5 tips til mousserende vin, læs dem her!

Servering af mousserende vin er i og for sig lige til, men vil du opnå bare lige lidt bedre bobler - så læs med lige her. Jeg vil kort fortalt komme omkring hvordan man giver sine bobler det bedste udgangspunkt for en god smagsoplevelse. Jeg er er sikker på, at selv den garvede vinmand kan lære lidt(?!).

5 tips til mousserende vin, læs dem her!

🥇Dagens tilbud på mousserende vin

Få bedre bobler med rene glas

Det optimale udgangspunkt for servering af mousserende vin er rene glas. Det kan lyde lidt banalt, men det er faktisk ofte et punkt man kan glemme. De kan have stået i et vinskab over en længere periode, i et montre i stuen o.l. steder hvor støv også befinder sig.

Sørg derfor for, at dine glas, evt. champagneglas, altid er helt rene og fri for støv, sulfo, opvaskemiddel fra maskinen osv.

Den hurtige måde og sikre rene glas er simpel - skyl glassene under lunkent vand og tør dem af med en ren klud umiddelbart før der skal serveres bobler.

Kom nemt til den rigtige serveringstemperatur

Det og ramme den perfekte serveringstemperatur kan for nogen være ren videnskab. Den nemme vej til en god temperatur er ved og afkøle boblerne i køleskabet frem for i en isspand. Læg gerne flasken på køl dagen før og tag så flasken ud et kvarter før servering. Så burde du være tæt på den bedste serveringstemperatur for vin.

Er du til lidt mere præcision i din servering kan du evt. følge nedenstående tommelfingerregel:

  • En let mousserende vin såsom prosecco, Moscato, Crémant o.l., har en ideel serveringstemperatur på omkring 7-9 grader.
  • En intens og fyldig mousserende vin såsom vintage champagne og mousserende vin, har en ideel serveringstemperatur på omkring 10-12 grader.

Bedre bobler med de rigtige glas

Vil man gå endnu mere i dybden med servering af bobler, bør man næsten også forholde sig til hvilke glas man serverer i.

De bedste glas til mousserende vin er tulipanformede glas. Den tulipanformede facon sikrer det optimale udgangspunkt for en god udbredelse af vinens aroma.

Et ofte populært valg er champagneglas der går lige op og ned (flutes). De får dog hurtigt vinens aroma til og stige op, men hæmmer aromaens udfoldelse i glasset.

Jeg elsker selv finesse og præcision, og er det muligt, ville jeg selv vælge de bedste serveringsglas til mousserende vin - de tulipanformede. Skal jeg se bort fra min ellers ikke snobbede vinstil - ville jeg kun servere billige bobler i flutes (champagneglas for siderne er lige).

Hvis du ikke har tulipanformede champagneglas kan hvidvinsglas også sagtens bruges.

Når boblerne hældes op bør glasset holdes på skrå - det vidste du formentlig allerede.

Mousserende hverdagsvin

Er du til mousserende hverdagsvin vil du formentlig hurtigt opdage, at den tørre champagne ikke altid fungerer med hverdagsmad. Du kan derfor med fordel gå med en italiens Prosecco eller spansk cava. Vidste du, at netop Cava fremstilles på selvsamme måde, som ægte champagne?

Jeg ville til hver en tid personlige vælge en god Crémant de Bourgogne frem for en billig champagne. Tilblivelsen tager udgangspunkt i de samme druer, men den har lidt kortere lagring, og er derfor et billigere alternativ til ægte champagne.

Hold på boblerne efter servering

En flad mousserende vin er næppe en man hælder op i glasset, men i stedet for ud i vasken. En flaske flade bobler kan dog fint drikkes og minder lidt om hvidvin.

Du kan holde på boblerne med en såkaldt champagnestopper. Patentproppen vil holde på boblerne i flasken, og dermed give den et par dages levetid efter den er åbnet.

Et gammelt husmoderråd og myte siger, at man kan stikke en sølvske i flasken og på den måde holde på boblerne. Det er dog ikke korrekt, at en sølvske kan holde på champagne bobler.

Bedøm denne artikel
61 stemmer, gennemsnit 4.7 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 23. juli 2020.

Du vil måske også læse om...

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Torsk er i sig selv et utroligt lækkert måltid - så hvorfor ikke lade den bedste vin til lys fisk følge trop? Giv...
Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Økologisk vin er en spændende tilgang til vin, som vinder mer og mer indpas i vinbutikker og vinafdelinger rundt...
Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Står du med en vin uden årgang? Så er det ikke det store problem, men hvordan er det så lige med de vine hvor der...
Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Rødvinsdruen syrah er en sand klassiker, som hører til i de sydfranske vinregioner. Syrah kan repræsentere både den...