Vinkøling anno 2021, alt om afkøling af vin i vinkøler!

Skal dine gæster forkæles med et glas mousserende vin eller en frisk hvidvin, er det alfa og omega, at den serveres afkølet, og forbliver det. Vinkøling kan i dag opnås med en vinkøler. Med sådan en maskine i hjemmet, er du garanteret en god serveringstemperatur af al’ vin der kræver kølig servering. Det kan næsten ikke blive nemmere og servere afkølet vin!

Vinkøling anno 2021, alt om afkøling af vin i vinkøler!

🥇Dagens tilbud på vinkøleskab

"Halv-stor fritstående vinkøleskab med to temperaturzoner (5-12°C og 12-20°C) og plads til 94 flasker. Med god vin følger også godt udstyr. Med dette halvstore og fritstående..."

8950 kr.
11990 kr.

Vinkøling challenge...

Gæsterne er ankommet, stemningen er i top og du hælder et glas kold mousserende vin op til den ene og et glas af den bedste sommervin du har kunne finde for penge til en anden. Begge er dejligt afkølet, og lige præcis klar til servering. Gæsterne sukker afslappet efter en lille slurk af dråberne… du har ramt den perfekte serveringstemperatur!

Lyder det for godt til og være sandt? Måske fordi, at du indtil i dag - har kastet vinen i fryseren lige før gæsterne ankom eller brugt “jeg lægger lige flasken på køl nu, så er den klar til på lørdag”-teknikken?

Jeg kan nok allerede nu afsløre, at du vil falde for emnet vinkøling og måske allerede i dag svinge kortet - hvem ved?!

Jeg har selv brugt diverse husmorråd - lagt flasken på køl et par dage før samt mange andre hjemmeudviklede “teknikker”, når det handlede om og få afkølet min vin - måske ofte hurtigst muligt… Jeg har dog gang på gang måtte sande, at ramme den bedste serveringstemperatur er doable, men og bevare en kølig vin indtil flasken er tom er nær umuligt. Man kan jævnligt frekventere sit køleskab med en åben flaske, men…

Sådan afkøler du vin på den nemme (-og hurtige) måde

Et glas kold hvidvin der serveres ved den rette serveringstemperatur, og bevarer denne lige indtil flasken er tom - det er formålet med en effektiv afkøling af vin - i en vinkøler.

Et vinkøleskabe er ideelt til opbevaring af vin ved en helt bestemt temperatur. Det er vejen frem hvis man vil sikre sine vines konstante temperatur under lagring, men afgjort også op til en servering.

En flaske rødvin, f.eks. en pinot noir, som anbefales serveres lettere afkølet, kan hurtigt tage varmen til sig grundet sin mørke flaske. Når først flasken fanger solen stråler vil det gå stærkt med opvarmning af glasset og dermed indholdet indeni.

Vi har her hos Vinico samlet de bedste vinkøleskabe fra danske netbutikker. Vi håber og kunne inspirere dig til en god og effektiv afkøling af vin. Dog vil jeg først lige give dig lidt baggrundsviden til og kunne træffe valget om hvilken type vinkøler du skal gå med.

Hvad er vinkøling, en vinkøler, bowle osv.?

Ordet vinkøling dækker over mange forskellige måder og afkøle vin på. vinkøleskab, champagnebowle og mange, mange andre. Du kender formentligt de to, men der vil sikkert også være nogen du, og jeg for den sags skyld - (endnu) ikke kender til. De mest klassiske er:

 • Vinkøler (uden elektronik)
 • Vinkøleskab
 • Champagnebowle

Formålet med hver og en afkølingsform er og give din vin den rette serveringstemperatur, og holde den kold under serveringen.

Vinkøling i en vinkøler

En klassisk vinkøler er ikke elektronisk, men blot en cylinderformet beholder, som kan rumme én flaske vin.

Man kan både få en smal vinkøler til vinflasker, men også de en bredere champagnekøler, der selvsagt er tilegnet de lidt større dimensioner en champagne har.

Man kan dog fint anvende en vinkøler til vin til champagne, og omvendt - hvis dimensionerne tillader det. Dråberne bliver kolde uanset hvilken vinkøler du placerer dem i...

Vinkølere kommer i både plast, metal o.l. materialer. En vinkøler i plast skal i fryseren op til servering, og inden flasken placeres heri. Det samme kan man gøre med en vinkøler i metal, men ofte vil kølerens isolerede vægge holde fint på kulden fra vinflasken.

Nogle vinkølere er lige lidt bredere end flasken og man kan derfor snige et par isterninger ned ved siden af flasken.

 • + Kræver ingen strøm
 • + Nem og let tilgængelig vinkøling
 • + Kan fint tages med på terrassen
 • + God til opbevaring af åben vin
 • - Mister sin kølende effekt henover et par timer/li>

Vinkøling i et vinkøleskab

Man kan få vinkøleskabe mange forskellige dimensioner, både hvad angår de indre mål samt antallet af flasker. Hertil kommer de i et hav af designs, farver m.m.

Et klassisk vinkøleskab har ofte mindre dimensioner end f.eks. et champagne køleskab, som er specifikt tilegnet champagneflasker, der alt andet lige (-og ofte) har en større diameter. Du kan dog fint anvende et vinkøleskab til vin, til champagne og omvendt. Dråberne bliver kolde uanset hvilket køleskab du placerer dem i...

