mousserende vin, en god hvidvin, vil man her opdage, at det ikke er en tung, fed og fadlagret hvidvin der danner grundlaget. Man vælger ofte en hvidvin der i sig selv er forholdsvis frisk og livlig, og videreudvikler herpå.

Lidt om de forskellige slags bobler i mousserende vin

Bobler i vin kan have vidt forskellig stil, og dermed give den mousserende vin vidt forskellig karakter alt efter typen af bobler, som kan være.

  • Kraftige og store bobler giver markant mere bid i munden
  • Lette og små bobler giver en fornemmelse af cremet mousse når dråberne rammer tungen og en svag prikken, førend de diskret forsvinder igen

Man finder de kraftigste og største bobler i Champagne, der er fremstillet ved methode traditionelle, og dermed på naturlig vis i andengæringen. Det er de store og kraftige bobler der holder længst i glasset.

Vin med og uden bobler til mad

For og undgå at de skal blive alt for vinsnobbet herpå vinbloggen runder jeg dette emne ultra kort.

Jeg er selv typen der kunne servere champagne til en god burger, men samtidig også sætter pris på de bedste bobler til drink og aperitif.

Jeg kan komme på utallige gode grunde til og drikke champagne, cava, prosecco og lignende mousserende vin til mad, men der er også ‘grænser’. Jeg holder selv af og udfordre de traditionelle og foreskrevne regler for hvad man kan drikke til hvilken mad, men det er dog sjældent at f.eks. champagne og rød bøf går godt sammen… Men det skal prøves hvis du lyster!

Bobler og mad

Nu har jeg nok i mit forrige afsnit afsløret min egen eksperimenterede tilgang til bobler og mad, men der er dog nogle evergreens.

Bobler går godt til ost og fed fisk

Champagne og ost går godt i spænd. Det samme gør sig gældende for tør mousserende vin og ost, dog ikke den søde variant…

Syren i vinen og dens bobler giver en skøn kontrast til en cremet og blød ost. De lystige bobler og en høj syre, er det perfekte modspil til og kunne fremhæve ostens karakter, alt imens munden ‘renses’ på bedste vis. Klar til næste lækre stykke ost.

Fed fisk er ligeså det perfekte match til vin med bobler. vin til laks har altid være et godt match, men specielt bobler til laks rammer lige i skabet - spørger du mig!

Går man all-in på seafood vil bobler ligeså være et godt match for skaldyr såsom østers og muslinger.

Boblernes kontrast og samspil med madens smag, hjælper til, og ‘transportere’ de forskellige smagselementer rundt til mundens sensoriske punkter. Man får dermed den fulde smagsoplevelse ved og kombinere bobler og mad.

Hvornår bobler boblerne af?

Et godt spørgsmål vil være; hvad er holdbarheden på åben vin og champagne?? - et emne, som jeg tidligere har været omkring her på Vinico vinblog.

Nogen bobler vil være gode gemmebobler, og andre er for ‘friske’ og bør derfor nydes umiddelbart efter køb.

De fleste gode vine når toppen af deres udvikling inden for 3-5 år efter produktionen. Ser man på mousserende vin bør man holde sig for øje, at de fleste, som udgangspunkt, ikke er oplagte og gemme alt for længe på vinhylden. Dette uanset om din vinkøling siger spar to eller ej… Ikke engang det bedste vinkøleskab kan ‘redde’ den.

Ser man derimod på champagne vil man i denne kategori finde vine af endnu højere kvalitet, som ofte kan gemmes længere.

Bobler vil aftage med tiden - uanset pris, flaskeform, vintype, opbevaring osv.

En vin med bobler der har været gemt over flere år vil formentligt have mistet sine bobler, men den kan fortsat have en dejlig skum, som giver en god smag. Man vil dog opleve at mousserende vin kan virke lidt flad og kedelig når boblerne er aftaget.

Er du vild med bobler? så bør du finde en frisk (og nyere produceret) mousserende vin!

Hvor længer holder boblerne når proppen er poppet?

Der gælder den samme ‘holdbarhed’ uanset hvilken type af mousserende vin der er åbnet; champagne, cava, prosecco o.l. vine med bobler i.

Når først proppen er poppet og den hermetisk lukkede kapsel er taget af, er boblerne på retur.

Du kender formentlig luftens påvirkning på en sodavand, og hvordan en sodavand fremstår efter et par timer i et glas; noget flad…

En hvidvin uden bobler er dog nemmere og gemme et par dage i køleskabet, sammenholdt med en sprudlende flaske champagne.

Kan man mousserende rødvin, og findes det allerede?

Ja. Mousserende rødvin findes, og smager skønt! Rosé-versionerne af f.eks. champagne er et klasse eksempel på hvordan man har anvendt blå druer til og skabe en lyserød mousserende vin. Det sagt, vil en rødvin nok aldrig få den friske og syrlige karakter som hvidvin, men godt smager det - bobler eller ej!

Det er sjældent og finde en mousserende rødvin, men den italienske lambrusco kunne være et godt bud.

Oplever du rødvin med bobler, som ikke var købt til og have bobler - så er der formentlig tale om en vinfejl, eller som vi danskere siger; en prop vin - så bør du lade den stå…

Bedøm denne artikel
96 stemmer, gennemsnit 4.7 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 1. august 2020.