Hvad er forskellen på Zinfandel & Primitivo vin?

Uden og afsløre om der er forskel på Zinfandel og Primitivo allerede her i introen - kan jeg da fortælle, at der er tale om to røde druer. Den ene dyrkes i Californien og den anden i Italien. Der er forskel på druens farve og størrelse. De taler begge kroatisk… kan du gætte hvor jeg vil hen? Læs med og blive klogere på om der rent faktisk er forskel på Zinfandel og Primitivo…

Hvad er forskellen på Zinfandel & Primitivo vin?

🥇Dagens tilbud på zinfandel

"Snake Eyes 2014 er en af de mere seriøse udgaver af en Zinfandel. Vinen åbner med højintense aromaer af brombær, solbær, fuldmodne kirsebær, chokolade, krydderier og vanilje, før..."

169 kr.
329 kr.

Zinfandel druens oprindelse og rejse

Jeg vil vove den påstand, at havde USA en nationaldrue - ville det være zinfandel. Zinfandel druen dyrkes især i Californien, hvor den har formået og blive den mest populære druesort, og tilmed sat amerikansk vin på verdenskortet. Dog er druen ikke native American, men en tilflytter…

I 90’erne blev man med hjælp fra DNA-undersøgelser klogere på hvor Zinfandel druen havde sin oprindelse. Det blev her fastlagt, at druen kan dateres helt tilbage til den tidlige middelalder på Dalmatinerkysten i Kroatien. Her gik druen under det knap så mundrette Crljenak Kaštelanski, som betyder ‘den røde drue fra Kastela’. Siden da har den røde drue i 1700-tallet rejst over Adriaterhavet til Puglia i Italien og sidenhen videre over Atlanterhavet til USA's kyst.

Zinfandel druen har siden 1800-tallet været en populært drue, som formentligt tog sin vej fra den kejserlige planteskole i Wien til den amerikanske østkyst. Det var dog først under guldfeberen i 1849, at druen blev bragt vestpå til Californien.

I 1852 blev Zinfandel druen bragt til Vestkysten i USA hvor den ramte solrige Californien. Det er netop herfra, at vi i dag kan nyde den mærke, koncentrerede rødvin fyldt med solmoden smag, kraft og sødme.

Zinfandel, en vin fra USA - med en spændende oprindelse og rejse! Dens profil kan beskrives således:

  • Noter: Fyldig frugt, bær, krydderi og tobak
  • Tannin: Medium
  • Syre: Medium
  • Alkohol: Høj (14-15%)

Fra Zinfandel til Primitivo

Eller burde man sige primitivo til Zinfandel, grundet sin rejse fra øst most vest? Trods den samme oprindelse i Kroatien har druen fået hver sit hjem og dermed hver sin opvækst.

Den stolte amerikaner vil formentlig holde fast i vinmyten om, at der er tale om to forskellige duer. Dog må de italienske vinbønder gerne skrive Zinfandel på deres Primitivo vine, men amerikanerne må ikke skrive Primitivo på deres Zinfandel.

Omend både Primitivo og Zinfandel har deres genetiske oprindelse i det kroatiske er der da også forskel på druernes farve og størrelse. Forskellen er opstået grundet druens forskellige opvækst, herunder i jordbund, klima, antallet af solskinstimer o.l. parametre der spiller en stor rolle i en plantes vækst - og dermed på den færdige vin.

Trods de store ligheder mellem den californiske Zinfandel og den italienske Primitivo har de også deres særpræg. Der er da trods alt også gået et par hundrede år siden de sidst så hinanden…

Zinfandel rødvin fra Californien

Til trod for de tørre somre og kølige vintre stortrives Zinfandel druen på bedste vis. De mange solskinstimer giver en lang modningssæson, som er en nødvendighed for den perfekte modning af de røde druer.

Noget af den bedste Zinfandel vin komme fra byen Lodi, som ligeså går under tilnavnet den californiske Zinfandel-hovedstad. Byen Lodi har intet mindre end 5.000 hektar beplantet med Zinfandel druen. Den røde Zinfandel drue finder man rundt om i hele byen.

Et kendetegn for Zinfandel rødvin er dens mørke, farve, bløde tekstur og utroligt flotte smags- og duftnoter af brombær, jordbær, chokolade og svesker. Zinfandel er ligeså kendt for sin forholdsvis høje alkoholprocent. Det er derfor en vin der går godt til efterårets krydrede retter såvel som sommerhalvårets grilleretter.

En sjov detalje ved Zinfandel druen er, at den ikke modnes jævnt på klassen. Det udfordrer balancen mellem modenhed og syre i den færdige vin. Den gode vinproducent er derfor nøglen til den bedste Zinfandel. Den bedste Zinfandel er en hvor balancen mellem frugt og syre stemmer overens og hvor den klassiske fyldige frugt og krydrede stil kommer frem i vinen.

Pugliens Primitivo rødvin fra Californien

Puglia i Californien er hjemstedet for produktionen af Pugliens Primitivo. Den sydlige beliggenhed sikrer rigeligt med solskinstimer samt en lang, varm vækstsæson, som druen skal bruge for og kunne skabe vin med masser af frugt og højt alkoholindhold.

Navnet, Pugliens Primitivo, skulle eftersigende stamme fra en præst i slutningen af 1700-tallet. Navnet blev givet da han bemærkede at druen modnede tidligere end andre andre druesorter.

Den helt klassiske Primitivo er mørk i farven, saftig og med flotte noter af modne brombær, violer og peber. Primitivo har et højt indhold af alkohol, men et lavere niveau af tannin og syre.

Der forholder sig med Primitivo, som med Zinfandel, at der findes både velbalancerede Primitivo-vine såvel som mere kvabsede og sødladne.

Det er et kendt problem, at der i et solrigt område ,som Puglia, kan være udfordringer for vinbonden med og bevare druens syre, og dermed undgå at frugten koger ud.

Bedøm denne artikel
173 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 22. juli 2020.