Hold vinen kold i sommervarmen, få vores 5 tips lige her!

At holde vinen kold i sommervarmen kan være noget af en bedrift. Vi har nok ikke opfundet den dybe tallerken, men vi har afgjort fundet de bedste måder til og holde sin vin kold når solen står højt. En kølig vin smager bare lige lidt bedre end en lunken og solopvarmet en af slagsen. Så hvad enten den står på sommer hvidvin eller rosévin får du her et par tips til og holde dråberne kolde, læs med!

Hold vinen kold i sommervarmen, få vores 5 tips lige her!

🥇Dagens tilbud på hvidvin

"Én mark. Tre germanske armaturer. En aromatisk eksplosion - giver en fantastisk god vin! Og endda til halv pris! Desværre kun 2 paller til denne sindssyge pris... Fechner-brødrenes..."

70 kr.
150 kr.

Sådan holder du vinen kold i sommervarmen

En frisk hvidvin er kendetegnet ved og være høj på syre. En syrerig vin trækker mundvand og kan være en god tørstslukker i sommervarmen. Syren i vin kan dog blive ubehagelig, hvis vinen bliver for varm, og dermed blot smage surt og stikkende.

Det handler derfor om og holde sin hvidvin, men også rosévin for den sags skyld - kølig til trods for den bagende sol! Med et par praktiske og måske åbenlys tips kan du holde vinen kølig i sommervarmen under hele serveringen.

Derfor bør en sommervin være kølig

Har du brugt tid og energi på og finde den bedste sommervin, så bør den også nydes korrekt. Vi danskere, og andre rundt omkring i verden - vælger ofte yngre, mere friske og mindre fadlagrede sommervine. De kendetegnes ofte på deres lyse dråber.

Som før beskrevet kan en frisk sommer hvidvin være rig på syre, som kan være en god tørstslukker - når den er kold. En lunken hvidvin smager bare lidt mere surt og stikker på tungen.

Skeler man til de røde dråber, vil en god kraftig sommer rødvin også hurtigt smage af kogt frugt eller surt træ, hvis den får lov til og blive opvarmet i sommervarmen. En sommer rødvin vil ofte kunne klare lidt højere serveringstemperatur end f.eks. hvidvin og rosévin, men man bør dog holde den kølig. Et godt eksempel på en rødvin der bør serveres kølig kunne være en rød pinot noir.

Det handler i bund og grund om, at kende sin serveringstemperatur og dermed kunne servere selv den bedste rosévin i sommervarmen - godt kølig. Her får du et par tips til hvordan du kan holde vinen kølig:

1. Køleskab, ingen vin tager skade af og blive kold

Et vinkøleskab vil være den ultimative vinkøling, men mindre kan også gøre det! Et helt normalt køleskab kan ligeså gøre underværker for enhver vin der skal serveres i sommersolen.

Hvad enten du skal servere en rød-, hvid- eller rosévin, så kom den på køl, gerne ned på en 5-6 grader, som de fleste køleskabe står indstillet på.

  • En rødvin kan med fordel tages ud af køleskabet en 15-20 minutter før servering
  • En hvid- eller rosévin kan med fordel tages ud af køleskabet en 5-10 minutter før servering

De fleste vine gør sig godt kolde, og det gør nok ikke noget, at det første sip er ekstra køligt på en varm sommerdag. Vin hældt op i et vinglas tempererer sig alligevel hurtigt til den omkringværende temperatur.

2. Fryseren, effektiv hurtig nedkøling af vin

Et godt gammelt tjener trick til hurtig og effektiv nedkøling af vin i fryseren er:

  1. Skyl flasken under den kolde hane indtil den er godt nedkølet
  2. Læg den våde flaske i fryseren
  3. Efter blot 10 minutter er den dejlig kold

OBS, nu må man bare ikke glemme, at man har en vin liggende i fryseren!

3. Isterninger, rundt om vinen i en champagnebowle

Den bedste champagnebowle kan rumme godt med isterninger rundt om flaskerne! En stor og rummelig vinbowle, eller måske blot en gulvspand eller opvaskebalje, kan gøre underværker når det kommer til og holde sin vin kold i sommervarmen. Det er dog nok primært champagne- og vinbowlen der gør sig som dekorativ investering…

  1. Fyld bowlen halvt op med kold vand
  2. Suppler med en god omgang isterninger
  3. Læg vin, øl og andre drikkevarer i bowlen
  4. Hæld yderligere isterninger over flaskerne

Undlader du vandet i troen om, at det vil holde bedre på isterningerne, får du lidt den modsatte effekt. Flaskerne vil blot lægge sig oven på isterningerne og ikke mellem dem, eftersom de blot glider af flasken. Din vinkøling vil dermed ikke være speciel effektiv.

Idéen med og blande vand og isterninger er helt genial. da den gør vandet iskoldt, og vinflaskerne kan flyde mere frit rundt i det kolde vand.

Du bør dog være opmærksom på, at åbne flasker ikke er velegnet til og flyde rundt i en sådan balje. Til trods for, at du måske har påsat en patentprop eller anden vinstopper - kan der måske flyde lidt vand ind i flasken eller vin ud i vandet… Det er ikke ønsket.

Den eneste ulempe ved og afkøle sine flasker i en bowle med is og vand er, at etiketten kan tage skade i vandbadet. Det går måske nok lige…!

4. Køletaske & køleelementer, perfekt afkøling til strand- og skovtur

En helt alminde køletaske suppleret med et par frosne køleelementer kan gøre underværker for dine flasker på en strand- eller skovtur. Man kan tilmed købe små thermo-frakker specielt designet til vinflasker. De holder vinen kold i op til flere timer, alt i mens, at de beskytter dråberne mod sol og varme for en stund.

En frysefrakke til vin er ligeså en mulighed. Idéen er den samme, som en kølefrakke til vin, dog skal den i fryseren.

5. Skyggen, den naturlig køling af vin

At placere sine drikkevarer i skyggen gør dem nok ikke koldere end udgangspunktet, men det kan hjælpe på på. En flaske der står i sommersolen vil meget hurtigt blive opvarmet til en udrikkelig væske. Det er kun glögg der skal være varm, ikke din sommervin!

Køb sommervin til sol og sommer online

Her hos Vinico finder du et stort udvalg af både sommer rød-, hvid- og rosévin, som gør sig godt afkølet. Jeg håber at min guide ovenfor har kunne inspirere dig til nedkøling af vin i sommervarmen, omend ikke andet fået mundvandet til og løbe.

En godt afkølet sød vin på terrassen med godt selskab er alle forundt!

Bedøm denne artikel
91 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 4. august 2020.

Du vil måske også læse om...

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Torsk er i sig selv et utroligt lækkert måltid - så hvorfor ikke lade den bedste vin til lys fisk følge trop? Giv...
Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Økologisk vin er en spændende tilgang til vin, som vinder mer og mer indpas i vinbutikker og vinafdelinger rundt...
Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Står du med en vin uden årgang? Så er det ikke det store problem, men hvordan er det så lige med de vine hvor der...
Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Rødvinsdruen syrah er en sand klassiker, som hører til i de sydfranske vinregioner. Syrah kan repræsentere både den...