Vin til sushi, hvilken vin passer til sushi? Få svaret her!

Det og vælge den bedste vin til sushi, eller hvilken som helst anden spise for den sags skyld - kan være lidt af en opgave. Her i Danmark forbinder vi fint sushi og vin med hinanden, men i Asien vil man formentlig få serveret en god sake øl i stedet. Der findes dog et par oplagte valg når vi taler vin til sushi, læs med nedenfor - og få indspark i øjenhøjde, som kan løfte enhver sushi middag!

Vin til sushi, hvilken vin passer til sushi? Få svaret her!

🥇Dagens tilbud på hvidvin

"Én mark. Tre germanske armaturer. En aromatisk eksplosion - giver en fantastisk god vin! Og endda til halv pris! Desværre kun 2 paller til denne sindssyge pris... Fechner-brødrenes..."

70 kr.
150 kr.

Hvilken vin passer til sushi?

Det oplagte valgt vil være og svare hvidvin og rosévin. Begge vil være klassisk og easy going vin til laks, skaldyr og andet lyst kød, hvor vinen ikke må overtage den fine og spinkle smag fra retten.

Det vil være en kunst i sig selv, at matche to gastronomiske kulturer til éen. To kulturer, som på papiret absolut intet har med hinanden og gøre…

Jeg vil dog gå lidt længere, og bevæge mig udover min egen comfort zone, og ligeså inspirere dig til en kombination af rødvin og sushi… Det er faktisk en mulighed, vælger man korrekt.

Vin til grundingredienserne i sushi

Sushi består som bekendt af mange forskellige bestanddele. Nogle grundingredienser i sushi er bl.a.:

 • Rå fisk og skaldyr
 • Wasabi & syltet ingefær
 • Soja

Vin til rå fisk og søde skaldyr skal være frisk og fyldig

Ser man på fisk og skaldyr i sushi er der ofte tale om de fede og søde varianter, herunder f.eks. laks, som er en fed fisk og især rejer.

Fed fisk bør generelt set matches med en vin med god syre, der kan rense ganen efter den olierede fisk, men samtidig også i sig selv indeholde en god fedme. Mangler vinen fedme vil den fremstår sur og tynd sammen med den fede fisk.

Til den fede fisk vil en chardonnay hvidvin være et godt match. Til sødmefulde skalddyr som krabbe, reje, kammuslinger o.l. skal man finde en vin med en god sødme i sig selv. Det kunne være en hvid pinot gris, riesling eller måske en prosecco med lette bobler.

 • Vælg Chardonnay til fed fisk
 • Vælg Pinot Gris, Riesling eller Prosecco til skaldyr

Vin til wasabi og syltet ingefær skal være krydret

Kender du til sushi, kender du også til både den stærkt-smagende grønne wasabi paste og de søde syltede ingefær. To smage der begge fremstår noget stærk, og kræver en god krydret vin.

Får man for meget wasabi eller ingefær under sin sushi middag vil det kunne slå enhver vin ned. Man bør derfor beherske sig med disse to ingredienser hvis man vil nyde vinen til fulde.

Der er dog ingen tvivl om, at wasabi og ingefær klæder sushi umådeligt godt, og bringer gode smagsindtryk med sig.

Et utraditionelt match til mad vil være den aromatiske drue gewürztraminer. En skøn krydret, eksotisk og meget ekspressiv drue, som ofte er svær og sammensætte med mad, men den vil gå fint i spænd med både ingefær og wasabi.

Et andet godt bud på den bedste vin til wasabi og syltet ingefær vil være en rød pinot noir. Traditionelt set vil det være en lidt sart vin, men vælger man de oversøiske kan være meget krydrede og harmoneret derfor fint med udpræget krydret, sød og stærk mad.

 • En aromatisk Gewürztraminer
 • En oversøisk Pinot Noir rødvin

Vin til soja med umamismag skal være rødvin med lidt umami-smag

Der er ingen tvivl om, at man får serveret soja med sushi uanset hvor i verden man tager hen. De to elementer hænger sammen som ying og yang. Når det er sagt, så kan jeg ikke umiddelbart komme på nogen vin, som vil gå helt perfekt til soja.

Jeg ville derfor tage udgangspunkt i hvad sushien består af, og ikke af hvor meget soja du dypper den i…

Soja skal ses som tilbehør til sushi og dermed ikke det dominerende element der skal diktere valget af vin. Man bør nok generelt set ikke overdrive sit indtag af soja under en sushimiddag. Har man fået serveret en tør hvidvin eller den bedste champagne på kortet vil soja dræbe smagen heri fuldstændig.

Er du dog pjattet med dette sorte stads og vil absolut finde en vin til soja? Så bør du se i retning af en rød Bourgogne fra Frankrig. En Siciliansk vin på druen Nerello Mascalese vil også være et godt ud. Begge vil kunne få lidt umamismag og dermed matche sojaen.

