Hvad er tør hvidvin? Få svaret her!

I denne artikel går jeg bag om hvidvin, og ser nærmere på den tørre af slagsen. For hvad er tør hvidvin for en størrelse, og hvordan smager man om en hvidvin er tør eller ej. Det er jo nok ingen hemmelighed, at hvidvin er et vådt element, som man lystigt kan drikke, men forvirringen opstår når man kalder et vådt element for tør… Forklaring følger, og lad os så dykke ned i termen, læs med nedenfor!

Hvad er tør hvidvin? Få svaret her!

🥇Dagens tilbud på hvidvin

"  Beer Club Riesling - 375ml Vintage - 2018 Taste - dry Origin - Mikkeller Vineyard Produced by Weingut Meierer"

60 kr.
120 kr.

Hvad er tør hvidvin?

En tør hvidvin er selvsagt ikke tør i bogstaveligste forstand, men i sin smag. Jeg plejer og forklare termen ved og tage udgangspunkt i modsætningen til tørhed, nemlig sødme.

Det handler nemlig i bund og grund om hvor sød en hvidvin er. I den ene ende kan en hvidvin være sød og i den anden ende tør.

Det store spænd forklares med sukkerindholdet i vinen. Hvor stort det er. Det vil sige, at når en hvidvin får beskrivelsen tør, så refereres der til vinens sødme niveau. En spændende sidebemærkning vil være, at tør hvidvin bør serveres ved en anden temperatur end en sød hvidvin.

Når en hvidvin får beskrivelsen tør, så betyder det ikke, at den ikke kan være dejlig frugtig, blød og rund. En tør hvidvin vil ej heller nødvendigvis udtørre ens mund. Oplever man en vin hvor man får følelsen af og blive helt udtørret i munden, er der i stedet for tale om vinens indhold af tanniner, som også kaldes garvesyre.

Jeg håber at ovenstående kan bringe lidt lys over hvad en tør hvidvin er. Jeg vil nu bevæge mig lidt dybere ned i den spændende type af hvide dråber og runde produktionen samt forklare dig hvordan du kan spotte en tør hvidvin. Jeg håber at du med nedenstående kan få svar de mest gængse spørgsmål omkring denne type af hvidvin:

 • Hvornår er en vind sød eller tør?
 • Hvad betyder det når man kalder en hvidvin tør eller sød?
 • Hvordan fremstiller man tør vin?

Sådan bliver tør hvidvin til

Traditionelt set bliver vin til ved, at sukkeret i druen omdannes til alkohol ved gæring. Efter endt gæring, vil det resterende sukker der er tilbage, være det man kalder restsukker. Det er mængden af restsukker der afgør om en hvidvin er tør, halvtør, halvsød eller sød. Hvis man står med en tør hvidvin er der derfor lidt restsukker tilbage efter gæringen.

Det forholder sig sådan, at de fleste vin produceres tørre og dermed har et restsukker niveau på omkring 2-3 gram per liter vin.

Med sol og sommer følger rosévin i en lind strøm, og det er specielt de søde varianter der vinder indpas hos den yngre generation, som alternativ til øl.

Hvor en tør hvidvin indeholder 2-3 gram sukker per liter færdig vin, indeholder en sød hvidvin, og sød rødvin for den sags skyld - 8-10 gram sukker per liter.

Tør hvidvin får konkurrence

Ser man på den generelle tendens indenfor vinsalget i Danmark, kunne noget tyde på, at vi danskere er begyndt og synes mindre om de bitre og syrlige vine. Det er næsten en skam da det er det bitre og syrlige i en vin, som på fineste vis afbalancerer sødmen i vinen og giver smagsoplevelsen en ny dimension.

Bagsiden af medaljen ved en større efterspørgsel og dermed produktion af sød vin er, at mange af de kommercielle rød- og hvidvine bliver manipuleret for og matche efterspørgslen i markedet. Man skaber dermed en kunstig sødme i tør vin ved og tilsætte koncentreret druemost i en vin, som oprindeligt var tør. Det kan nok bedst sammenlignes med og tilsætte sødemidler i fødevarer.

Nogen er til denne manipulation og andre vil nok mene, at den originale vin mister sit særpræg, da man forsøger og imødekomme en efterspørgsel frem for og skabe en efterspørgsel.

En ulempe ved og søde en vin med ekstra druemost efter gæring er, at den mister sit særpræg. Man vil derfor opleve, at det kan være sværere og smage hvorfra den kommer ii verden. Når man justerer en vin der oprindeligt var tør til en specifik efterspørgsel ved og kunstigt søde den, mister man dens egne smagsnuancer. Sødme i munden har en evne til og bedøve ens smagsløg og dermed vil mange vine minde om hinanden.

Når tør vin bliver en mærkesag

Til alle bevægelser findes der også en modbevægelse. Det gør sig absolut også gældende indenfor vinproduktionen.

