Hvad er prop i vin og halvprop? Sådan spotter du vinfejl!

De fleste deler den holdning, at vin nydes bedst - når man er sikker på, at det man drikker, er i orden og af god kvalitet. Du har måske oplevet vinfejlen; prop i vin - måske helt uden og vide det. Jeg vil dog garantere dig, at læser du denne artikel om emnet til ende kan du blive vækket midt om natten og svare på spørgsmål, hvad er prop i vin - læs endelig videre!

Hvad er prop i vin og halvprop? Sådan spotter du vinfejl!

Hvad er prop i vin?

Prop i vin er en klassisk vinfejl, som man desværre ikke kan gardere sig imod. Vin er et organisk produkt der arbejder ligesom alle andre mad- og drikkevarer. Chancen for og opleve prop i sin vin kan øges under selve vinproduktionen. Her kan både uønskede bakterier i vinen der hældes på flasken, bakterier på proppen o.l. scenarier spille ind og skabe problemet.

Er du i tvivl om du har oplevet prop i vinen? I så fald handler det først og fremmest om og kunne spotte fejlen og vide hvad man skal se (og dufte) efter. At sige en vin har prop betyder i bund og grund blot, at vinen har en fejl. Vi danskere er gode til og lade alle fejl i vin gå ind under denne term. Den typiske årsag til problemet er vinens prop:

Chancen for og opleve prop i vinen er større ved en vin med korkprop end en med plastprop. Kork kan fra naturens side indeholde stoffet TCA, der findes i barken på et korktræ. Hvis korktræet har været inficeret med TCA, og det er gået i korken, vil det forårsage fænomenet; prop i vin.

Den bedste forklaring på hvad ‘prop i vin’ dækker over vil være, at det dækker over alle fejl i vin. Fejlene kan så altid granuleres yderligere. Der kan f.eks. være tale om:

  • Svovl i vin
  • Andengæring i ikke-mousserende vin
  • Varmeskadet vin
  • Solskadet vin

... ovenstående specifikke vinfejl beskrives dog ofte blot med termen; prop i vin. Det kan alle forstå!

Sådan ved du om vinen har prop

Som adresseret ovenfor skal man vide hvad man skal se efter når man vil vurdere om en vin har prop eller ej. Fejl kan spottes ved at dufte og smage på dråberne.

Prop kommer i mange nuancer og niveauer, hvorfor det fra tid til anden kan være svært og spotte fejlen. Det kommer herudover også an på hvor følsom man er overfor den slags lugte og smage. Der findes med garanti en sommelier derude, der kan dufte selv den mindste vin fejl - hvor vi andre måske tænker den er god nok.

Kan man dufte en jordslåethed eller mug i vinen kan du næsten være sikker på, at den har prop.

Kender du ikke allerede vinen du har åbnet eller har du måske blot andre interesser end og dufte til vin, så kan vinen have prop, men du vil måske blot opleve en lidt mindre frisk og skarp smag.

Andre gange vil man absolut ikke være et sekund i tvivl om, at den grimme lugt og smag er prop. Har du først duften til en vin med prop vil du have den i din erindring i meget, meget lang tid, og ikke være et sekund i tvivl næste gang du måtte opleve det. Sætter du pris på et godt glas vin fra tid til anden, vil du formentlig opleve prop i vin på et eller andet tidspunkt, hvis du ikke allerede har oplevet det.

En kort opsummering på hvordan man spotter prop i vin vil være, at man dufter og smager på dråberne, i denne rækkefølge. Man kan ofte spotte prop allerede ved o g dufte til vinen. Jo mere øvelse man får i og åbne vin, dufte og smage på dråberne, desto lettere vil det fremover være og identificere problemet.

Hvad betyder halvprop i vin?

Halvprop i vin er et term man bruger for vin med prop, men hvor det ikke skyldes en TCA-inficeret korkprop.

En vin med halvprop karakteriseres ofte ved manglende smag, en unaturlig tørhed eller en ‘skæv smag’, som ikke lige kan defineres, men bestemt ikke ligger rigtigt på tungen. Man oplever hyppigere halvprop i vin end fuldprop (prop i vin). Denne type vinfejl kan også være svær og spotte medmindre man lige har næse for det.

