Tør eller sød rosévin, hvad er forskellen? Få svaret her!

Rosévinens pink dråber kommer i et hav af nuancer og prisklasser. Det kan derfor være en større opgave og finde netop den type af rosévin der matcher ens smag. Sød rosévin hører ej type af lejligheder, og en tør rosévin hører sig til en anden - spørge du mig. Jeg vil her i artiklen komme omkring de både tørre og søde rosévine, og give dig lidt input til hvordan du spotter forskellen, læs med!

Tør eller sød rosévin, hvad er forskellen? Få svaret her!

🥇Dagens tilbud på rosévin

"Losi, Querciavalle Rosato Toscana Alkohol: 14 %Indhold: 75,0 clLand: Italien Losi, Querciavalle Rosato Toscana er en klassisk, italiensk rosévin. Vinen er lavet på Sangiovese-druer fra..."

59 kr.
199 kr.

Hvad er forskellen på tør og sød rosévin?

Jeg vil først og fremmest fremhæve forskellen på tør og sød vin. Når man i vinens verden taler om en tør vin, er det ikke lige med ikke sød, og dermed det modsatte af, at omtale en vin, som værende sød. Man skal se på sødme niveauet i vin for og kunne fastslå hvorvidt den er tør eller sød.

Jeg har ligeså været omkring termen sød og tør vin i et andet indlæg omkring tør hvidvin.

Forskellen på tør og sød rosévin skal derfor findes i vinens sødmeniveau.

Sådan spotter du en tør eller sød rosévin…

Hvordan kan man så se, om en rosévin er sød eller tør? Det handler i bund og grund om tre ting; at smage sig frem, læse på vinetiketten eller håbe på, at butikken har givet lidt information på et skilt. En fjerde mulighed er selvfølgelig og downloade en vin app, f.eks. Vivino - scanne vinen, og få sin viden herfra.

Hvis ingen af ovenstående er reelle muligheder kan du skele til rosévinnens alkoholprocent.

En god tommelfingerregel til og spotte vinens sødmeniveau er nemlig og se på hvor høj vinens alkoholprocent er:

  • En høj alkoholprocent indikerer ofte en tør rosévin
  • En lav alkoholprocent indikerer ofte en sød rosévin

Forklaringen hertil skal ligge i gæringsprocessen. Under gæringsprocessen omdannes druernes sukker til alkohol.

Stoppes denne gæring tidligt vil alkoholprocenten i den færdige rosévin selvsagt være lav, og vinen vil derfor indeholde en god restsødme qua et højt indhold af sukker, som ikke blev omdannet til alkohol under gæringsprocessen.

Hvis vinen derimod får lov til og fortsætte sin gæring vil mere sukker omdannes til alkohol. Sødme niveauet bliver derfor lavere qua et lavt indhold af sukker i vinen. Den færdige vin vil derfor være tør.

Om man ender ud med en tør eller sød rosévin er ofte intet tilfælde. Det er ofte en nøje planlagt proces, som enhver vinbonde med hjertet på det rette sted går op i.

Vinbonden kan derfor selv afgøre hvorvidt han ønsker og skabe en sød eller tør rosévin. En joker når vi taler tilblivelsen af vin fra drue til færdig drikkeklar vin er klimaet. En drue der har manglet vand og sol, og ikke har fået lov til og modne - vil indeholde mindre sukker end en drue der har fået rigeligt med vand, sol og modning. Herudover kan druesorten selvfølgelig også spille ind.

Franskmændene og tør rosévin

Blev der kåret en verdensmester i tør rosévin, ville denne konkurrence formentlig falde ud til Frankrigs favør.

Franskmændene er gode til og fremstille tør rosévin. Man oplever specielt denne force, hvis man ser i retning af Provence, som er et populært vinområde blandt os danskere.

Der er ingen ingen tvivl om, at nogle af de bedste rosévine kommer fra Frankrig. Specielt de tørre af slagsen.

Sød rosévin fra varme sted

Ønsker du en sød rosévin? Så skal man se i retning af de varmere steder. Her vil druerne få rigeligt med sol og dermed hurtigt opnå et højt niveau af sukker.

