Vin til ost - Sådan finder du vinen til alle typer af ost

At matche den bedste vin til ost kan være en spændende opgave. Jeg kan allerede nu afsløre, at jeg ikke går den traditionelle vej med rødvin til ost, men mere i retning af mousserende vin og champagne med god syre. Nogle vinkendere vil formentlig nikke genkende til mine tanker hvor andre uden tvivl vil ryste på hovedet. Jeg er ikke spor snobbet med vin, men vil blot gøre mit for, at vin kommer på niveau med menigmand og alle os andre, der godt kan elske et godt glas vin. Her i artiklen skal det nu handle om vin til ost!

Vin til ost - Sådan finder du vinen til alle typer af ost

🥇Dagens tilbud på hvidvin

"  Beer Club Riesling - 375ml Vintage - 2018 Taste - dry Origin - Mikkeller Vineyard Produced by Weingut Meierer"

60 kr.
120 kr.

Den bedste vin til ost har syre

At komme i mål med og finde den bedste vin til ost, som matcher alles smag rundt om bordet - kan være lidt af en udfordring. Nogle er til den dybe lunkne rødvin, som der, bevares, vil gå fantastisk med skarpe oste. Vil man kunne nyde det fulde smagsindtryk af osten der smages, vil jeg til hver en tid anbefale en vin med god syre.

Som jeg kort kom forbi i introen vil nogen rynke på næsen af min idé om hvidvin og bobler til ost, men der er en mening med galskaben.

Går man med syrerig vin til ost med, vil man få stor gavn af syrens egenskaber. Syren i vinen har den store fordel, at munden ‘renses’ mellem hvert stykke ost. Man får dermed et godt udgangspunkt for den næste smagsoplevelse.

Det er nok i sidste ende en smagssag, men min tilgang hertil er, at syren i vin fungerer godt som modspil til fedmen i ost. Det er selvfølgelig en anden spise, men vin til laks kræver også en syrlig vin.

Det søde ostetilbehør har betydning

Ofte serveres ost med sødt tilbehør, f.eks. syltetøj. Det søde ostetilbehør er en vigtig position på en ostetallerken. Dog konflikter det søde ofte med rødvins bidske tanniner, men kan ligeså skabe forvirring for visse hvidvine.

Mange vil formentlig værdsætte en kraftfuld amarone rødvin til gorgonzola osten, hvilket formentlig hænger sammen med, at vin ofte har spor af sødme fra tørringen af druerne.

Tør du bevæge dig i hvidvin og champagne til ost vil du uden tvivl overraske dine gæster, og ikke kun sætte deres smagsløg på prøve, men ligeså deres formentlig klassiske tilgang til, at rødvin er den bedste ost til rødvin…

Nedenfor vil jeg forsøge og komme forbi de klassiske oste, som man oftest ser på de danske ostetallerkener, og hvilken vin jeg vil anbefale hertil:

Vin til friske oste

Kategorien ‘friske oste’ dækker over oste, der kan spises umiddelbart efter de er fremstillet. Af eksempler på friske oste kunne være kvart, smelteost, flødeost, rygeost o.l. Det er også i denne kategori at man finder frisk gedeost.

At finde den bedste vin til friske oste kan have flere udfald alt efter typen af ost. Kan man finde en af de tørre hvidvine; Sancerre, Pouilly-Fumé eller måske en sauvignon blanc fra New Zealand - er man god på vej mod den bedste vin til ost - specielt gedeost!

Er udgangspunkt en frisk smøreost vil en tør rosévin i Provence-stilen være et godt bud. Er man ovre i feta, ricotta og mozzarella vil en Chenin Blanc, pinot grigio eller en kold Beaujolais rødvin ej heller være et dumt valg.

Vin til faste oste

I denne kategori finder man f.eks. Gruyere, parmesan, Manchego, Primadonna, Comté, Pecorino, lagret cheddar o.l. faste oste.

Den bedste vin til faste oste vil være en halvtør vin med en frisk syre. Det kunne være en tysk riesling eller en Bourgogne hvidvin. En god tommelfingerregel vil være, at man mixer vin og ost fra samme land - et tip fra min sommelier-ven jeg sent vil glemme. Jeg har kun haft succes med denne fremgang.

En Rioja rødvin eller måske en Bourgogne hvidvin til Manchego vil gøre sig godt til ostens nøddeagtige træk.

Den bedste hvidvin til faste oste skal være kraftig og i stil med en amerikansk chardonnay eller en hvid Bourgogne i samme stil. Den bedste rødvin til f.eks. fast komælksost kunne være Rioja, bordeaux eller Chianti - hvis man insisterer på rødvin til osten.

Vin til hvidskimmeloste

I kategorien hvidskimmeloste finder man både brie og Camembert. Hvidskimmeloste er klassiske oste på et ostebord der både fuldender og afslutter det på bedste vis. Nu kommer boblerne! Find en god flaske champagne frem - det er et godt bud på den bedste vin til hvidskimmelost!

Vil man holde sig til hvidvin kan man se i retning af en sprød grüner veltliner fra Østrig eller en aroma-og sødmefyldt Gewurztraminer.

Vin til blåskimmeloste

Blåskimmeloste er nok den kategori på et ostebord man enten kan elske eller hade. Det er bestemt ikke en ostetype for sarte sjæle. En ostetype der kan give kuldegysninger blot ved tanken om oste-dunsten der siver ud af den blå-pigmenterede ost. Andre elsker dem!

I kategorien blåskimmelost finder man f.eks. Gorgonzola, Roquefort, Danablu, Skt. Clemens og Stilton. De kræver hver og en en kraftig dessertvin fyldt med sødme!

Er der nødder på ostebordet og vil man ændre kurs fra rød-, hvid- og rosévin kan en Tawny portvin være et godt bud. Er der derimod serveret frugt som ostetilbehør kunne man se i retning af en Ruby portvin.

En halvtør demi-sec Champagne kunne også være et godt bud på den bedste vin til blåskimmelost.

Vin til røgede oste

Er der serveret røget ost vil en sød Gewurztraminer fra Alsace stå flot til den røgede osts røgsmag. Ligesom til friske oste vil Pouilly-Fumé eller en Sauvignon Blanc fra Loire også gøre sig godt til de let røgede noter.

Bedøm denne artikel
156 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 14. juli 2020.