Sød vin? Se de 5 bedste søde vine lige her!

Sød vin er meget mere end blot vin proppet med sødme. Går man i dybden med de søde vine vil man opleve hvordan spændvidden går fra de søde, lyse vine med bobler og en fin, spids syre over i den mere tyktflydende, mørke og super søde som puddersukker. Tilblivelsen af de forskellige typer af sød vin er vidt forskellig, læs med nedenfor og kom omkring de lækre dråber - måske du finder din bedste søde vin heriblandt?

Sød vin? Se de 5 bedste søde vine lige her!

🥇Dagens tilbud på mousserende vin

Guide til sød vin

Sød vin er meget mere end blot tilsat sødme. Det samme gør sig sælgende for udvalget af søde vine, som spænder vidt og bredt. Så hvad enten man er til bobler, en spids syre eller måske den puddersukker-søde vin findes det derude.

Jeg har været omkring vores mest besøgte søde vine her på Vinico og giver dig her en guide til søde vine, som tager dig omkring de bedste og mest populære!

Restsukker giver sødme

... og kategorien hvori man ‘placerer’ de søde dråber.

Vidste du, at det er indholdet af restsukker i vinen, der definerer om en vin blot er en sød vin eller en decideret dessertvin?

Sukkerindholdet i vin er dog ikke en indikation af tilsat sukker, som man f.eks. gør i kaffen. Søde vine fremkommer og defineres ved restsukkerniveauet fra den oprindelige druemost.

Jeg har tidligere været omkring tør hvidvin, som på fineste vin repræsenterer modstykket til sød vin

.

Så opnår man restsukker i vin

Restsukker i vin opnås under gæringen, og det er i selvsamme gæringsproces, at man kan justere niveauet. Standes gæringen inden vinen er færdiggæret vil den have et større restsukkerniveau eftersom det ikke vil bære al sukkeret der er omdannet til alkohol.

Man kan standse gæringsprocessen hvor sukker omdannes til alkohol på to måder:

 • Man kan tilsætte alkohol (druesprit eller destillat) og dermed standse gæringsprocessen
 • Man kan nedkøle mosten og dermed sikre, at der ikke er varme nok til, at gæren udvikler sig og spiser frugtens sukker.

Den efterfølgende tilsætning af sulfitter sikrer ydermere, at en ny gæringsproces ikke starter op senere hen. Sulfitter konserveret ligeså vinen og sikrer et homogent produkt.

Er saften fortsat fortsat sød som juice kan man tilsætte alkohol, som selvsagt forhøjer alkoholniveauet, men ligeså kan justere smagen i den søde vin.

Man kan selvfølgelig også fremstille sød vin ved og tage udgangspunkt i en druesort der har et naturligt højt sukkerindhold. Rigelig med sol og varme modner druerne og kan ligeså sikre et højt sukkerindhold i druen.

Sådan kender du forskel på sød vin

Dette afsnit kan for nogen måske tangere lidt vinsnobberi - spring derfor let og elegant over hvis du blot vil læse mere om de forskellige typer af sød vin…

Det er vigtigt og kende forskel på den søde vin der fornemmes sød og den teknisk søde vin, som ligeså har de ‘rigtige’ tekniske forudsætninger herfor.

At kunne skelne mellem den teknisk søde vine og dem der blot fornemmes søde kan være en finesse der vil blive bemærket. Der findes et hav af tørre vine derude, som beskrives som sødmefulde. Fadlagring giver ofte en sødmefuld note til vinen, uden at det gør vinen til en egentlig sød vin.

Sådan kunne det opstilles:

 • Restsukekrnivaeuet i en sød vin starter ved 18 g restsukker pr liter vin, og kan gå helt op til 120 g restsukker pr liter vin, hvor den så er virkelig puddersukker sød!
 • Sammenlignet med et glas knastør hvidvin, som har har under 1 g restsukker pr liter vin, kan man ud fra restsukkerniveauet ikke være i tvivl om hvorvidt man drikker en sød vin.
 • ... en Coca-Cola har ca. 110 g sukker pr liter.