Førhen var rosévin primært i den søde ende, men indenfor de sidste par år - er vi danskere begyndt og holde mer’ og mer’ af tør rosévin. Dette ses også på salgstallene.

Tidligere var rosévin en noget sødmefuld oplevelse, som fra tid til anden var lettere klæbrig på læber og i svælg. I dag er sød rosévin blevet en stil flere vinproduktioner sætter deres lid til. Man oplever derfor tiere i dag, at flere af de bedste sommervine, er rosévine, hvor balancen mellem frugtsyre og sødme er opnået til perfektion.

De lyserøde dråbers smagsspektrum

Kan rosévinenens farve afsløre hvorvidt den er sød eller tør? Nej.

Farven kan ikke afsløre hvorvidt man står med en tør eller sød rosévin, men den kan fortælle noget om smagen i vinen:

  • En mørk rosévin betyder, at mosten har ligget længere tid sammen med drueskind og skaller. Det kan dog betyde, at den er lavet på en drue med massere af farvepigment.
  • En lys rosévin har ligget kortere tid med drueskind og skaller, og er derfor lysere i farven

Man kender trækketidens effekt fra f.eks. te. Jo længere ens tebrev ligger i det varme vand og trækker, desto mørkere og kraftige smag.

Farvens betydning for rosévinens alder

Farven kan også være en indikator for hvor gammel en rosévin er. Hvor nogle vine, f.eks. rødvin, kan blive bedre med alderen, forholder det sig ofte anderledes med de lyserøde rosé dråber. Jeg er ingen sommelier, men ved dog, at rosévin bør nydes ung og frisk, og der dermed ikke gemmes i håbet om, at den bliver bedre med alderen. Det er sjældent tilfældet med rosévin.

Rosévinens livsstadie vil sommetider blive afsløret af dråbernes farve. Hvor farven i starten kan tangere lyse hindbær, kan den senere hen bevæge sig over i en mørkere jordbær/fersken nuance.

Ser du rosévin på tilbud i det lokale supermarked kan du evt. spotte en ‘gammel rosévin’ ved og se på farven. Igen. En rosévin bør nydes ung og frisk!

Druens betydning for rosévinen

En anden god måde og gennemskue vinens smag på er og se på druen den er fremstillet på. Det samme gør sig gældende for rosévin, hvor druesorten også kan afsløre dens smag.

Kender man lidt til de forskellige druer vil man vide, at druen kan fortælle noget om hvordan vinen smager og kan samtidig forklare, hvordan den fremstår i farven.

Til trods for det faktum, at rosévin kun kortvarigt trækker i drueskind og skaller (12 - 36 timer), så får rosévni sin farve og karakteristika herfra.

Er der f.eks. tale om en tysk rosévin lavet på ren pinot noir vil man få en frisk og elegant rosé med masser af syre. Sre an i retning af en californisk rosévin lavet på ren zinfandel vil man formentlig opleve en sødmefuld frugtbombe.

Pinot Noir druen skaber delikate, frugtige rosévine, som er til den elegante side når man taler om frugtsyre og hindbærnoter. En rosévin på Pinot Noir vil ofte være lysere, ligesom man oplever det med Pinot Noir rødvin. Denne drue dyrkes ofte i køligere vindistrikter.

Rosé fra Provence fremstilles på Grenache, Cinsault syrah og Mourvèdre. Rosévin herfra er stilrene, og sprøde, friske, mineralske og gode til mad. Farven på Provence rosé er ikke til og tage fejl af - lyserød så det batter!

Finder man en rosévin udelukkende fremstillet med Grenache druen vil man opleve en frugtig rosé med krop og fylde. Finder man en udelukkende på Syrah vil den være mere krydret og vovet.

Find rosévin online hos Vinico

Her hos Vinico finder du et stort udvalg af rosévin fra danske netbutikker. Hvorfor nøjes, når man kan få det hele? Jeg håber at min guide ovenfor har givet dig et bedre indblik i hvordan man kan smage, og læse sig til hvorvidt en rosévin er sød eller tør.

Bedøm denne artikel
153 stemmer, gennemsnit 4.9 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 31. juli 2020.