Vin til grill? Sådan finder du den bedste vin til grill

Sommer er lig med grill og rosévin i lange baner. Den danske sommer hænger unægteligt sammen med duften af brændte brødkrummer på grillen, stegte grillpølser og grøntsager samt nye kartofler. Men hvilken vil til grill er så den bedste? Læs med her i artiklen hvor jeg netop vil forsøge og afdække dette!

Vin til grill? Sådan finder du den bedste vin til grill

🥇Dagens tilbud på hvidvin

"Én mark. Tre germanske armaturer. En aromatisk eksplosion - giver en fantastisk god vin! Og endda til halv pris! Desværre kun 2 paller til denne sindssyge pris... Fechner-brødrenes..."

70 kr.
150 kr.

Den bedste vin til grill

At finde den bedste vin til grill behøver måske slet ikke og være så svært. Hvad enten der er lagt saftige bøffer, grillpølser, grøntsager, spareribs eller noget helt femte over grillens flammer skal der findes den bedste vin hertil.

Der er ingen tvivl om, at for og finde den bedste vin til grill - så skal man tage udgangspunkt i maden der tilberedes. Mulighederne for grillmad er heldigvis mange, og jeg vil gøre mig for, at komme omkring de mest populære længere nede i artiklen.

Solen skinner en sen eftermiddag og du mangler nu blot og finde den bedste vin til grillmåltidet. Den bedste grillmad kalder på den bedste grillvin….

Den bedste grillvin vil jeg forsøge og guide dig til her i artiklen - med udgangspunkt i de klassiske grillmåltider vi kender.

Hvordan finder man den bedste grillvin?

Den bedste grillvin finder du ved og vælge en, som du selv sætter pris på og kan li’...

Ovenstående sætning lader jeg stå lidt endnu, men den er dog værd og bide mærke i. Det er nemlig intet ved og åbne en god flaske hvidvin, rosévin eller noget helt tredje, som måske falder helt ved siden af ens egen smag. Du skal selvfølgelig være den gode vært, men føler du dig selv godt tilpas - så vil dine gæster følge.

Der er dog også andre måder hvorpå, at du kan finde den bedste grillvin, og der er op til flere kloge tommelfingerregler når den bedste grillvin skal findes:

 • Fadlagret vin vil matche næsten al grillmad. En god fadlagret vin vil nemlig gå godt i spænd med røgen, der selvsagt er svær og undgår når du griller.

Et sikkert hit når du skal vælge vin til grill

Hvad du lægger på grillen vil selvsagt også stille krav til hvilken vin der skal serveres hertil. En grillvin skal kunne matche den mad der er på grillen.

I Danmark, og formentligt ligeså i andre lande - vil et godt grillmåltid bestå af grillet kød, som har fået en eller anden form for marinade. Ofte en krydret en af slagsen.

Så griller du marineret kød bør du finde en sødme-og kraftfuld vin. Hvorfor?

Fordi grillet kød ofte opnår en naturlig sød smag, da stegeskorpen karamelliserer i større eller mindre grad. Det derfor en god idé, at gå lidt op i sødme og kraft når vinen skal vælges.

Jeg vil nedenfor komme forbi de mest populære grillmåltider, som hver og en fint kunne matches med en anden vin, end den bedste rosévin man har stående, omend den er dejlig afkølet.

Jeg vil dog endnu engang fremhæve, at man skal vælge en vin man selv vil sætte pris på…

Bedste vin til krydret grillmad

Har du fået til opgave og finde den bedste vin til krydret grillmad bør du først og fremmest ha’ styr på krydringen af kødet. Er kødet toppet med lidt salt og peber på grillen eller har det fået en god lang marinering i en godt kryddermarinade? Så bør du læse med her.

En god tommelfingerregel vil være, at vinen skal matche måltidets intensitet. Så er udgangspunktet et godt krydret måltid, vil den bedste vin hertil være have gode krydrede toner, en dejlig sødme og en relativt høj alkoholprocent. Du kunne f.eks. set i retning af:

 • Den bedste vin til krydret grillmad er en rødvin med god sødme og en relativ høj alkoholprocent, f.eks.:
  • Garnacha
  • Tempranillo
  • Rhône-vin
  • zinfandel fra Californien

Bedste vin til spareribs og barbecue mad

Spareribs - mere amerikansk bliver det ikke! Den bedste vin til spareribs, og den jeg vil anbefale hertil, vil være en amerikansk rødvin som Zinfandel.

Typisk vil en Zinfandel være en vin med massere af sødme, power og frugt. Den vil derfor gå godt til den sødmefulde barbecue marinade, som spareribs ofte grilles med eller får smurt på efter grillning.

Vil man prøve noget andet end amerikansk vil man kunne se i retning af andre varme vinlande. Det kunne være den australske shiraz, som ligeså er en rødvin hvor sydens solmodne frugter skinner igennem.

