Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

Økologisk vin er en spændende tilgang til vin, som vinder mer og mer indpas i vinbutikker og vinafdelinger rundt omkring i det danske land. Vintypen skal leve op til visse regler for og kunne kalde sig en økologisk vin. Reglerne dækker bl.a. over hvad man ikke må foretage sig med sine afgrøder, og for en vinbonde betyder det bl.a., hvordan vinmarken på dyrkes og ikke dyrkes. Læs med her i artiklen hvor jeg vil give dig mere viden om vintypen.

Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

🥇Dagens tilbud på Økologisk vin

Hvad er økologisk vin?

Vi har nok alle prøvet en vin eller to der ikke faldt helt i vores smag, og økologisk vin har desværre det label hos mange. Økologien har fundet sin vej til både de både røde, hvide og pink vine, og der findes helt bestemt fantastisk flasker indimellem!

Det væsentlige når vi taler økologisk vin er, at principperne og restriktionerne handler om naturen og miljøet. Det handler derfor i højere grad om hvad der sker i vinmarken, og i mindre grad om, hvad der sidenhen sker under processen i vinkælderen. Økologisk vin er dog ej til forveksling med biodynamisk vin, som lige er skridtet videre.

De økologiske mærker i EU, Danmark og i andre dele af verden

Det faktum, at vi mennesker opfatter billeder 60.000 gange hurtigere end ord, er butikker, producenter og marketingfolk udmærket klar over.

Som forbrugere har vi derfor vænnet os til, at skulle afkode alt lige fra fødevarer til legetøj m.m. ud fra iøjnefaldende stempler, emblemer, mærker, symboler o.l. Hver og en fortæller os mere om produktet og giver os en forventningsafstemning, og ikke mindst garanti for bestemte produktionsmetoder, produktets indhold o.l.

Det røde danske mærke for økologi

I Danmark finder man det røde danske mærke, som indikerer, at der her er tale om en statskontrolleret økologisk vare. Det røde mærke står ofte i sammenhæng med teksten “økologisk”, og al tvivl er dermed fejet af vejen.

Man finder det røde mærke for økologi på alt lige fra morgenmadsprodukter til kød.

Det europæiske mærke for økologi, et blad lavet af små stjerner

Er der tale om et økologisk produkt fra et andet EU land, vil du finde et blad lavet af små stjerner på produktet. Dette mærke indikerer ligeså, at der er tale om et økologisk produkt.

Organic, og alle de andre økologimærker

Finder man et udenlandsk produkt, som er pakket og emballeret i hjemlandet - kan mærket for økologi se ud på flere forskellige måder.

Det engelske ord for økologi er selvsagt organic, og dette finder man ofte i sammenhæng med de mange mærker vi ser fra udlandet.

Natur og kredsløb, økologi skåret ind til benet

Skal termen økologi skæres helt ind til benet handler det i bund og grund om en række forskellige reaktioner og forbindelser, der sker i naturens finurlige kredsløb. Kernen i økologi er at undlade at forstyrre naturens egne naturlige processer eller fremme dem på kunstig vis.

Økologi handler om at lade naturen gå sin gang.

Vil man fremstille økologisk vin skal man derfor holde sig indenfor dette regelsæt, og gøre sig klart hvad man må og ikke må foretage sig med sine afgrøder. For vinbonden betyder det selvsagt, at vinmarkes skal dyrkes på en bestemt måde.

Økologisk vin er fremstillet på druer dyrket uden kemi

Vil man som vinbonde gøre sig forhåbninger om at slippe gennem nåleøjet og få anerkendt sin vin, som værende en økologisk vin - skal man garantere at druerne til vinen er dyrket uden brug af kemi.

For mange kan ordet kemi formentlig allerede lyde lidt giftigt og farligt, men der anvendes kemi i konventionelt landbrug verden over. Kemiske hjælpemidler kan være kunstgødning, som fremmer vækst, og sprøjtemidler og pesticider, der bekæmper sygdomme, snavs og insekter.

Du kan formentlig læse det ud fra ovenstående, men økologisk produceret vin må ikke anvende kunstgødning og kemiske pesticider.

Grundet det klare regelsæt omkring brug af kemi i marken, er der også en udbredt holdning til, at økologisk vindyrkning er en mere miljøvenlig fremstilling af vin.

Naturlig gødning og biologisk nedbrydelige midler i marken

Til dyrkning af økologiske druer må vinbonden gerne anvende hjælpemidler i form af naturlig gødning og biologisk nedbrydelige midler.

Disse hjælpemidler er alternativerne til den økologiske vinbonde.

Der er en udbredt tendens til, at man i økologiske vinmarker sprøjter med kobber og svovl, som på naturlig vis kan forebygge sygdomme i vinmarkens vinstokke. Af sygdomme man skal / bør undgå i marken er bl.a. skimmelsvamp, som kan ødelægge druerne. Druer angrebet af skimmelsvamp kan ikke anvendes til at lave vin.

Afrunding, økologisk vindyrkning sker i marken

Der er vidst ingen tvivl om, at vi fremover, med den øgede interesse, og ikke mindst efterspørgsel på økologisk vin, vil se mere til denne type af vin.

Det essentielle ved økologisk vin er, at principperne og restriktionerne handler om naturen og miljøet. Sagt på en anden måde skabes økologisk vin i vinmarken, og i mindre grad under den efterfølgende proces i vinkælderen.

Til konservering af økologisk vin tillader økologien brug af svovl, som også kaldes sulfit. Dog vil man igen her opleve en grænseværdi, der ligger væsentligt lavere end i konventionel vin. Sulfit sikrer vinens stabilitet når den hældes fra fad til flaske, og konserverer dråber i en sådan grad, at man undgår, at vinen oxiderer eller bliver ødelagt af bakterier, eller at den gærer. Med andre ord sikrer man med sulfitter i økologisk vin, at man

Bedøm denne artikel
113 stemmer, gennemsnit 4 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 17. september 2020.