Sådan fremstiller man de søde vine

Fremgangsmåde er vidt forskellig, men der kan dog alligevel drages nogle paralleller når man runder produktionen af de søde vine.

1. Sød vin med svampeangrebne druer

Det lyder måske spøjst, men det forholder sig faktisk sådan, at de fineste søde vine fremstilles ved udgangspunkt i druer angrebet af en svamp kaldet ædelråd (svampen botrytis cinerea).

Hverken tanken om og drikke noget der er fremstillet på en drue der har været angrebet af svamp eller synet af en svampeangrebet drue lyder specielt tiltalende! De mest attråede søde vine i verden er fremstillet med udgangspunkt i sent-høstede ædelrådsdruer.

Svampen botrytis cinerea er en skimmelsvamp der angriber hele drueklasens ydre, men det indre frugtkød i druen rådner ikke.

Går man i dybden med skimmelsvampens påvirkning af druen, vil forklaringen være, at det er drueskindet der perforeres, således, at druens saft evaporerer (fordamper) gennem de bitte små huller i drueskindet. Drueskindet forbliver intakt, og tilbage indeni finder man en indskrumpen drue.

Normalt vil man kasserede vindrueklaser fra vinstokke der har været angrebet af svamp, men disse botrytis-angrebne druer er meget kostbare.

Druerne håndplukkes, presses og får en langsom gæring. Koncentrationen af syre i druer med ædelråd er ekstra høj, men man kan i teorien anvende alle druetyper til fremstilling af ædelrådsvine. riesling, Semillon og Chenin Blanc druerne er anvendte og velegnede druer til denne type af sød vin.

Sauternes fra Bordeaux, en populær vin med ædelråd og alternativer hertil

En populær vin med ædelråd er den franske Sauternes fra bordeaux.

Det flydende gud er skabt på ædelråd angrebne drue af sorter sémillon-, sauvignon blanc- og muscadelle.

De bedste Sauternes vine ligger prismæssige fra flere hundrede og opefter. Vil man finde et billigere alternativ kunne muscat vin fra Languedoc være et godt bud, herudover:

 • Riesling vine som auslese, beerenauslese og trockenbeerenauslese fra Tyskland er god ædelråd vin.
 • Riesling fra Østrig og Loiredalen (Frankrig) er også kendt for deres gode ædelrådsvine på Chenin Blanc druen.
 • Ungarnsk Tokaji, der tilbyder på intet mindre end seks forskellige lokale druesorter, de væsentligste er furmint, hárslevelu og gul muscat, bedre kendt som moscato giallo i Italien.

Sød ædelråd vin og mad

Vil man matche den søde ædelråd vin med man bør man se i den søde retning:

 • Frugttærte
 • Kage med kagecreme
 • Flødeskumskage, f.eks. lagkage, gåsebryst o.l.
 • Hvide bløde skimmeloste, en god vin til ost

2. Sød vin med frosne druer, eiswein / ice wine

Direkte oversat ville denne type af sød vin med frosne druer oversættes til isvin.

Begrebet dækker over en helt speciel fremstillingsmetode af sød vin, hvor vejret skal være med vinbonden. Normalt taler man om sol, sommer og varme når emnet vinduer til vin kommer på banen. Det er som sådan også ønsket her, men afslutningsvis ønsker man frost - læs med!

Processen tager udgangspunkt i, at man lader den færdigmodnede vindrueklase forblive på vinstokken i længst mulig tid. Målet er og få en drue der er fuld af naturligt sukker. Herefter udsættes druen for frost i vinmarken, alt imens, at de fortsat sidder på vinstokken.

Denne type af sød vin er selvsagt meget afhængig af vejret, og eiswein fremstilles derfor hovedsageligt i kølige egne.

Teknisk set er det kun druens væske der fryser. Sukker og druens øvrige bestanddele gør ikke. Efter en god omgang frost på vinmarken høstes og presses druerne frosne. Den iskolde og meget koncentrerede druesaft presses ud af druen.

Kan vindruerne ikke blot plukkes og komme i fryseren? Nej...

