Mousserende vin: Hvad betyder brut, sec, demi sec osv.?

Skal den mousserende vin være brut, sec, demi sec eller noget helt fjerde? Hvad er forskellen på de forskellige betegnelser? Her i artiklen vil jeg tage dig omkring alle de forskellige udtryk, man kan støde på, når man køber sine bobler. Det kan være nyttigt at vide, hvad de mange forskellige betegnelser dækker over, læs med!

Mousserende vin: Hvad betyder brut, sec, demi sec osv.?

🥇Dagens tilbud på mousserende vin

Gratis fragt
-39%

Jacques Copin Millesime 2007

"Vintage 2007 fra Jacques Copin forener de to klassiske druer Pinot Noir og Chardonnay i en fuldendt blanding - finesse fra Chardonnay og rund frugt fra Pinot Noir som bliver tilsat Champagnes..."

311 kr.
504 kr.

Hvad betyder brut, sec, demi sec o.l. betegnelser?

Er du på udkig efter en flaske mousserende vin hos den lokale vinpusher eller i en online vinbutik? Måske du ikke lige husker, eller ved - hvad de forskellige betegnelser for de skønne bobler dækker over? Fortvivl ej, her i artiklen får du den ultimative guide til bobler, og deres mange betegnelser…

Det kan uden tvivl være nyttigt og kende forskellen på f.eks. brut, sec og demi sec, men før vi kommer dertil, vil jeg lige tage dig bagom de lystige bobler for en kort stund. Vidste du, at en mousserende vin kan gå fra knastør til meget sød?

Hint: Om en mousserende vin er knastør eller helt sød står jo netop på flasken...!/p>

Fra knastørre til helt søde bobler

Der er forskel på hvordan man fremstiller mousserende vin, men ligeså på sødme- og tørhedsgraden i de færdige bobler man køber.

Med champagne-metoden lader man boblerne dannes under andengæringen i selve flasken, hvor man med andre mousserende vine tilsætter dem. Om man står med en flaske tørre eller søde bobler står faktisk ofte på selve flaskens etiket. Det er derfor nyttigt at vide, hvad præcist de forskellige betegnelser dækker over og hvad de egentligt betyder for dråberne i flasken. Står der f.eks. brut, betyder det, at den er tør, som i øvrigt er det mest almindelige.

Tørhed og sødme afgøres af dosage

Hvorvidt boblerne i flasken er tørre eller søde afgøres af vinbonden, og tager udgangspunkt i en nøje planlagt plan for tilblivelsen af netop den flaske vin. Det er absolut ingen tilfældighed om en vin er tør eller sød. Svaret ligger i dosage.

For og kende forskellen på brut og sec er det nyttigt at vide, hvad dosage i vin er.

I champagne er en af de sidste procedurer i vinens tilblivelse, at man tilsætter en smule ekstra vin og sukkerblanding. Denne tilpasning af champagnen sker først efter andengæringen, som i øvrigt er den del af fremstilling der danner de kraftige og store bobler i champagne.

Dosage = sukkerblanding

Denne afsluttende proces i tilblivelsen af den bedste champagne kalder man dosage. Det er sødmen i dosage, der er med til at afgøre hvorvidt den endelige champagnes tørhed og sødmegrad.

Brut zero er knastør, og doux er helt sød

Hvor man ofte ser spændende udtryk på vinflasker, som måske mere kan tangere branding, er det ingen tilfældighed når der f.eks. står brut, extra brut, demi sec m.m. på en flaske mousserende vin. Det er altså ikke blot branding eller henvisning til en bestemt stil og type.

De forskellige betegnelser på mousserende vin fortæller os de helt præcis mål for restsødmen i den mousserende vin!

Står der Brut Zero eller Zero dosage på vinens etiket, betyder det, at dråberne i flasken ingen restsukker har, overhovedet ingen. De to udtryk afslører derfor, at det er en omgang knastør vin. I den modsatte boldgade finder man doux, som afslører en meget sød mousserende vin, som indeholder den højest mulige mængde restsukker.

Alt efter boblernes oprindelsesland, kan ordene variere en lille smule fra sprog til sprog, men angivelse for restsukker er de samme. Jeg har forsøgt og tage alle de forskellige sprogvariationer med nedenfor:

Non dosage / Brut zero / Brut nature: Fransk

  • Intet tilsat sukker. Sukkerindholdet er naturligt forekommende og måles til under 3 g/l.
  • Vinen er knastør, let og syrlig.
  • Brut zero er stilen i en del naturvine.

Extra brut: Fransk, italiensk og spansk

  • Sukkerindholdet er på under 6 g/l.
  • Vinen er meget tør.

Brut: Fransk, spansk, italiensk

  • Sukkerindholdet er lavere end 12 g/l.
  • Brut er den mest almindelige af de tørre varianter. De fleste store kendte champagner er blot ”Brut”.

