5 typiske fejl ved champagnesabling, men sådan gør du!

Det og sable en champagne ser meget eksklusivt ud. Følelsen i kroppen efter den perfekte sabling skal prøves! Følelsen er ekstra godt når snittet er rent og lyden er et let ‘plop’. Dog kan man lave et par fodfejl undervejs i sin champagnesabling. Her i artiklen får du 5 af de hyppigste fejl, men selvfølgelig også hvordan du undgår dem.

5 typiske fejl ved champagnesabling, men sådan gør du!

🥇Dagens tilbud på champagne

"Smuk og unik Voltre vin- og champagnekøler med stativ Skal man købe en vinkøler er det vigtigt, at man overvejer hvor stor en køler man har brug for. Derudover bør man også overveje hvilken..."

599 kr.
1299 kr.

Den perfekte champagnesabling

Det kommer nok næppe som nogen stor overraskelse, når jeg skriver, at champagnesabling havde sine spæde skridt i det franske. Du ved formentlig også hvor champagne stammer fra… Champagne i Frankrig.

Hvornår og hvordan fænomenet med sabling af champagne opstod findes der desværre ingen optegnelser over. Det vil derfor være rene myter og gisninger man må ty til hvis man vil vide mere i den retning.

Én fortælling går på, at champagnesabling opstod under den franske revolution. Det skulle angiveligt været gået til således, at Napoleon Bonaparte havde trukket sit svær og sablet en champagne… Han skulle tilmed være manden bag citatet: Når du sejrer, fortjener du champagne. Når du taber, har du brug for den.

Én anden historie går på, at en officer havde fået en flaske champagne med sig fra en fest. Selve åbningen af flasken voldte ham store problemer da han samtidig skulle styre sin hest. I stedet for og åbne champagnen på traditionel vis skulle han have trukekt sin sable og sablet den i stedet.

Måske den ene eller måske begge historier er sande nok? Det vil jeg lade dig vurdere.

Nu skal det handle og champagnesabling, og hvordan det gøres - under kamp, til hest eller blot i fantastisk selskab.

Når du først har teknikken på plads vil jeg vove den påstand, at du kan bruge hvad som helst til sabling af champagne. I første omgang vil jeg dog råde dig til og finde en god champagnesabel til formålet. Senere hen kan du øve dig med foden af et vinglas eller anden spændende genstand. Det er nemlig muligt og sable en flaske bobler på mange måder.

1. Vælg den helt rigtige flaske

Vidste du, at ikke alle flasker er ens? Af samme årsag er det derfor ej heller alle flasker der sables lige nemt.

Man skal have fundet den type flaske, som har det største tryk. Det jo nemlig trykket i flasken der gør arbejdet for dig. Det er derfor en utrolig vigtig ting. Men hvordan finder jeg så lige den rigtige flaske?

Den rigtige flaske er en champagneflaske. Det forholder sig heldigvis sådan, nu vi vil sable flasken med mousserende vin, at langt de fleste bobler kommer i den type flaske. Den rigtige falske.

Man er næsten altid sikker på, at mousserende vine, champagne, cava o.l. kommer i den rigtige flaske. Man skal dog være opmærksom på, at prosecco har et mindre tryk i flasken. Det kan lade sig gøre og sable en flaske Prosecco, men det er sværere qua det mindre tryk.

2. Flasken skal være kold

Den perfekte sabling af champagne er lidt tættere på hvis flasken er godt afkølet. Jo koldere flaskehalsen er, desto nemmere er det og sable den. Jeg har tidligere været omkring vinkøling, men ellers - skyl flasken under hanne og læg den i fryseren. Du kan selvfølgelig også vende flasken på hovedet og sætte flaskehalsen ned i en champagnekøler fyldt med is.

Er flaskehalsen ikke afkølet kræver det lidt ekstra præcision (og teknik) for og opnå et rent snit på flasken. En varm flaske vil ofte føre til et urent brug eller total ødelæggelse og tab af flaske, men hvem drikker også varm mousserende vin…

3. Klargør flasken

Det er vigtig og klargøre flasken inden man begynder sin champagnesabling. Sørg for, at alt papir og folie der kunne komme i vejen er fjernet. Du skal selvfølgelig også huske og fjerne det lille metalnet der holder på champagneproppen.

Så er flasken klar og du vil få større succes med din sabling!

4. Find flaskens samling

Langs alle flasker mousserende vin løber der en samling. Samlingen er der hvor glasset er smeltet sammen. Man kan både se den med det blotte øje, men også ofte mærke den ved og køre fingeren eller neglen rundt om flasken. Det er denne samling, der gør dig i stand til at sable flasken. Og dette med næsten hvilken som helst genstand.

5. Hold flasken korrekt - lad den hvile mellem fingrene

OBS! Man må aldrig, aldrig, aldrig holde om flasken… den skal nemlig hvile på fingrene, læs med:

 1. Fjern folie, metalkurv osv. Flaskehalsen skal være helt ren.
 2. Hold flasken i den ene hånd, og placér den i en 45 graders opadgående vinkel.
 3. Lad den hvile mellem fingrene og klem ikke om den.
 4. Find samlingen på flasken og placér den opad.
 5. Stryg champagnesablen fra flaskehalsens start og op mod flasken et par gange (uden kraft)
 6. ... og når du føler for det - så stryger du kraftigere - vupti!

Proppen vil flyve afsted med en enorm kraft og formentlig en 12-15 meter ud i luften. Sørg derfor for, at du ikke har flasken pegende mod andre. Af samme årsag er de 45 graders hældning også vigtig.

Når man skal sable en flaske handler det ikke om muskelstyrke. Det er trykket i flasken der gør arbejdet for dig. Rammer man flasken på sit svageste punkt vil den overgive sig med det samme og toppen vil ryge rent af.

Det er ikke spor svært og sable en flaske champagne og det er faktisk utroligt sjovt! Så har du ikke prøvet det endnu - så er det på høje tid. Du kan eventuelt se flere videoer på YouTube af hvordan det gøres, men vær’ opmærksom på, at der også findes videoer derude af hvordan man bestemt ikke hverken skal eller bør gøre det.

Værktøj til champagnesabling

Det mest optimale værktøj til sabling af champagne vil selvsagt være en champagnesabel. Laguiole har nogle virkelig lækre varianter!

Men har du først styr på teknikken vil selv en smørkniv, foden på et vinglas eller lignende kunne gøre det ud for en sabel.

Dog skal rådet lyde, at jo tungere værktøj, desto nemmere er det.

Er det farligt og risikabelt at bruge en champagnesabel til sabling?

Nej. Man skal selvfølgelig huske på, at man har med glas og gøre, men ellers vil du, med ovenstående tips og tricks være godt klædt på. Man skal altid træde varsomt, men det skal prøves!

En champagnesabel er ej heller skarp og man kan derfor ikke skære sig på den.

Skal jeg opridse et par sikkerhedsregler vil være det:

 • Sigt ikke på andre.
 • Lad flasken hvile i hånden, og hold ikke med et fast greb om den.
 • Husk og samle prop og flaskehals op efter sabling.
 • Flaskehalsen vil selvsagt være skarp der hvor den er sablet, så her skal man selvfølgelig passe lidt ekstra på.
 • Er man i tvivl om hvorvidt sablingen var succesfuld eller ej - bør man hellere kassere en flaske for meget, end for lidt.
Bedøm denne artikel
149 stemmer, gennemsnit 4.6 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 24. august 2020.