Med de kommercielle vinproducenters evne til og søde en ellers tør hvidvin med druemost og dermed skabe en sød hvidvin, følger en modbevægelse der gør det modsatte. De går all-in på og bevare vinens oprindeligt karakter.

De ønsker og afspejle vinens originalitet. En originalitet der fremkommer af en sammenblanding af området druerne er vokset i, vinmarkens jordforhold, druens egne karakteristika, vejrets luner og alle de andre naturlige påvirkninger af druen, fra vinstok til færdig vin. Der findes producenter der decideret kalder deres vin naturvin og dermed slår fast, at den ikke er tilpasset en bestemt efterspørgsel. En ægte vinentusiast drøm!

Sødmen i vin er ikke udelukkende en fjende for vinelskere. En justeret tør hvidvin kan derfor fint akkompagnere en sød dessert, hvor man måske ville have serveret en dessertvin. Sødme i vin giver en høj drinkability og dermed gode salgstal....

Hvordan ved jeg om jeg drikker en sød eller tør vin?

Som nævnt tidligere handler det om niveauet af restsukker i vinen når man skal vurdere hvorvidt man drikker en sød eller tør hvidvin.

Det kan være svært og kende forskel på en sød og tør vin når man står i supermarkedet. De fleste supermarkeder har med tiden opsat små skilte under de enkelte vine der bl.a. viser hvor på sødmeskalaen en vin ligger.

Et godt tip vil være og downloade Vivinos vinapp til mobilen - scan vinen og du får mange informationer omkring den.

 • En sød vin indeholder minimum 45 gram restsukker pr liter vin
 • En halvsød vin indeholder 12-45 gram restsukker pr liter vin
 • En tør vin indeholder maksimum 4 gram restsukker pr liter vin

Vinens etiket er ikke til megen hjælp når man skal vurdere flaskens sødme niveau. Hver vinproducent har sin eget system til og indikere sødmen, og hvis det stod på flasken ville det formentlig stå på deres eget sprog. Har du fulgt godt med i spansk, fransk osv. kan du da tyde det, men ofte står det der alligevel ikke.

Det forholder sig nemlig sådan i Danmark, at når et produkt rammer en hvis alkoholprocent - så behøves der ingen varedeklaration bag på produktet. Rødvin, hvidvin, rosévin, spiritus o.l. falder i denne kategori, hvorfor der ikke er varedeklaration på.

Det ville dog være smart med en varedeklaration på vin - så man kunne vurdere smagen, men afgjort også for dem der går op i deres indtag af sukker, f.eks. personer med sukkersyge og dem der går meget op i kost pga. fitness eller lignende.

Vurdér sødme og tørhed ud fra vinens alkoholprocent

Et råd jeg selv har brugt mange gange, og har fået af min sommelier-ven er, at man kan vurdere vinens sødme niveau ud fra alkoholprocenten:

 • Vin med 12% alkohol eller mindre, indeholder ofte en del druesukker, som ikke er omdannet til alkohol og dermed er der tale om en sød vin.
 • Vin med 12,5% alkohol eller mere, er med stor sandsynlighed tør

Mange tyske riesling-vine har 8-12% alkohol og kan derfor forventes søde. Reglen om 12,5% alkohol eller mere skal man se bort fra hvis man ser på hedvin, f.eks. portvin, madeira o.l.

Der er selvfølgelig ingen regel uden undtagelser. Ovenstående skal derfor ses som en tommelfingerregel der ofte passer, men vin med f.eks. 14,5% alkohol kan sagtens være tør i smagen. Taler man vinens frugtsødme eller sød frugtsmag, refererer man til den fornemmelse af sødme, som en tør vin kan have, hvis druerne er blevet høstet på toppen - velmodne, og dermed med et højt indhold af druesukker. Et højt niveau af druesukker i en moden drue kan også være forklaringen på et højt alkoholniveau.

Hvad er sød hvidvin?

Sød og tør hvidvin er mit fokus i denne artikel, men må jeg kort runde rødvin - vil jeg blot nævne, at den meste rødvin er tør, bortset fra røde hedvine, f.eks. portvin, Recioto samt andre senthøstede rødvine.

Sød hvidvin er et vidt begreb med mange gråzoner.

Hvert land har sit eget system til kategorisering af deres vin. Så hvornår en vin er halvtør, tør, halvsød eller sød afhænger af landets egen sødme skala.

Når man i brede termer snakker sødmeniveau og dermed om en vin er sød eller tør, snakker man om hvordan smagen opleves, da både syre, alkoholprocent og temperaturen påvirker ens oplevelse med dråberne. Smagen kan derfor variere og svine mellem sød og tør afhængig af disse parametre.

