Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

Står du med en vin uden årgang? Så er det ikke det store problem, men hvordan er det så lige med de vine hvor der ikke står årstal på flasken? Skal de drikkes hurtigere? Er de mindre gode? Og alle de andre gode spørgsmål vil jeg forsøge og besvare lige her i mit skriv, læs med!

Vin uden årgang, non vintage vin, hvad er det?

Vin uden årgang, hvordan er det lige med dem?

Nogle vine beskrives bl.a. ud fra, hvor de er dyrket, på hvilke druer og ikke mindst under hvilke metoder. Herudover finder man også ofte information omkring vinens alder or årgang. Står du med en vin i hånden, som ikke har et årstal anført på flasken? Så er det absolut ikke noget problem, og du behøver ikke vende og dreje den mere, i håbet om, at du spotter det. Det skal nok stå på vinetiketten hvis det stod der.

Vine beskrives også ofte med information omkring deres tilblivelse. Tilblivelsen er afgørende for om man står med en økologisk vin, en biodynamisk vin eller, hvis intet nævnt, er det formentlig, blot en konventionel vin, hvilket trods alt ofte er tilfældet.

Vinbonden kan have et ønske om, at hans vin skal have en helt bestemt smag og stil, som ikke nødvendigvis skal afhænge af, om høståret har været godt eller dårligt. Så laves der en vin, som er sammensat af flere forskellige årgang, og dermed opfylder ønsket til smag og stil.

Man ser også vine der er fremstillet på flere forskellige druer, som kan fremstå både med og uden årgang angivet på etiketten.

Hvad betyder vinens årgang, årstallet på flasken?

Årgangen / årstallet på vinen, henviser til det år, hvori druerne er plukket.

Udpenslet yderligere kan årgangen på en flaske vin forklares med, at det henviser til høståret, altså det år, hvori druerne er plukket af vinstokkene. Årstallet er derfor ikke et udtryk for hvornår vinen er lavet færdig.

Det kan i øvrigt tage vidt forskellig tid at lave en flaske god barolo og en flaske frisk rosévin. Dertil skal det siges, at årgangen har helt forskellig vægt på sådanne vine. Selv den bedste rosévin bør dog, ofte, drikkes frisk og ikke gemmes.

Rosévin årgang, hvilken betydning har den?

En god tommelfingerregel siger, at man bør købe en rosévin så ung som muligt. Rosévin skal helst være frisk og er som regel bedst i året druerne er høstet i.

Sammenholder man betydningen af årgangen på en rosévin med f.eks. en rødvin, barolo - så bør det nævnes, at det tager flere år at lave en barolo. Af samme årsag vil man derfor ej heller aldrig kunne drikke en barolo, sågar finde den i handlen, det samme år, hvori druerne er høstet. Og selv når den så endelig lander hos din vinpusher, kan de røde dråber have godt af at modne lidt i flasken førend den åbnes.

Hvad betyder NV på vin?

NV betyder non vintage, som oversat betyder ingen årgang.

Hvornår er vin uden årgang fra?

Vine uden årgang er vine fra mange årgange.

En god årgangsvin anses af vinelskere for bedst når den varierer fra årgang til årgang. Sagt med andre ord forventes det, at årgangen afspejles i flaskens indhold - både i smag og stil. Eksempler på forventninger til årgangsvin kunne være:

  • Et koldt år må gerne afspejles i vin, der er rank og har en høj syre
  • Et varmt år må gerne kunne fornemmes og smage som moden frugt, sødme og alkohol

Vin uden årgang er ikke fra én bestemt årgang, og er resultatet af en perfektionistisk vinbonde, som ønskede, at skabe en bestemt smag og stil i sin vin. Ved og lave en blandet vin vil man komme helt udover at være afhængig af, om høståret har været godt eller skidt, varmt, tørt, vådt eller koldt. Det er helt genialt!

Derfor skal du prøve non vintage vin

En udbredt misforståelse er, at vin uden årgang er mindre fine eller interessante. Det er bestemt ikke tilfældet.

Der er afgjort nogle fordele ved og gå efter non vintage vin, vin uden årgang - når du næste gang skal købe vin online, i en vinbutik eller i supermarkedet. Der er tilmed klare fordele ved at vælge denne type vin.

Non vintage vin er altid drikkeklar!

En stor fordel ved non vintage vin er, at den altid er drikkeklar og moden i samme øjeblik at den rammer hylderne. Mange vine med årgang har brug for ekstra modning i flasken, selv efter de er sat til salg. Den modning har en non vintage vin for længst gennemgået. Du kan derfor med ro i sindet skrue din proptrækker i den årgangsløse vin og hælde op.

Smagen sidder altid lige i skabet

Smag og sti er selvfølgelig en interessant størrelse når vi taler vin. Hvad du smager og sætter pris på i en god flaske vin er måske anderledes end hvad andre ønsker.

Pointen er, at vinbonden kan blande vin fra en kølig årgang med en vin fra en varm årgang og måske tilmed blande en ung frisk vin med ældre fadlagret vin. Det er vinbondens ønske til smag og stil, som kommer til udtryk i vin uden årgang, og det er virkelig spændende!

Vinens smag rammer derfor altid plet og har den af vinbonden ønskede balance i smag og fylde. Man vil derfor ikke opleve, at ens yndlingsvin det ene år er sur og mager, og alt for sød og tung det næste. Vinbonden kan skifte retning, men oftest går man dog efter den samme stil år efter år.

Man kan vel næsten kalde det smagsgaranti på vin. Så vælger du en non vintage vin er det din garanti for, at vinen eri balance og harmoni, og at den altid vil smage nogenlunde identisk med tidligere ‘årgange’ og køb af selvsamme.

Berømt vin uden årgang er populært

Et af vinverdenens helt store emner er årgange. Det er nørdet og interessant at gå op i årgange og sætte sig ind i hvad man kan forvente sig, af en vin, fra vinområde X, i årgang Y.

Det er nok også oftest vin med årgang der stiger voldsomt i pris, hvis de er af en ældre og eftertragtet årgang.

Vidste du, at champagne, altså den fineste og dyreste mousserende vin, som udgangspunkt er non vintage? Det vil nok overraske de fleste! Forskriften for den bedste champagne er netop at sammensætte en cuvée af forskellig slags stille vine, inden man sætter andengæringen i gang i flasken. Andengæringen skaber boblerne man kender fra champagne, og er en vigtig del af champagnemetoden - fremstilling af champagne.

Champagne uden årgang, en fornem opgave

Det er en meget fornem opgave, at skabe fine vine uden årgang. De fleste champagnehuse vælger dog også at lave årgangschampagne fra druer, der udelukkende er høstet i samme år.

Årgangschampagne har årstallet stående på flaskens etiket. Det er kun i gode høstår, at man laver årgangschampagne.

En anden sjov detalje vil være, nu vi taler champagne uden årgang, at portvin faktisk også oftest er et blend af flere årgange. Der findes dog undtagelser hvor årgang som eksempelvis vintage eller late bottled vintage har betydning.

Afrunding af vin uden årgang, kan det drikkes?

JA! Vin uden årgang kan være mindst lige så fantastisk og spændende, som vin med et årstal på flasken. Er der ikke anført et årstal på etiketten, er indholdet en blandingsvin med flere forskellige årgange i sig. De er altid drikkeklar, og har man fundet sin favorit kan man roligt købe den gang på gang. Smag og stil styres af vinbonden, og ikke at vind og vejr.

Bedøm denne artikel
152 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 7. september 2020.
T