 • Amerikansk Zinfandel rødvin
 • Australsk Shiraz rødvin

Bedste vin til grillpølser

At kombinere en god grillpølse med vin er faktisk en mulighed. Nogen vil måske foretrække en iskold øl og andre et godt glas vin. Når man skal finde den bedste vin til grillpølsen skal man også tænke på tilbehørets smage, herunder f.eks. ketchup.

Ketchup har masser af sødme fra sukker og syrlighed fra b.la. æble. Man bør derfor vælge en godt krydret vin til pølser på grillen. Det kunne f.eks. være en Rhône-vin eller syrah.

Et andet godt bud vil være en oversøisk pinot noir, som ofte er relativ sød, med en god høj alkoholprocent, men ikke alt for rig på tanniner.

 • Rhône-vin
 • Syrah
 • Oversøisk Pinot Noir

Bedste vin til bøf på grill

Har man haft spenderbukserne på og fundet den bedste bøf hos slagteren - så skal den også matche med den bedste vil til bøf på grill, selvfølgelig!

Et godt valg vil være en vin med en god portion syre og tanniner, som vil matche fedtmarmoreringen på bøffen på bedste vis. Se evt. i retning af en italiensk barolo eller Nebbiolo fra piemonte eller en fransk Cabernet fra bordeaux.

Mad på grillen får ofte en sødere smag grundet karamelliseringen på kødet. Det vil derfor være en god idé og finde en vin med god sødme og kraft.

 • Italiensk Barolo fra Piemonte
 • Italiensk Nebbiolo fra Piemonte
 • Fransk Cabernet fra Bordeaux

Bedste vin til burger

En burger kan smage af alt! En burgers evne til og kombinere sødt, surt, salt og umami til en skøn smagssymfoni får man ikke i anden spise. Det handler derfor om, og finde en vin der kan mestre alle disse muligheder og smage.

Hvilken vin kan matche både bøf, ketchup, smeltet ost, syltede rødløg samt alle de andre lækre ting man kan finde på og fylde sin burger med? En Beaujolais vil være en mulighed!

En Beaujolais vin vil med sin høje syre og fine elegance gå godt i spænd med både rå løg og ikke mindst friske op efter umamien fra burgeren. Husk og server den kold og lad vinkøling gøre forskellen. Denne vin er ikke kun god til burger, men tilmed en af de bedste sommervine jeg lige kan komme i tanke om, udover rosévin selvfølgelig!

 • Beaujolais

Bedste vin til kylling på grill

Jeg har tidligere været omkring valg af vin til lyst kød og tanken omkring valg af vin hertil gælder fortsat, at man skal finde en let vin til lyst kød.

Et godt bud på den bedste vin til kylling stegt på grillen vil være en Pinot Noir eller chardonnay. Det er begge lette vine med høj elegance og en mere frisk karakter grundet sin høje syre og færre tanniner.

Man skal dog være opmærksom på, at selv den mest velduftende og bedste Pinot Noir kan blive sekundær i et måltid med grillens mange dufte omkring sig.

Måske du er mere til hvidvin? Så bør du se i retning af en god fadlagret Chardonnay.

Har kyllingen ligget i marinade bør du vælge en mere intens vin, f.eks. en Zinfandel eller primitivo.

 • Pinot Noir rødvin
 • Chardonnay

Bedste vin til grillet fisk og grøntsager

At finde den bedste vin til fisk på grill handler om og finde en hvidvin med god fedme der kan matche fedmen i fisk. Du kan også fint servere et glas kølig rosévin til fisk.

 • Hvidvin med god fedme
 • Rosévin

Køb vin til grill online

At finde den bedste vin til grill eller i det hele taget finde den rigtige vin til anledningen behøver ikke være så omsonst. Jeg har godt nok været i dybden med de mest populære grillretter ovenfor, og kommet med mine forslag og idéer til den bedste vin, men det skal ikke være en showstopper for dig.

Du skal finde en vin, som du selv kan lide! Nyder du, som vært og grillmester, vinen - så vil gæsterne med garanti også føle sig godt tilpas.

Her på Vinico finder du hver og en vin jeg har foreslået i artiklen.

Går der for meget vin-snobberi i den? Så vælg den bedste rosévin du kan finde og hæld godt op inden maden. Det vil med garanti løfte stemningen på bedste vis, og give en intet mindre fantastisk aften!

Bedøm denne artikel
60 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 15. august 2020.

Du vil måske også læse om...

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Torsk er i sig selv et utroligt lækkert måltid - så hvorfor ikke lade den bedste vin til lys fisk følge trop? Giv...
Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Økologisk vin er en spændende tilgang til vin, som vinder mer og mer indpas i vinbutikker og vinafdelinger rundt...
Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Står du med en vin uden årgang? Så er det ikke det store problem, men hvordan er det så lige med de vine hvor der...
Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Rødvinsdruen syrah er en sand klassiker, som hører til i de sydfranske vinregioner. Syrah kan repræsentere både den...