De officielle kategorier ift. restsukker niveau i vin

Hermed får du de officielle kategorier når vi taler restsukker i vin Det kan for nogen blive lidt for snobbet, og det er bestemt ikke mit ønske med denne ekstra information - så hop let videre i teksten hvis du blot ønsker lækker vin uden alt for meget teknik. Bemærk at nedenstående skala ikke gælder for mousserende vin.

 • DRY (tør hvin): En vin kategoriseres som tør når den har maksimum fra 4 gram restsukker pr liter eller 9 gram restsukker pr liter, når vinens syreniveau (gram tatarisk syre pr liter) ikke er mere end 2 gram pr liter lavere end restsukkerindholdet.
 • DEMI-SEC (halvtør vin): En vin kategoriseres som halvtør når den har mellem 4 og 12 gram restsukker pr liter, eller 18 gram pr liter når syreniveauet er som beskrevet i punkt et.
 • SEMI-SWEET (halvsød vin): En vin kategoriseres som halvsød når restsukker niveauet er mellem 12 og 45 gram per liter.
 • SWEET (sød vin): En vin kategoriserer som sød når den har minimum 45 gram restsukker pr liter.

Restsukker i mousserende vin

Mousserende vin har sin egen kategorisering:

 • BRUT: Maksimum 12 gram restsukker pr liter, og med en tolerance på +3 gram per liter
 • EXTRA-DRY: Minimum 12 gram restsukker pr liter, og med en tolerance på +3 gram per liter
 • DRY: Mellem 17 og 32 gram restsukker pr liter, og med en tolerance på +3 gram per liter
 • DEMI-SEC Mellem 32 og 50 gram restsukker pr liter
 • SWEET Over 50 gram restsukker pr liter

Uden for skalaen finder man udtrykkene BRUT NATURE samt BRUT ZÉRO. Disse dækker over mousserende vin der ikke er tilsat sødme (dosage) og derfor er knastør. Det er nemmere og spotte typen af mousserende vin ud fra flaskens etiket da dens kategorisering ofte indgår i vinens navn.

Bliver tør hvidvin til sød hvidvin blot med sukker?

Der er overordnet set to måder hvorpå man kan transformere tør hvidvin til sød:

 1. Tilsætning af druemost efter gæring
 2. Ved og afbryde gæringen og dermed bevare mere restsukker

Der er flere måder hvorpå man kan transformere en tør vin til en sød variant. Det hele starter med gæringen. Under gæring omdannes druens naturlige indhold af druesukker til alkohol. Der vil altid være lidt restsukker tilbage efter endt gæring, der ikke kan omdannes til alkohol.

Niveauet af restsukker efter gæring - med druer der er høstet ved normal modningstid, er typisk under 4 gram pr liter vin, hvorfor vinen per definition vil være tør.

Herfra er der så de to metoder, som nævnt i starten af dette afsnit; tilsætning af ekstra druemost eller afbrydelse af gæringen før den er afsluttet fra naturens side.

Sådan afbrydes gæring af vindruer

Der er flere måder hvorpå man kan afbryde en naturlig gæring af druens druesukker, og dermed bevare et højere niveau af restsukker, som giver en sødere vin:

 1. Afkøling: Man kan afbryde gæringen ved og afkøle vinen så langt ned, at gæren bundfælder og dermed kan filtreres fra inden vinen kommer på flaske.
 2. Svovldioxid: Gæren kan slås ihjel ved tilsætning af svovldioxid. Svovl forekommer helt naturligt i vin, men ekstra kan tilføjes og dermed stoppe gæringen.
 3. Ekstra alkohol: Tilsætter man ekstra, og nok alkohol - vil det også slå gæren ihjel. Dette er fremgangsmåden når man laver hedvine og ønsker en sødmefyldt vin med høj alkoholprocent.
 4. Druemost: Efter endt gæring kan man søde en tør vin ved og tilsætte druemost.

Konklusion

Afhængig af maden kan jeg selv sætte pris på både en sød og tør hvidvin. Der er dog ingen tvivl om, at vinverdenen er en jungle uden lige, hvor der er mange faldgruber, men ligeså interessante emner og sætte sig ind i.

Du kan selvfølgelig altid prøve dig frem, men skal jeg drage en konklusion på min egen tilgang til og spotte en tør hvidvin vil det være:

 1. Download Vivinos vinapp til mobilen og scan vinen inden køb
 2. Spørge vinmanden/vinspecialisten jeg vil købe vinen af
 3. Se på alkohol niveauet med udgangspunkt i tesen om, at 12% er en sød hvidvin og over 12% er tør hvidvin.

Jeg ville benytte mig af af fremgangsmåde i ovenstående rækkefølge. Der er intet bedre end selv og kunne finde sine informationer, og dermed træffe et spændende valg, og få endnu en god smagsoplevelse med vin.

Bedøm denne artikel
137 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 27. juli 2020.