Vinsmagning: Guide til privat vinsmagning - sådan gør du!

Vil du blive klogere på vin kan du enten vælge den teoretiske tilgang hvor du køber dig fattig i vinbøger, gennemsøger Google og ser timevis af Youtube videoer om vin… En privat vinsmagning i hjemmet kan være det perfekte alternativ. Med en god vinsmagning følger den praktiske erfaring, som fint lader dig veksle - eller måske helt udskifte den teoretiske tilgang. Smagsprøver på vin - mums! Jeg vil her i mit skriv give dig en guide til vinsmagning, som du kan udføre derhjemme i godt selskab.

Vinsmagning: Guide til privat vinsmagning - sådan gør du!

En privat vinsmagning er sjov og giver praktisk erfaring

Jeg vil nedenfor gennemgå de punkter en ‘normal vinsmagning’ kunne bestå af og samtidig give mit personlige indskud. Jeg håber at mine indskud kan bløde hele en teoretiske vinverden lidt op og gøre vinsmagning til en sjov måde hvorpå man kan blive klogere på vinens verden i godt selskab. Alt i mens, at man smager på herligheder!

Jeg har gennem min tid som amatør vinentusiast besøgt en del professionelle, men også private vinsmagninger. Jeg har selv afholdt en lille håndfuld hvor jeg stringent har holdt linjen, men afgjort har lagt op til spas og løjer undervejs.

Jeg er ikke spor snobbet med vin, men sætter selvfølgelig pris på et godt glas fyldig rødvin, en tør og sød hvidvin, en frugtig rosévin o.l. Jeg håber at min tilgang til vinsmagning kan bløde emnet lidt op. Det skal også være sjovt…!

Vælg de rigtige vinglas

At vælge de rigtige vinglas kan for nogen have en stor betydning for vinens smagsoplevelse hvor det for andre ikke har den store betydning.

Går man op i hvilket vinglas man drikker sin vin af eller vil man imponere gæsterne, som måske/måske ikke har viden herom - så bør du pakke eventuelle åbne ballon vinglas væk og finde dine tulipanformede vinglas frem i stedet. Grassl, Riedel, Zalto o.l. mærker indenfor vinglas er gode bud på ‘rigtige glas til vinsmagning’.

Skal det være ‘vinglas på budget’ eller betyder det måske bare ikke det store for dig, men du vil alligevel gøre det rigtigt - så se i retning af Spiegelau Authentis-serien. Det er super glas til en skarp pris.

TIP. Du kan med fordel tilbyde dine gæster flere glas så man kan vende tilbage til en vin og se hvorvidt den udvikler sig over tid. Så husk rigeligt med vinglas til vinsmagning...

Vælg få gode og ikke for mange vine

Det er nok ingen hemmelighed, at et stort spændende vinprogram kan lokke en del vinentusiaster til vinsmagning - dog vil jeg slå et slag for, at man i stedet udvælger få gode frem for mange vine.

Under en vinsmagning vil man allerede fra vin nr. to opleve hvordan det bliver sværere og smage detaljerne i vinen, og efter nr. ti vil det være umuligt. Humøret vil være højt - medmindre man bruger en spyttespand, men ellers vil de fleste miste evnen til og smage de fine nuancer i god vin efter et par glas.

Ganen vil være påvirket af de tidligere vine man har prøvesmagt og man vil derfor med garanti opleve, at vin nr. 1 smager anderledes dagen derpå.

Hvor mange vine din private vinsmagning skal bestå af er selvfølgelig op til dig, men vil du have et godt råd - så stop ved maksimalt 8 vine. Allerede her ville jeg måske dele vinsmagningen op i flere dele. Eventuelt adskilt af et par timer med anden aktivitet samt mad og drikke.

Rækkefølgen af vin har en betydning

En god tommelfingerregel siger, at man skal starte en vinsmagning med de letteste og mest syreholdige og afslutte med de mest koncentrerede og/eller fadlagrede vine. Du kan eventuelt spørge butikke til råds så du får rækkefølgen optimeret.

