Guide: Sådan åbner du en flaske vin med en proptrækker

Guide: Sådan åbner du en flaske vin med en proptrækker

At åbne en vin kan de fleste, og det er nok ingen hemmelighed, at processen fra folien skæres af til proppen er oppe er den samme her gang. Dette indlæg kan måske blive lidt for nørdet omend det overhovedet ikke er tiltænkt. Jeg er ingen vinsnob og vil ej heller sætte facit under hvordan du åbner en flaske vin på den bedste måde. Læs med hvis du ligesom jeg elsker detaljer, og godt grej - herunder proptrækkere!

Guide: Sådan åbner du en flaske vin med en proptrækker

🥇Dagens tilbud på proptrækker

Gratis fragt
-43%

Winefamly Proptrækker

"En rigtig god proptrækker er et uundværlig værktøj.Vores proptrækker er af en rigtig god kvalitet - en rigtig tjenerproptrækker.Den er sort med hvidt tryk. Kniven er glat for at opnå en..."

39 kr.
69 kr.

Sådan åbner du en flaske vin

Fremgangsmåden er den samme og vi kender den nok alle i større eller mindre grad. Uanset hvem, hvad eller hvordan man åbner en flaske vin - skal proppen op af flasken. Jeg vil først gennemgå den helt klassiske åbning, som er den samme uanset proptrækkeren. Efterfølgende vil jeg forsøge og gå i dybden med de proptrækker-modeller jeg kender og kan sætte lidt ord på.

Tro det eller ej, men hver og en proptrækker giver en ‘forskellig’ åbning af vin. Læs med:

  1. Læg ud med og skære folien af flaskens top, lige under kanten af flaskehalsen
  2. Fjern folien fra vinflaskens top, så proppens top bliver synlig
  3. Skru din proptrækker i flaskens prop
  4. Løft nænsomt proppen i en ensartet bevægelse og hastighed
  5. Tør eventuelle rester af indersiden af flaskens åbning

Vinens folie

Tilbage i tidernes morgen hvor man begyndte og emballere vin på denne måde anvendte man bly om flaskehalsens top. I dag ville man ryste på hovedet af denne fremgangsmåde - da bly uden tvivl har været, og fortsat i dag anses, som være voldsomt sundhedsskadeligt.

I dag er emballeringen af vinens top skiftet ud til plast- eller alufolie.

Førend proptrækkeren kan skrues i flasken skal proppen blotlægges ved og fjerne folien. Det gøres nemmest med en skarp kniv eller med den måske i proptrækkenes indbyggede foliekniv. En proptrækker med foliekniv er blevet utroligt populære da de løser flere ting med eet værktøj. Man kan også købe specielle folieskærer knive, men en almindelig kniv kan også løse det, omend man nok ikke skal bruge sin yndlingskniv.

Skær folien af lige under flaskehalsen. Når foliens top er taget af, bør man lade den resterende folie omkring flaskehalsen blive siddende. Den resterende folie kan fange eventuelle dråber der måtte løbe ned over flasken ved ophældning. Nogle gange er restfolien nok og andre gange er det nødvendigt med en anti dryp ring eller lignende.

Den bedste proptrækker til åbning af vin

Den bedste proptrækker er i bund og grund en med spiral til at skrue proppen op og et godt håndtag. Punktum.

En spiral på et håndtag har siden tidernes morgen været beskrivelsen af den klassiske proptrækker. I 1795 tog englænderen Samuel Henshall patent på en helt ny type proptrækker, som havde en lille skive monteret øverst på spiralen. Skiven gjorde at proppen blev presset ned i flasken når man skruede spiralen i, og den blev derved nemmere at trække op.

En klassisk proptrækker

Den klassiske proptrækker er helt simpel - et håndtag og en spiral. Det er den nok mest almindelige model.

Det er i og for sig en god proptrækker, men den kræver immervæk et godt håndelag. Der kræves godt med kræft når proppen skal hives op af flasken.

Den klassiske model er fortsat en populær variant, som med tiden har udviklet sig til det bedre.

Et mærke med stort udvalg af eksklusive klassiske proptrækkere er bl.a. Laguiole. Laguiole er kendt for deres mange forskellige proptrækkere, bestik o.l. redskaber til brug i køkkenet. Man finder i deres sortiment ligeså en række eksklusive klassiske proptrækkere.