Extra Dry - internationalt, Extra sec - fransk, Extra seco - spansk/italiensk

  • Sukkerindholdet er mellem 12-17 g/l. Disse er tørrere end sød, men sødere end de tørre.
  • Denne betegnelse kan være meget forvirrende. Det er logisk at tro, den beskriver mere tør end tør, men den gør altså lige det modsatte.

Sec - fransk, Seco/secco - spansk/italiensk

  • Sukkerindholdet er mellem 17 og 32 g/l.

Demi sec - fransk, Semi seco - spansk

  • Sukkerindholdet er mellem 32 og 50 g/l.

Doux - fransk, Dulce/Dolce - spansk/italiensk

  • Sukkerindholdet er højere end 50 g/l.
  • Disse vine er decideret søde og kan nydes som dessert.

Nu hvor du kender de forskellige betegnelser vil det nok hurtigt gå op for dig, at alle mousserende vine kan laves i hver kategori. Dog vil man ofte se, at f.eks. cava og champagne er brut. Det er dog intet facit da man ligeså kan finde nyere cava produktioner i zero dosage varianter.

Et godt udgangspunkt nu hvor du kender forskellene qua ovenstående guide, vil være en flaske med betegnelsen brut. Herfra kan du så engen bevæge dig op eller ned i tørhed og sødmegrad.

Der findes som som bekendt en del forskellige typer af mousserende vin:

  • Prosecco kan komme i en knastør version, men det er ikke almindeligt. De fleste prosecco varianter er extra dry. Område: Veneto/Italien.
  • Moscato d’Asti, som i øvrigt er en frizzante og således kun en halv-mousserende vin, er typisk sød som i kategorien dolce. Område: piemonte/Italien.
  • Cremant er den mousserende vin, der minder mest om champagne, og mest almindeligt er de brut. Område: Bourgogne, Limoux, Alsace, bordeaux/Frankrig.
  • Franciacorta fra Italien er lavet på samme måde som Champagne, og den ligner i tørhedsgrad, generelt en brut. Område: Lombardiet/Italien.

Bobler til kransekage

Når det kommer til den massive sødme i kransekage, bør den matches af med selvsamme sødme, og man bør vælge en flaske søde bobler - sec, demi sec eller doux er god champagne til kransekagen nytårsaften!

Vælg ikke en tør champagne til kransekagen…

FAQ - ofte stillede spørgsmål om mousserende vin betegnelser

Demi sec betyder, at vinen har et højere niveau af sukkerindhold (32-50 g pr liter vin).
Sec betyder, at vinen har et højere niveau af sukkerindhold (17-32 g pr liter vin).
Brut betyder, at vinen har et lavere sukkerindhold (under 12 g pr liter vin), og er lettere tør. Brut er den mest almindelige variant af mousserende vin.
Extra sec betyder, at vinen har et mellemniveau af sukkerindhold (12-17 g pr liter vin), og er tørrere end sød, men sødere end tørre.
Semi secco betyder, at vinen har et højere niveau af sukkerindhold (32-50 g pr liter vin).
Extra brut betyder, at vinen har et lavt sukkerindhold (under 6 g pr liter vin), og er meget tør.
Extra dry betyder, at vinen har et mellemniveau af sukkerindhold (12-17 g pr liter vin), og er tørrere end sød, men sødere end tørre.
Extra seco betyder, at vinen har et mellemniveau af sukkerindhold (12-17 g pr liter vin), og er tørrere end sød, men sødere end tørre.
Seco / Secco betyder, at vinen har et højere niveau af sukkerindhold (17-32 g pr liter vin).
Doux betyder, at vinen har det højeste niveau af sukkerindhold (mere end 50 g pr liter vin), og er meget sød. Doux mousserende vin er gode til desserter.
Brut zero betyder, at vinen ikke har fået tilsat sukker (under 3 g pr liter vin), og er knastør, let og syrlig.
Brut zero betyder, at vinen ikke har fået tilsat sukker (under 3 g pr liter vin), og er knastør, let og syrlig.
Brut zero betyder, at vinen ikke har fået tilsat sukker (under 3 g pr liter vin), og er knastør, let og syrlig.
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 5. august 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 5. august 2020.

Du vil måske også læse om...

Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Økologisk vin er en spændende tilgang til vin, som vinder mer og mer indpas i vinbutikker og vinafdelinger rundt...
Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Står du med en vin uden årgang? Så er det ikke det store problem, men hvordan er det så lige med de vine hvor der...
Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Rødvinsdruen syrah er en sand klassiker, som hører til i de sydfranske vinregioner. Syrah kan repræsentere både den...
Biodynamisk vin, hvad er det? Få svaret her!

Biodynamisk vin, hvad er det? Få svaret her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Der findes økologisk vin, og så findes der biodynamisk vin! Begrebet biodynamik dækker over mere end blot...