Biodynamisk vin, hvad er det? Få svaret her!

Der findes økologisk vin, og så findes der biodynamisk vin! Begrebet biodynamik dækker over mere end blot produktionsmetoder hos vinbonden. Begrebet har også godt fat i en holistisk tankegang om samspillet mellem universet, jorden, dyr og mennesker. For nogen kan det være for meget, men for andre helt perfekt. Læs med her i artiklen hvis du vil blive lidt klogere på hvad biodynamisk vin er for en størrelse.

Biodynamisk vin, hvad er det? Få svaret her!

🥇Dagens tilbud på biodynamisk vin

"Denne vin fungere som huset Edelzwicker, som man kalder vine fra Alsace, som ikke kun er  lavet på en enkelt druesort. Denne version består af 3/4 auxerrois-druer og resten gewurztraminer, som..."

154 kr.

Hvad er biodynamisk vin?

Tilblivelsen af biodynamisk vin starter på en biodynamisk vinmark. På vinmarken finder man typisk græs, korn og blomster, der hver og en er med til at forbedre biodiversiteten.

Man vil tilmed fra tid til anden opleve, at vinbonden ikke anvender maskinel kraft, men udelukkende benytter sig af manuel arbejdskraft til bearbejdning af jorden. Det kan f.eks. være heste, køer etc. der assisterer med pløjning af marken.

Biodynamisk vin er en spændende størrelse og vinklen herpå er skarp. Læs med nedenfor og bliv endnu klogere på denne type af vin.

Biodynamisk vin, er økologisk vin, der bare lige er taget skridtet videre

Man kan købe biodynamisk vin hos sin lokale vinpusher, i en online vinbutik, supermarked m.m. Udvalget er stødt stigende og præmissen er klar. Er en vin certificeret biodynamisk, er den 100% økologisk, men vinbonden har bare lige taget skridtet videre og inddraget flere regler.

De opstillede regler for økologisk vin er derfor også gældende når det kommer til tilblivelsen af biodynamisk vin. Der anvendes derfor ikke kunstige og kemiske midler i marken. Biodynamikere bekender sig til en holistisk tankegang om, at jorden er en organisme, ligesom vi mennesker og dyr, der er sammenholdt af universets kredsløb og rytmer.

Går man i dybden med den biodynamiske landbrugspraksis indeholder den bl.a. regler om, hvornår man må høste sin druer, ud fra månens faser og påvirkning af kloden. Man kender jo bl.a. til månens påvirkning af jordkloden som tidevandet.

En lidt mere håndgribelig regel er gødningen der må anvendes. I et økologisk landbrug skal det være bionedbrydelige gødning, men i et biodynamisk landbrug er det lige taget skridtet videre. Her må der blot gødes med specifikke naturlige komposter, f.eks. kisel og urtepræparater af bl.a. kamilleblomst og brændenælde.

Tanken og troen bag og anvende den specielle form for gødning er, at man skaber mere modstandsdygtige planter og afgrøder. Dette, alt imens, at man undgår at forstyrre og belaste naturen og dets kredsløb unødvendigt.

Dyrket med respekt for natur og dyr

Biodynamisk vindyrkning handler også om respekt for natur og dyr.

Dyr er unægtelig en del af naturen og skal, spørger man en biodynamiker, respekteres. Vi kan nok alle dele denne tanke på et eller andet niveau, en biodynamikere tager tanken til næste skridt. Når man taler biodynamik handler det nemlig om, at man ikke må forstyrre naturens rytmer unødigt. Derfor skal dyr, der hører til i naturen, fortsat have plads, selvom man dyrker vin.

Dyrene i en vinmark er derfor en integreret del af det og dyrke en biodynamisk vinproduktion.

Pløjning af marken foregår med heste for ploven, alt imens, at ænder og gæs færdes frit i vinmarkens rækker. Tanken bag de fritgående dyr er, at de på naturlig vis kan trimme afgrøderne, frem for at skulle anvende maskiner til formålet.

Biodynamik handler i høj grad om ikke at forstyrre naturen, hvorfor, at øvrig beplantning, f.eks. blomster og græs får lov til at vokse i fuld flor. Det betyder ligeså, at en biodynamisk vinmark er velbesøgt af insekter og sommerfugle.

Biodynamikken strækker sig også til vinkælderen

Hvor økologisk vin primært handler om måden hvorpå druerne dyrkes og behandles i marken, og i mindre grad om den efterfølgende behandling i vinkælderen - strækker reglerne for fremstilling af biodynamisk vin sig også ned i vinkælderen.

Krav og regler til fremstilling af biodynamisk vin i vinkælderen er flere og strengere.

Denne type af vin skal fremstilles med endnu lavere mængder af sulfitter end man finder i f.eks. økologisk vin. Økologisk vin har i forvejen en lav grænseværdi for hvor meget sulfit man må tilføje for at konservere dråberne - med biodynamisk vin er grænsen blot rykket endnu længere ned.

Gelatine er ofte anvendt til at klare konventionel vin. Bliver en vin klaret vil den fremstå mindre uklar og grumset. Det er dog ikke tilladt at tilføre gelatine i biodynamisk vin. Man vil derfor opleve, at denne type af vin ofte er netop mere uklar og grumset i sit udtryk. Man må ej heller manipulere vinen ved at justere hverken på syre eller sukker heri.

Afrunding, biodynamisk vin er en livsstil

De skærpede regler og krav til fremstilling af biodynamisk vin, både i mark og i vinkælder, gør, at denne type af vin kan se anderledes ud. De er ofte mere uklare når hældes op i et vinglas, og tilmed have en del bundfald.

Jeg har selv af flere omgange nydt et glas af denne vintype og blevet positivt overrasket. Jeg sætter dog nok selv pris på en vin der er justeret til perfektion. Tanken bag fremstilling af de biodynamiske vindråber er spændende, og vi kan nok alle lære heraf i en eller anden grad når vi taler kemi i hverdagen. Biodynamisk vin er en livsstil, og en kunstart!

Bedøm denne artikel
92 stemmer, gennemsnit 4.7 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 1. september 2020.