Torsk er i sig selv et utroligt lækkert måltid - så hvorfor ikke lade den bedste vin til lys fisk følge trop? Giv evt. torsken selskab i form af forårets og sommerens nye kartofler og urter, eller efterårets og vinterens rodfrugter bagte rodfrugter.
"Så er vi tilbage på pinden igen og jeg har glædet mig til at komme med gode tilbud i løbet af ugen til jer! Vi har RYGENDE travlt og det kan jeg kun takke alle jer for :-) Vi skal feks. pakke..."
Torsk er en fisk med lyst kød og en meget mild smag. Det lyse kød bør i min optik ikke ledsages af en alt for voldsom vin.
Niveauet af kraft og fylde i vinen bør justeres efter tilberedningsmetoden og ikke mindst tilbehøret, og måske ikke det lyse kød i sig selv.
Den bedste vin til kogt torsk serveret med urter og bagte rodfrugter vil være en sauvignon blanc.
Steger du torskefileten med skind på enten pande eller grill, bør vinen have mere fylde og gerne være fadlagret. En god hvidvin til denne tilberedning vil være en oversøisk chardonnay med fylde og kraft.
Ønsker du derimod en rødvin til torsk, vil en kølig bourgogne, beaujolais eller måske den tyske spätburgunder fungere utroligt godt hertil. Tilbehøret det stegte/grillede kød serveres med på gerne have en vis fylde på tallerkenen.
Til dampet eller bagt torsk vil en sancerre, pouilly-fumé eller anden sauvignon blanc-vin generelt set fungere godt.
Til kogt torsk serveret med sennepssauce skal vinen gerne have en smule sødme der kan matche smagsindtrykkene på bedste vis. En oversøisk sauvignon blanc vil være et godt bud på en god vin hertil.
Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Fiskekalenderen.dk, som i øvrigt har en fiskekalender for torsk, hvis man har en lystfisker gemt i sig.
En god tommelfingerregel siger, at alle måneder hvori r indgår, er sæson for torsk. En god, men gammel, tommelfingerregel, der tager afsæt i datidens mulighed for opbevaring af fisk i de varme sommermåneder. I dag er det mere et EU’s fiskekvoter, der afgør, hvor og hvornår der må fiskes torsk i industrien.
Højsæson for torsk er alle måneder, undtagen sensommerens varmere måneder - juli, august og september. Det er specielt omkring nytår, at torskene er store og fede, men ofte få.
Som lystfisker må du dog fange torsk året rundt.
En afrunding og konklusion på den bedste vin til torsk vil være, at man nok aldrig vil gå helt galt i byen, hvis man har en sauvignon blanc eller en oversøisk chardonnay klar i sit vinkøleskab. En kølig bourgogne eller beaujolais vil ligeså fungere godt til torsk.
Har du en lystfisker gemt i dig kan torsk fås ‘billigt’, men ellers skal man nok regne med at betale mellem 150 - 350 kr. kiloet, afhængig af ønsket udskæring. I 1911 var gennemsnitsprisen blot 19 øre kiloet, wow!