Sådan ved du om en vin har halvprop

Den letteste måde og spotte halvprop i vin er ved og smage på dråberne. Synes man ikke og få den store ubehag herved, men er mistanken der fortsat - så kan man sammenholde flasken med en tilsvarende. Jeg anbefaler i øvrigt altid venner og bekendte og købe to flasker af samme vin, så man kan vende retur til den og opleve den på ny - måske med andre forudsætninger i form af forventninger til vinen og/eller maden dertil.

Ofte er rødvin i mørke vinflasker, hvorimod man finder hvidvin og rosévin i klare flasker. Det er derfor nemmere og sammenholde de sidste to nævnte vintyper uden og åbne flaske nr. to.

Kan man drikke vin med prop?

Ja, og nej. Er du i tvivl om hvorvidt en vin med prop kan drikkes, er det måske fordi, at du ikke bør drikke den… Det må være en god tommelfingerregel; er du i tvivl - så hæld den ud.

Der er som sådan (ofte) ikke noget sundhedsskadeligt ved og drikke en vin med prop, omend man nok alligevel bør holde sig fra det. En vin med prop er ofte ej heller noget man har lyst til og drikke grundet en stærk og utilpas lugt og/eller smag. Vin skal nydes og behage ens duft-og smagssanser. Det vil en prop med vin så absolut ikke gøre.

Der kan selvfølgelig være forskel på ‘hvor stor fejlen er’, og nogle gange opdager man måske slet ikke prop i vinen da den kan være svær og dufte, smage og se med det blotte øje.

Min opsummering vil være; er du i tvivl - så hæld den ud, ellers vurdér fra gang til gang. Jeg håber selvfølgelig ikke det er noget du vil opleve ofte hvorfor du blot bør ombytte vinen i vinbutikken hvis muligt, og ellers hælde den i vasken.

Hvilken vintyper har oftest prop?

Der er som sådan ikke nogen officielle statistikker og eller forskning på området, men man mener dog, at hvidvin kan have en tendens til og være lidt mere følsom end f.eks. rødvin. Dog vil man kunne smage TCA i hhv. hvidvin og rødvin ved:

  • 2 enheder TCA i 1 billion hvidvine
  • 5 enheder TCA i 1 billion rødvine

En forklaring af ovenstående vil være, at der altså skal en mindre mængde (enheder TCA) til og kunne ødelægge en hvidvin end der ksal med en rødvin. Det vil i teorien betyde, at man har større chance for og opleve prop i hvidvin end i rødvin.

Hvad kan man gøre ved prop i vin?

Prop i vin er desværre en ret almindelig fejl i vin, men har man mulighed for og bytte den vil de fleste respektable vinbutikker ombytte flasken på stedet. Har du haft vinen liggende og er den i den dyre ende kan du evt. prøve og dekantere vinen af flere omgange og lade den få godt med ilt.

Dekantering af prop med vin er en mulighed, men det lykkedes nok kun i 1 ud af 10 tilfælde og få vinen god igen.

Sådan undgår du prop i vin!

Vinflasker med korkprop finder man i både den billige og dyre ende af vine. Bevæger man sig i et niveau med hverdagsvin til 50-100 kr. kan man eventuelt forsøge og finde en god vin med skruelåg, plastprop, silikoneprop eller en papvin (bag-in-a-box). Disse vil med garanti være fri for TCA, men kan selvfølgelig have halvprop (andre fejl).

At tro man kan garantere en propfri vin vil være utopi. Vin der er udstyret med en korkprop er altid med en mikroskopisk chance for prop.

Man kan tilmed opleve, at selv de dyreste og bedste vine fra tid til anden bliver ramt af prop. Det skyldes, som tidligere beskrevet, af propsmagen kommer fra mikroorganismer, som er et naturprodukt, i det materiale, korkproppen er lavet af - TCA.

Den kedelige konklusion på prop i vin vil desværre være, at man hverken kan forebygge eller undgå det.

En god nyhed vil dog være, at drikker man ikke vin jævnligt, er chancen for og støde på en vin med prop (selvfølgelig) væsentlig mindre… Jeg formoder dog, at du er til vin - siden du læste denne prop-artikel til slut.

Jeg håber at min besvarelse af spørgsmål; ‘hvad er prop i vin’ - har gjort dig klogere på denne uundgåelige vinfejl?!

Bedøm denne artikel
119 stemmer, gennemsnit 4.9 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 24. juli 2020.
T