5 tips til mousserende vin, læs dem her!

5 tips til mousserende vin, læs dem her!

Servering af mousserende vin er i og for sig lige til, men vil du opnå bare lige lidt bedre bobler - så læs med lige her. Jeg vil kort fortalt komme omkring hvordan man giver sine bobler det bedste udgangspunkt for en god smagsoplevelse. Jeg er er sikker på, at selv den garvede vinmand kan lære lidt(?!).

5 tips til mousserende vin, læs dem her!

🥇Dagens tilbud på mousserende vin

Gratis fragt
-36%

Canevel Prosecco Extra Dry Magnum

"Når Prosecco laves med hjertet og kvaliteten er i højsædet er vinen en oplevelse. Denne version er lavet 100% på druen Glera fra Valdobbiadene. Farven er nærmest klar med let gyldne strejf...."

192 kr.
298 kr.

Få bedre bobler med rene glas

Det optimale udgangspunkt for servering af mousserende vin er rene glas. Det kan lyde lidt banalt, men det er faktisk ofte et punkt man kan glemme. De kan have stået i et vinskab over en længere periode, i et montre i stuen o.l. steder hvor støv også befinder sig.

Sørg derfor for, at dine glas, evt. champagneglas, altid er helt rene og fri for støv, sulfo, opvaskemiddel fra maskinen osv.

Den hurtige måde og sikre rene glas er simpel - skyl glassene under lunkent vand og tør dem af med en ren klud umiddelbart før der skal serveres bobler.

Kom nemt til den rigtige serveringstemperatur

Det og ramme den perfekte serveringstemperatur kan for nogen være ren videnskab. Den nemme vej til en god temperatur er ved og afkøle boblerne i køleskabet frem for i en isspand. Læg gerne flasken på køl dagen før og tag så flasken ud et kvarter før servering. Så burde du være tæt på den bedste serveringstemperatur for vin.

Er du til lidt mere præcision i din servering kan du evt. følge nedenstående tommelfingerregel:

  • En let mousserende vin såsom prosecco, Moscato, Crémant o.l., har en ideel serveringstemperatur på omkring 7-9 grader.
  • En intens og fyldig mousserende vin såsom vintage champagne og mousserende vin, har en ideel serveringstemperatur på omkring 10-12 grader.

Bedre bobler med de rigtige glas

Vil man gå endnu mere i dybden med servering af bobler, bør man næsten også forholde sig til hvilke glas man serverer i.

De bedste glas til mousserende vin er tulipanformede glas. Den tulipanformede facon sikrer det optimale udgangspunkt for en god udbredelse af vinens aroma.

Et ofte populært valg er champagneglas der går lige op og ned (flutes). De får dog hurtigt vinens aroma til og stige op, men hæmmer aromaens udfoldelse i glasset.

Jeg elsker selv finesse og præcision, og er det muligt, ville jeg selv vælge de bedste serveringsglas til mousserende vin - de tulipanformede. Skal jeg se bort fra min ellers ikke snobbede vinstil - ville jeg kun servere billige bobler i flutes (champagneglas for siderne er lige).

Hvis du ikke har tulipanformede champagneglas kan hvidvinsglas også sagtens bruges.

Når boblerne hældes op bør glasset holdes på skrå - det vidste du formentlig allerede.

Mousserende hverdagsvin

Er du til mousserende hverdagsvin vil du formentlig hurtigt opdage, at den tørre champagne ikke altid fungerer med hverdagsmad. Du kan derfor med fordel gå med en italiens Prosecco eller spansk cava. Vidste du, at netop Cava fremstilles på selvsamme måde, som ægte champagne?

Jeg ville til hver en tid personlige vælge en god Crémant de Bourgogne frem for en billig champagne. Tilblivelsen tager udgangspunkt i de samme druer, men den har lidt kortere lagring, og er derfor et billigere alternativ til ægte champagne.

Hold på boblerne efter servering

En flad mousserende vin er næppe en man hælder op i glasset, men i stedet for ud i vasken. En flaske flade bobler kan dog fint drikkes og minder lidt om hvidvin.

Du kan holde på boblerne med en såkaldt champagnestopper. Patentproppen vil holde på boblerne i flasken, og dermed give den et par dages levetid efter den er åbnet.

Et gammelt husmoderråd og myte siger, at man kan stikke en sølvske i flasken og på den måde holde på boblerne. Det er dog ikke korrekt, at en sølvske kan holde på champagne bobler.

Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 4. august 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 23. juli 2020.

Du vil måske også læse om...

Mousserende vin: Hvad betyder brut, sec, demi sec osv.?

Mousserende vin: Hvad betyder brut, sec, demi sec osv.?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Skal den mousserende vin være brut, sec, demi sec eller noget helt fjerde? Hvad er forskellen på de forskellige...
Hold vinen kold i sommervarmen, få vores 5 tips lige her!

Hold vinen kold i sommervarmen, få vores 5 tips lige her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
At holde vinen kold i sommervarmen kan være noget af en bedrift. Vi har nok ikke opfundet den dybe tallerken, men vi har...
Sød vin? Se de 5 bedste søde vine lige her!

Sød vin? Se de 5 bedste søde vine lige her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Sød vin er meget mere end blot vin proppet med sødme. Går man i dybden med de søde vine vil man opleve hvordan...
Er der forskel på stille vin & mousserende vin?

Er der forskel på stille vin & mousserende vin?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Du er formentlig allerede bekendt med, at nogle vine har bobler og dermed går under betegnelsen mousserende vin....