 • En rød Bourgogne fra Frankrig
 • En Siciliansk vin på druen Nerello Mascalese

Vin til den mest populære sushi

Man kan også tage udgangspunkt i den mest populære sushi, som kunne være:

 • Tempura

Vin til tempura skal være med fyldigt, med let citrus og fadlagret

Japansk tempura er ofte indbagte, dybstegte store rejer eller fisk. Tempura har i sig selv en forholdsvis neutral smag, og fokus ryger derfor hurtigt i retning af den søde reje eller den tunge oliere dej. Det handler derfor om, og finde en fyldig hvidvin!

Den bedste vin til tempura vil være en oversøisk fadlagret Chardonnay. Det specielle ved netop Chardonnay er, at de ofte altid har lidt citrus over sig, der i kombination med fadlagring, giver en blød og sødmefuld karakter til de hvide dråber.

Det er en vin der vil gå godt til den sødlige, sarte reje, og vinen renser og frisker ganen godt og grundigt op efter den friturestegte dej. Det er samtidig en vin med god fylde, og en smule sødme. Den vil derfor ej heller fremstå mager eller sur sammen med tempuraen.

 • En Chardonnay til tempura

Vin til sushi ruller

Der findes et hav af sjove og spændende sushi ruller. Fællesnævneren er ofte, at de er rullet ind i tang, og kommer i et hav af forskellige variater. De tre mest populære sushi er dog:

 • California roll uramaki
 • Spicy tuna roll
 • Ruller med grønt og kammuslinger

Vin til California Roll skal være fransk eller spansk rosévin

Uramaki er japansk og betyder vendt på vrangen. Du kender dem måske allerede og kan huske deres udseende, men det er ruller hvor tangen er inderst og ris er yderst. Den populære California roll uramaki består af reje eller krabbe, men altid avocado, agurk og gerne lidt miso. Det er den nok allermest populære sushi rulle herhjemme i Danmark.

Et glas af den bedste rosévin man kan opdrive fra enten Frankrig eller Spanien vil gøre sig godt sammen med California rolls.

De søde skaldyr samt den den cremede og fede avocado vil gå perfekt med rosévinens svage sødme, og den friske, sprøde agurk vil harmonere på bedst vis med vinesnf riske krydrethed.

 • Vælg en fransk eller spanske rosévin til California roll

Vin til spicy tuna roll skal være en let og tanninsvag rødvin

Hovedingredienserne i en spicy tuna roll er tun, avocado og chili. Denne sushi rulle må derfor siges og være blandt de nok mest fyrige sushi ruller man kan opdrive. Den er dog utrolig populær!

Generelt set kan hvidvin og chili være en udfordrende kombination, og en let rødvin vil derfor være nærliggende og skele til i stedet.

Den mørke og kødfulde tun i kombination med en kølig vin på Pinot Noir kunne være et godt match. Se evt. gerne efter en vin fra New Zealand, som er ekstra friske og krydrede. De kan fint følge med chili.

Rødvinen bør være lav på tannin, da en hård tannin ikke vil være et godt match til nogen som helst fisk.

 • Vælg en let og tanninsvag rødvin til spicy tuna roll

Bobler til sushi ruller med grønt og kammuslinger

Risene spiller en rolle i stortset alle sushi ruller, og i dem med grønt og kammuslinger er det ingen undtagelse.

Sushi-ris er efter tilberedning rørt op med en sødlig eddike, som giver dem den klistrede konsistent og ikke mindst sødmefulde smag.

Man bør derfor, til al’ sushi, se i retning af friske vine med en smule sødme. Man bør dog ikke gå helt over i en dessertvin

Vil man finde bobler der matcher ruller med grønt og kammuslinger kan man se i retning af Prosecco. Prosecco er et godt valg med sin sprudlende stil og svagt sødlige smag.

 • Vælg Prosecco til sushi ruller med grønt og kammuslinger

Ovenstående forsøg på og simplificere sushi, som er en relativ kompleks spise, håber jeg, kan inspirere til valg af vin til sushi, omend den selvsagt ikke kommer hele vejen rundt. Min lille miniguide til sushi vin kan dog bringe lys over emnet og forhåbentligt hjælpe dig i den rigtige retning.

Bedøm denne artikel
106 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 7. august 2020.

Du vil måske også læse om...

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

Vin til torsk, vælg den bedste vin til lys fisk!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Torsk er i sig selv et utroligt lækkert måltid - så hvorfor ikke lade den bedste vin til lys fisk følge trop? Giv...
Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

Økologisk vin, hvad er det? Få svaret her!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Økologisk vin er en spændende tilgang til vin, som vinder mer og mer indpas i vinbutikker og vinafdelinger rundt...
Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

af Tobias, skribent & vinentusiast
Står du med en vin uden årgang? Så er det ikke det store problem, men hvordan er det så lige med de vine hvor der...
Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

Syrah en god begyndervin, læs her hvorfor!

af Tobias, skribent & vinentusiast
Rødvinsdruen syrah er en sand klassiker, som hører til i de sydfranske vinregioner. Syrah kan repræsentere både den...