Druerne skal hænge længst mulig på vinstokken og dermed opnå den højeste koncentration af af naturlig sukker. Det kan de ikke hvis de plukkes og fryses i en fryser. Når druerne efterfølgende udsættes for naturlig frost på vinmarken sker magien.

I de nordligt beliggende tyske vinregioner hvor man fremstiller eiswein; Nahe, Pfalz og Mosel, er vinbønderne underlagt strenge krav om, at man på forhånd skal kategorisere hvilke vinstokke man satser på og disse skal blive hængende med frost og sne på. I Tyskland høstes disse druer mellem november og helt frem til januar. Druer til den søde vin høstes gerne tidligt om morgenen hvor frosten fortsat er i luften. Den ideelle høst af frosne druer sker ved frem til otte minusgrader.

Den søde vin, Eiswein - isvin, kan smage tropisk af mango, ananas og honning.

En sjov detalje vil være, at man oprindeligt kender Eiswein fra Tyskland, men at Canada i dag står for 75% af produktionen. Eiswein fra Canada går under navnet Ice Wine, som er selvfølgelig er den direkte oversættelse. Vi ser dog ikke navnet isvin på de vinflasker vi ser til salg herhjemme i Danmark omend det ville være oplat.

Eiswein og mad

Eiswein er en sød vin uden lige og den skal derfor ligeså matche maden, som kunne være:

 • Frugtdesserter
 • Isdesserter

3. Den søde hedvin med ekstra alkohol

En af de mest populære søde vine er hedvin - portvin. Teknikken bag portvin er kort og godt, at man forstærker vin med ekstra alkohol.

Fremstilling af hedvin er ikke nær så kompliceret, som hverken vin med ædelråd eller eiswein, som jeg har rundet ovenfor. Hedvin fremstilles ved at man standser gæringen inden al’ sukkeret fra druen er omdannet til alkohol. Ved hedvin standes gæringen ved og tilsætte ekstra alkohol.

Når man standser den naturlige gæring hvor sukker omdannes til alkohol, vil man få en meget sød vin. Denne søde vin tilsættes ekstra druesprit, brændevin eller anden form for alkohol. Sødmen bevares i vinen, alt imens, at alkoholprocenten øges markant med de tilsatte procenter.

Smagsnoterne i hedvin/portvin kan variere en helt del. Et par populære søde hedvine i nævnte rækkefølge kunne være:

 1. Den bedste hedvin <(i>( bedste portvin ) kommer fra Douro i Portugal
 2. Fino Sherry fra Andalusien i Spanien
 3. Vin doux naturel (VDN) fra Languedoc-Roussillon
 4. Marsala fra Sicilien
 5. Madeira fra Madeira

Hedvin og mad

Den søde vin, hedvin - akkompagnerer mad med søde noter:

 • Chokolade
 • Karamel, crème brûlée og appelsindessert
 • Modne oste

4. Sød vin på tørrede eller semitørrede druer

En fjerde måde hvorpå den bedste søde vin kan opnås er ved og høste druerne sent og lægge dem til tørre. De bliver derfor ekstra søde og koncentrerede, eftersom, at fugten i frugtkødet evaporerer (fordamper). En god sammenligning vil være rosiner. Rosiner jo i bund og grund blot indtørrede druer. Den intense sødme i rosiner er ikke til og tage fejl af.

Metoden kaldes Passito.

Man kan sammenligne fremgangsmåde med eiswein. Passito er dog bedre egnet til varme vinområder.

Det er hovedsageligt i Italien, at man ser denne metode anvendt. I Italien går den under navnet appassimento, og er bedst kendt fra rødvinen amarone. For og få en decideret sød vin, lægges druerne til tørre endnu længere end til amarone.

De tørrede druer presses tidligst i januar året efter den egentlige høst på vinmarken. Det høje niveau af sødme opnås ved og standse den naturlige gæring, alt imens, at restsukkerniveauet stadig er højt. De søde vin lægges herefter til lagring på egetræsfade.