Skal du arrangere vinsmagning med vin du allerede har købt og har stående - og kan derfor ikke spørge en vinhandler til råds? Så scan de enkelte vine med Vivino app’en og start med den billigste og slut med den dyreste. Det er ikke altid en farbar vej, men er du på helt bar bund burde metoden kunne give dig et praj om rækkefølgen.

TIP. En ulempe ved og vente med de dyre og elegante vine vil være, at man ikke smager dem optimalt, men spejlvender du rækkefølgen vil de billigere og mindre koncentrerede vine smage som daggammel saftevand.

Vælg vine du kender og holder af

Er formålet med vinsmagningen at alle deltagere skal prøve noget nyt og ukendt bør du vælge nye vine. Vil du omvendt imponere dine gæster og give dem en god smagsoplevelse til din vinsmagning kan du udvælge en række vine du kender. Det kan også være sig en bestemt drue, område eller tema. Dine gæster vil uden tvivl sætte pris på en kort fortælling om vinen og mærke din gejst og interesse herfor. Det er alt andet mere spændendende end blot og ‘smage noget vin’

TIP. Jeg har altid selv i egne private vinsmagninger udvalgt en eller flere yndlings vine der kunne præsenteres med en god historie. F.eks. om hvor jeg drak den første gang, hvad jeg selv smager i den o.l. Du kan evt. også udvælge vine der kunne have en betydning for dig og dine gæster, f.eks. at smage en vin fra det feriested i besøgte i somemrs eller fra der I stod på ski vinters.

Ens kreativitet med udvælgelsen af vine vil blive belønnet i form af godt selskab og gode stunder.

Vinens serveringstemperatur

For nogen vil det at skulle tage højde for en bestemt serveringstemperatur blive lidt for snobbet, men omvendt er det ikke en stor udfordring man står overfor. Den rigtige serveringstemperatur vil uden tvivl skabe de bedste rammer for den gode vin du vil servere under din vinsmagning.

Nogen gange går jeg selv meget op i serveringstemperatur og andre gange kommer vinen direkte på bordet. Dog kan du følge den her mini guide hvis du vil ramme nogenlunde rigtigt:

 • Rødvin bør servere ved 16-18 grader. pinot noir må gerne være en snert køligere og generelt hellere lidt for kold en varm.
 • Hvidvin bør serveres ved 10-12 grader.
 • Mousserende vin bør serveres ved 6-8 grader.

Hvor langt rækker én flaske vin til en vinsmagning?

En tommelfingerregel siger, at en flaske vin på de normale 750 ml kan række til en 8-10 glas. Det afhænger selvfølgelig også af hvordan og af hvem der hældes op.

Er man detaljer ved en professionel vinsmagning vil en flaske vin ofte række til 10-12 glas.

Jeg har altid gået efter devisen om, at én flaske vin rækker til 8 glas. Så kan man smage vinen over længere tid og eventuelt tilmed vende retur efter en rum tid og smage dens udvikling henover vinsmagningen.

TIP. Et tip til værten. Afholdes vinsmagningen uden spyttespand, kører lounge musikken i højtalerne og er humøret højt - så bør du nok sikre dig, at de flasker vin der skal serveres til sidst under vinsmagningen har en +1. Jo længere frem vinsmagningen kommer, desto mere plejer der og blive hældt i glassene - specielt hvis deltagerne selv skænker vinen.

Husk skriveredskaber - fat papir og blyant

At skrive noter om den vin man smager under vinsmagningen kan for nogen være en god måde og huske det man har smagt. Det er også ofte en god idé og skrive lidt ned - måske blot i ren stikordsform, om de enkelte vine - så man kan vende retur til en tidligere glas og sammenligne på kryds og tværs.

Nogen ynder og give vinene karakter, nogle skriver noter og andre lader hukommelsen stå sin prøve. Det er individuelt og en smagssag. Dog synes jeg det med karakter er en sjov og let øvelse der kan give en god diskussion om hvilke af de til vinsmagningen præsenterede vine der smagte hvem og hvorfor.