En tjenerproptrækker

Den bedste tjener proptrækker er praktisk og sammenklappelig. Den kaldes også ofte en sommelier proptrækker. Den fylder ikke det store når den ikke er i brug, og man kan derfor nemt have den i en skjorte- eller baglomme. Den fungerer ved at man vipper hængslet i toppen tl side og skruer spiralen ned i flaskens prop.

Herefter vipper man hængslet ned, således, at det hviler på kanten af flaskehalsen. Man får derved en god støtte når man trækker proppen op.

En god tjenerproptrækker har et ekstra indhak på hængslet, så man halvvejs oppe har mulighed for og skifte indhake - og dermed få den hele vejen op, let og elegant.

Denne type af proptrækker er effektiv og fås fra mærket Legnoart o.l. highend mærker.

En vintage proptrækker

En anden populær proptrækker variant er den evergreen vintage proptrækker. Det er bl.a. denne model man ofte forbinder med en Ikea proptrækker, som er en bestseller!

En vintage proptrækker består af en krans, der placeres på flaskehalsen, en spiral og to vinger. Når man skruer på spiralen vil den gå ned i flaskens prop og vingerne gå op ad. Når spiralen er godt ned i proppen skifter man håndstilling og tager greb om vingerne, som man langsomt presser nedad. Proppen vil hermed blive hevet op af flasken.

En Houdini proptrækker

En Houdini proptrækker er ligeså en populær variant der oftest ses i diverse gavesæt. Den gå rogså under navnet kaninøre-proptrækkeren og horisontal proptrækker.

Man spreder kaninørerne således at de går på hver sin side af flaskehalsen. Herefter drejer man spiralen rundt således at proppen skrues op af flasken, og ind i proptrækkeren hvor den forsvinder - heraf navnet Houdini proptrækkeren.

Hvis du skal åbne en god gammel rødvin bør du dog vælge en anden type proptrækker. Houdini proptrækkeren kan have en tendens til og være lidt for kraftig i sit optræk og dermed ødelægge en porøs korkprop. Man kan derfor nemt få kork i vinen, som selvfølgelig blot kan filtreres væk igen, men det er trods alt nemmere helt og undgå det.

En klingeproptrækker

En klingeproptrækker kaldes også den tobenede proptrækker. Den er specielt godt til gamle vine hvor man ønsker fuld kontrol over åbningen.

En klingeproptrækker adskiller sig fra andre proptrækkeren fordi man lirker et par metaltunger ned på her siden af proppen. De får et fast hold omkring proppen i flaskehalsens åbning og agerer derfor modhagere. Man kan herefter på fineste vis trække proppen forsigtigt op af vinen.

En elektrisk proptrækker

En elektrisk proptrækker er uden tvivl det moderne valg, som fungerer godt til hverdagsvine. Jeg har selv af flere omgange brugt min elektriske proptrækker til åbning af riesling fra Peter Bott. Det er en ægte hverdagsvin, som fint holder til åbning med en elektrisk proptrækker. Jeg ville dog aldrig anvende den elektriske til en vin med god alder.

Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 4. august 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 19. juli 2020.

Du vil måske også læse om...

Vin til sushi, hvilken vin passer til sushi? Få svaret her!

Vin til sushi, hvilken vin passer til sushi? Få svaret her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Det og vælge den bedste vin til sushi, eller hvilken som helst anden spise for den sags skyld - kan være lidt af en...
Mousserende vin: Hvad betyder brut, sec, demi sec osv.?

Mousserende vin: Hvad betyder brut, sec, demi sec osv.?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Skal den mousserende vin være brut, sec, demi sec eller noget helt fjerde? Hvad er forskellen på de forskellige...
Hold vinen kold i sommervarmen, få vores 5 tips lige her!

Hold vinen kold i sommervarmen, få vores 5 tips lige her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
At holde vinen kold i sommervarmen kan være noget af en bedrift. Vi har nok ikke opfundet den dybe tallerken, men vi har...
Sød vin? Se de 5 bedste søde vine lige her!

Sød vin? Se de 5 bedste søde vine lige her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Sød vin er meget mere end blot vin proppet med sødme. Går man i dybden med de søde vine vil man opleve hvordan...