Denne type af sød vin, fremstilles under ovenstående fremgangsmåde, går under betegnelsen passito. Recioto della valpolicella er dermed en slags sød dessert-ersion af den populære amarone.

Passito vine kan laves på både blå og grønne druer.

Sød passito vin og mad

De søde dråber vil gå godt i spænd med:

 • Chokoladedessert
 • Karamel
 • Abrikoser
 • Anden tørret frugt med en god sødme

5. Sød mousserende vin med lav alkohol tilsat alkohol og bobler

Den nok mest populære søde vin er mousserende vin. Moscato d’Asti vil med sine lette bobler, dejlige sødme og relativt lave alkoholprocent - altid være sikker vinder når det kommer til den bedste søde vin, som alle i et selskab vil kunne nyde...

Den naturlige gæring standes alt imens, at restsukkerniveauet er højt. Gæringen standses i øvrigt ved og tilsætte alkohol. Modsat f.eks. hedvine er mængden af tilsat alkohol dog så beskeden, at den ikke bringer vinens alkoholprocent op, men blot bevaret et relativt lavt niveau på typisk frem til syv procent.

Bobler i en sød mousserende vin er svage sammenlignet med f.eks. champagne, som har kraftige og store bobler. Moscato d’Asti er frisk og sød med smag af kaprifolie, orangeblomst, mandarin, puddersukker og citron. De mest populære søde vine i denne kategori vil være, i nævnte rækkefølge:

 1. Asti spumante fra Italien
 2. Moscato d’Asti fra piemonte i Italien
 3. Brachetto d’Acqui fra Piemonte i Italien
 4. Sød prosecco og lambrusco med betegnelsen dolce, amabile og semi secco

De to førstnævnte søde mousserende vin er begge fremstillet på den grønne drue moscato bianco, der på fransk kaldes muscat. Brachetto d'Acqui fra Piemonte er fremstillet på den langt mindre kendte blå drue brachettto, der på fransk kaldes brachet.

Sød mousserende vin og mad

Nu har jeg i ovenstående bragt lidt forskellige typer af sød mousserende vin i spil, så nedenfor får du også en lettere blandet liste med hvilken mad de forskellige varianter går godt til:

 • En hvid Moscato d’Asti er god til sorbet is
 • Asti Spumante er en god aperitif, men den er også god til de blå oste; gorgonzola og danablu
 • Brachetto er en god velkomstdrink med frosne røde bær i, og evt. tl en frisk jordbærtærte

TIP: Prøv og hæld et glas sød mousserende vin over is - det vil uden tvivl få dine smagsløg til og galopere!

Demi sec champagne samt sød cremant

Går man på opdagelse i det franske vil man opleve fransk sød rød mousserende vin fra Champagne til de forskellige vinregioners typer som cremant d’Alsace, crémant de Bourgogne samt crémant de Bordeaux.

Sødmen i disse franske søde vine opnås ved en bevidst højere sukker dosage.

Denne type af vin har en almindelig alkoholprocent på 11-12%, et restsukkerindhold på 33-50 g restsukker pr liter demi sec vin (halvsød vin) og 50 g restsukker pr liter doux vin.

Sød demi sec champagne og mad

De store og kraftige bobler i den søde demi sec champagne går godt sammen med:

 • Petit four
 • Kransekage
 • Søde kager
 • Lagkage
 • Frugt

Køb sød vin online

Jeg håber at ovenstående guide til de forskellige typer af sød vin - har kunnet inspirere dig til nye køb af sød vin online. Her på Vinico finder du et kæmpe udvalg fra en lang række danske netbutikker.

Jeg sætter selv stor pris på en billigere sød mousserende vin, men til specielle lejligheder vil en ædelråd vin også finde forbi min proptrækker. Tanken om svampeangrebne druer må man skyde ud til højre. En vin med ædelråd bør man næsten bør prøve på et eller andet tidspunkt. Det er en oplevelse, som virkelig kan vise de søde vines smagsmæssige bredde!

Bedøm denne artikel
142 stemmer, gennemsnit 4.6 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 3. august 2020.