Tænk hvis du finder den helt perfekte rødvin, hvidvin eller måske rosévin under en vinsmagning - så skal du kunne skrive navnet ned på vinen. Du kan selvfølgelig også finde kameraet på telefon frem og tage et billede, men skrift kan noget…

God mad komplimenterer god vin

De fleste vine - specielt italienske og franske - gør sig godt med mad til. Det er sjovt og få serveret et par hvidvine - måske en hvid og en rød, til en forret og et par rødvine til hovedretten. Det behøver selvfølgelig ikke og være spor avanceret. Jeg giver blot lidt idéer.

Nippemad, som f.eks. tyndtskåret skinke, ost, salami, brød o.l. vil være helt perfekt. Dog vil tungere vine måske kræve lidt kraftige mad. Kraftig ost kan sagtens gøre ud for det og fint komplimentere den tunge og dybe rødvin.

TIP. Mørk chokolade kan også være en god spise til de tungere vine. Det er naturligvis en smagssag. Jeg sætter selv pris på lidt nippemad til vinsmagning.

Forskellige typer af vinsmagning

Du bestemmer selvfølgelig selv hvilken type privat vinsmagning du ønsker for dig og dine gæster. Jeg vil dog alligevel nedenfor komme forbi et par af de mest ‘normale’ variationer. Måske du vælger én af typerne - måske du mikser to eller flere af dem.

Vinsmagning som blindsmagning

Har man en basal viden om vin vil blindsmagning kunne løfte ens viden og praktisk erfaring op på et nyt niveau. Jeg kan varmt anbefale og eksperimentere med blindsmagning hvis man vil give sine gæster en øjenåbner. Måske man brillerer, måske man falder igennem med sin viden om vin. Under en privat vinsmagning i hjemmet er man i godt selskab og der findes, i min optik - ingen forkerte smags-fortolkninger af vin. Vin kan smage vidt forskelligt alt efter hvem der smager den.

Udover den åbenlyse ‘konkurrence’ i og kunne gætte hvilken vin man smager under en blindsmagning - vil man også også kunne få af-eller bekræftet sine vin-fordomme om bestemt vine.

Vinsmagning - semi-blindsmagning

Føler man sig ikke helt rustet til og gå all-in på en total blindsmagning - værten og/eller selskabet i sin helhed - så kan man gå med en semiblind vinsmagning der kan foregå på flere måder:

 • Du kan lade gæsterne kende vinene I skal smage på forhånd
 • Du kan lade gæsterne kende serveringsrækkefølgen

Man kan have en holdning til om man gør noget halvt eller helt, men en semiblind vinsmagning kan faktisk også være en overraskende og ikke mindst sjov udfordring for selv den garvede vinkyndige, da de fleste - uagtet niveau - stort set altid falder i.

Er du deltager til en semiblind vinsmagning kan du selvfølgelig blot læne dig tilbage og nyde vinen, men er du derimod værten for vinsmagningen får du her lige et par tips med på vejen:

 • Hæld vinene i nummerede karafler (skriv nummeret i bunden af karaflen så ingen kan se det)
 • Lad deltagerne bytte rundt på dem

Blindsmagning er en sjov konkurrence i godt selskab

En konkurrence vinsmagning i godt selskab er fantastisk underholdning på alle punkter - specielt hvis deltagerne har en basal viden omkring vin. Vinsmagning er en god måde og tilegne sig lidt praktisk lærerig erfaring. Øvelse gør mester!

Der findes typen der hoverer og typen der inddrager andre i sine tanker undervejs. Det er sidstnævnt type der vil få mest succes under en vinsmagning. Når det er sagt kan vi alle smage en vin forskelligt og drage forskellige konklusioner - der er selvfølgelig et facit, men vejen og snakken dertil er det spændende punkt i en vinsmagning - hvis du spørger mig…

Konkurrence blindsmagning - sådan gør du

Inddel deltagerne til din private vinsmagning i to hold og lad dem dyste i deres vinviden. Et pointsystem til vinsmagning når det blev gættet korrekt kunne hedde sig:

 • Land (+1 point)
 • Område (+2 point)
 • Årgang (+2 point)
 • Primære druesort (+2 point)
 • Producent (+4 point)

Det opsatte pointsystem til vinsmagning ovenfor tager udgangspunkt i sværhedsgraden af de forskellige punkter. Tænk lige og få fuld plade med 11 point…

Efter hvert hold har givet diskuteret sig frem til det bud de vil komme med, kan vinen afsløres, og point uddeles.