Jeg har set vinkøleskabe med dimensioner der kun kunne indeholde blot én flaske vin, men jeg har også set modeller der kunne rumme op til flere hundrede flasker. Hvilken variant der er det bedste valg for dig afhænger nok af dit behov for afkøling. Jeg har i dag selv et større vinkøleskab med flere kølezoner, som jeg bruger til lagring af gemmevin, men også til vin der skal serveres. Jeg har herudover en mindre model der kan tage 6 vin- eller champagneflasker. Den står i køkkenet og er ofte blot pakket med hverdagsvin.

 • + Holder altid dråberne kolde
 • + Vin er klar til servering med det samme
 • + God til opbevaring af lukket- og gemmevin
 • - Kræver strøm og tages ikke lige med på terrassen

Vinkøling i en champagnebowle

Har du fundet den bedste champagnebowle frem fra gemmerne og står den nu klar til og blive fyldt med flasker? I så fald er det vigtigt og lægge allerede afkølede bobler, vine o.l. drikkevarer heri. Det tager lang tid og afkøle drikkevarer i en champagnebowle hvis udgangspunktet er stuetemperatur.

At afkøle vin i en champagnebowle er ikke raketvidenskab, men det kræver lidt forberedelse og tanke:

 • Drikkevarerne skal være afkølet inden de kommes i bowlen
 • Fyld bowlen med kold vand og isterninger
 • Lad den få en placering i skyggen

Champagnekøleren er det perfekte valg til når drikkevarerne flyder og er åbne. Den er dog lidt klodset og placere på bordet med mad osv. Du kan evt. kombinere bowlen med en traditionel vinkøler - hold de lukkede flasker i bowlen og de åbne i hver sin vinkøler. Så er forudsætningerne for god serveringstemperatur på plads!

 • + Dekorativ servering af dråber
 • + Ingen behov for strøm
 • + Tages fint med på terrassen
 • - Kræver store mængder is
 • - Den køle effekt aftager og kræver løbende ny is

Sådan vælger du den rette vinafkøling

Vinafkøling er en alsidig ting, som kan foregå på mange måder. Læs blot om de få metoder jeg har nævnt ovenfor.

Der er stor forskel på de forskellige måder og nedkøle vin på, og det er derfor vigtigt, at du tænker over hvad dit behov er. Du kan evt. indsnævre dig til ved og tænke over nedenstående:

 • Skal drikkevarerne altid være klar til servering?
 • Skal du kunne afkøle vin på terrassen?
 • Har du strøm til rådighed?
 • Ønsker du og afkøle gemme- eller serverings vin?
 • Er det afkøling af åbne eller lukkede flasker?
 • Hvor mange flasker skal du kunne afkøle?
 • Skal den stå på bordet, på en fod/stander eller noget tredje?
 • Skal din vinkøler anvendes inde eller ude?

Hvert og et svar leder dig i retning af den bedste vinkøler til formålet.

En effektiv vinafkøling foregår i en vinkøler med dobbeltvæg. Dobbeltvægge fås i både vinkølere, vinkøleskabe, champagnebowler m.m. En vinkøler med dobbeltvægge vil med sin termoeffekt holde langt bedre på kulden, og dermed holde serveringstemperaturen på dråberne over længere tid.

Vinkøler til fest

Skal du holde fest og kræver det afkøling af mange flasker vine, bobler, spiritus m.m. kræver det selvfølgelig en vinkøler med plads til mange flasker. Jeg vil klart anbefale et vinkøleskab til fest og farver.

Findes det ikke allerede i hjemmet kan det virke som en større investering, men du har den jo også efter festen. Ønsker du ikke og spendere flere tusind op til en kan du også fint rydde et par hylder i køleskabet og afkøle dine dråber heri. Du bør dog være opmærksom på, at fleste køleskabe køres med et køleniveau på mellem 3 og 8 grader. Du bør derfor tage flaskerne ud før serveringen, så de når og få lidt varme - og dermed opnå den rette serveringstemperatur.

Har du god tid (- og rigeligt med penge) vil et indbygget vinkøleskab tiltrække sig opmærksom som bare pokker. Det kan være et vinkøleskab under trappen eller indbygget i køkkenet. Disse kræver dog lidt mere arbejde end et fritstående vinkøleskab, som man jo blot sætter strøm til.

Vinkøler til bord

Solen skinner, humøret er højt og en vinkøler til bord er netop fundet frem, hvori du placerer den åbne flaske bobler, som nu vil holde sin temperatur i mange timer. Et scenarie der er meget overkommeligt og opnå....

Står solen højt vil temperaturen på en vinflaske hurtigt stige og snige sig derop af. Specielt hvis den fra tid til anden er glemt i solens stråler. Ønsker du og undgå en opvarmet og lunken vin bør du selvfølgelig ikke stille den i solen, men holde den i skygge, og ideelt set i en vinkøler på bordet.

Udvalget af vinkølere til bordet er stort, og de kommer i et hav af designs og farver. En populær variant er en der står på fod så den kan placere ved siden af bordet. En vinkøler på fod tager ikke plads på bordet og kan fint rykkes rundt.

Bedøm denne artikel
82 stemmer, gennemsnit 4.6 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 25. juli 2020.