Emner til vinsmagning

Om man vælger et decideret emne til vinsmagning eller en anden tilgang skal ikke sætte en stopper for oplevelsen det nu engang er. Så lad dig ikke skræmme af mine forslag nedenfor. Hvis du skal til og planlægge din første private vinsmagning kan det måske virke voldsomt og gå så meget i detaljen - så springer du selvfølgelig blot ‘emnet’ over - og går med idéen om og servere vin du selv holder af. Præcis som jeg foreslog tidligere i mit skriv.

Til dig der ønsker et emne til vinsmagning - læs med:

 • Smag forskellen på druetyper fra forskellige verdensdele, f.eks.:
  • Syrah/Shiraz fra det nordlige Rhône, Italien, Australien og Californien.
  • Pinot Noir fra Bourgogne, Tyskland (Spätburgunder), Østrig, Californien og Sydafrika.
  • Grenache fra det sydlige Rhône (Châteauneuf du Pape, Rasteau eller Gigondas) mod Garnacha fra Spanien.
  • Riesling fra Mosel, Alsace, Kamptal og Californien.
  • Chardonnay fra forskellige vinregioner.
 • Smag vinmageren aftryk i vinen - sammenhold traditionelle og moderne produktionsmetoder.
 • Smag vine fra bestemt landes mest kendte regioner, f.eks.:
  • Barolo/Brunello/Chianti/Amarone fra Italien.
  • Bourgogne/Bordeaux/Loire/Rhône fra Frankring.
 • Smag fransk bordeaux vin fra højre bred mod venstre bred. De merlot-dominerende vine fra Pomerol og Saint-Émilion mod de Cabernet-dominerende vine fra f.eks. Margaux, Pauillac, St. Julien og Haut-Médoc.
 • Smag den nordlige Rhône-dals syrah-dominerende vine mod den sydlige Rhône-dals Grenache-dominerede vine.
 • Horisontal vinsmagning, hvor man smager samme årgang fra forskellige producenter. Det kunne fx være amarone 2010 fra en række forskellige Amarone-producenter.
 • Vertikal vinsmagning, hvor man smager samme vin i forskellige årgange - hvis muligt og skaffe...

En seriøs vinsmagning uden snobberi

Jeg er bestemt selv ingen vin-snob, men besidder dog en basisviden indenfor vin - hvis jeg selv skal beskrive mit niveau. Jeg sætter pris på et godt glas vin under en privat vinsmagning i godt selskab, men det skal ej blive for seriøst og stift - hvis jeg er værten.

Vinsmagning skal i min optik være hyggeligt og oplæg til gode diskussioner omkring vin - og alt det andet vi har lyst til og snakke om. Med fare for og blive dømt af den garvede vinsmager med dette skrive vil jeg alligevel slå et slag for, at man finder en gods balancegang mellem seriøsitet og hyggen. Bliver det lidt for hyggeligt bliver der måske drukket lidt ‘for meget’ og dermed er udbyttet af viden og smag mindre, men omvendt kan det også blive for seriøst og miste hyggen. Find din/jeres balancegang og en succesfuld privat vinsmagning er på trapperne!

Held og lykke med forberedelsen af din vinsmagning i hjemmet - jeg er helt sikker på at du vil få succes!

FAQ - ofte stillede spørgsmål om vinsmagning

Nippemad, som f.eks. tyndtskåret skinke, ost, salami, brød o.l. vil være helt perfekt. Mørk chokolade kan være godt til tungere vine.

Én flaske vin (750 ml) rækker ca. 8-10 glas.

Bedøm denne artikel
56 stemmer, gennemsnit 4.6 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 2. juli 2020.
T